Tiberiu Soare, invitat la încheierea Sezonului 4 Round Table București

mart. 27th, 2017 | By | Category: Eveniment

Joi, 30 martie 2017, de la ora 19.00, în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică (Strada Știrbei Vodă nr. 33), unul dintre cei mai în vogă dirijori români, Tiberiu Soare, va fi invitatul Valentinei Sandu – Dediu la închiderea Sezonului 4 Round Table București. Evenimentul va fi transmis în direct pe EnjoyTV.ro. Ca de fiecare dată,  organizatorii au pregătit intermedii artistice live, de la această ediţie nelipsind conversațiile despre actualitate în muzică, valori de a fi, întrunite de pasiunile artistului invitat. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Intrarea va fi liberă prin solicitarea unei invitații la adresa round.table.bucuresti@gmail.com

Inițiat de UCIMR în toamna anului 2015, proiectul spectacolelor – conferință Round Table însumează până în prezent peste 30 de evenimente, cu zeci de mii de vizualizări pe internet. Începând cu acest sezon, Round Table s-a desfășurat după un format itinerant, cu ediții în București, Brașov, Sibiu și Târgu-Mureș. Cu acest prilej, organizatorii au completat numele proiectului devenind Round Table România. Următorul sezon va debuta în toamna acestui an, cu 8 noi ediții săptămânale începând cu luna septembrie.

Publicul din mediul online este invitat să urmărească pe YouTube edițiile integrale începând cu primul sezon. La cel de-al patrulea, au mai fost invitați: Judith State, Horia Mihail, Irina Sârbu, Nicu Mihoc, Dan și Lia Perjovschi., Ion Bogdan Ştefănescu, Luiza Zan.

„Programul Round Table România urmărește promovarea artiștilor români ce s-au făcut remarcați pe scenele internaționale, printr-un efort de redobândire a unei mentalități frumoase: aceea de a ne revalorifica elitele actuale românești.”Valentina Sandu – Dediu

Despre Tiberiu Soare

motto: „Rolul unui dirijor este să înțeleagă partitura, nu doar să dea din mâini – adică să exprime printr-un limbaj codificat idei pe care le-a descoperit în analiza unei partituri. Când am în față o compoziție muzicală, rolul meu este să o de-compun și apoi să re-compun compoziția, adică să recreez muzica pentru a-i înţelege mesajul şi  a-l putea transmite către orchestră şi public.” Tiberiu Soare

Tiberiu Soare a ales să fie dirijor la vârsta de 16 după ce a citit un interviu cu Sergiu Celibidache. A absolvit, ca șef de promoție, Liceul Militar de Muzică „Iacob Mureșianu”. Perioada studiilor universitare – la Universitatea Națională de Muzică – au fost anii în care în care a început să se facă remarcat. A aprofundat tot ce afla despre dirijorat, a urmat un program de stilistică dirijorală cu Horia Andreescu și cursuri de măiestrie cu Alain Paris și Adrian Sunshine. Încă de la debut, la vârsta de 22 de ani, s-a bucurat de aprecierea publicului dar, mai ales, a criticilor de specialitate.

Tiberiu Soare a dirijat orchestrele Filarmonicilor și Operelor din Iași, Cluj, Târgu-Mureș, Brașov, Timișoara, Craiova, Satu Mare, Ploiești, Constanța, Bacău, Botoșani, Orchestra de Cameră Radio și Orchestra Națională Radio. Timp de patru ani, între 2002 și 2006, a fost profesor asociat la Universitatea Națională de Muzică din București – secțiile de muzică de cameră și operă. Este dirijorul ansamblului „Profil”, de la înființarea acestuia în 2002. Alături de acest ansamblu, în 2004, Tiberiu Soare a semnat conducerea muzicală a operei „Münchausen” de Dan Dediu și a participat, anul următor, la Festivalul Internațional „George Enescu”. Între 2012 si 2015 a detinut funcția de Dirijor Principal al Orchestrelor și Corurilor Radio Romania.

În plan internațional, în 2011, a dirijat London Philharmonic Orchestra într-un cocert care a avut-o ca protagonistă pe Angela Gheorghiu. În stagiunea 2012-2013 a fost invitat să dirijeze la Salle Pleyel la pupitrul „Orchestre National de l’Ile de France”. Au urmat concerte la pupitrul „Royal Philharmonic Orchestra”, „Rheinpfalz Philharmonie Orchester”, „Radio Symphony Praga”, „Volksoper Viena”, Filarmonica din Atena, „Kammer Ensemble”, Filarmonica din Sofia, „Sudwest Rundfunk Orchestra”.

Tiberiu Soare este colaborator al Fundației „Calea Victoriei”, din anul 2008, și unul dintre primii lectori ai fundației, alături de Neagu Djuvara, Petre Guran, Mihail Neamțu, Ștefan Vianu. Între 2008-2009 a susținut un curs de 10 ședințe „Cum să ascultăm muzică” urmat de o serie de conferințe interactive la Opera Națională din București – „Pentru ce mergem la Operă?” – strânse, din 2014, în cartea cu același titlu. Ascultă orice gen de muzică de la operă la rock. A dirijat patru ani la rând – 2008-2012 – „Mozart Rocks”. S-a implicat foarte mult în acest proiect pe care, alături de colaborările cu Angela Gheorghiu, îl consederă unul de suflet.

Cariera impresionantă i-a adus lui Tiberiu Soare numeroase distincții. În 2003 a obținut Premiul Criticii Muzicale pentru implicare sa în proiectului „Traviata-150”, în 2011 i-a fost acordat Premiul Uniunii Artiștilor Interpreți din România în urma premierei spectacolului „Oedip” de George Enescu la pupitrul Operei Naționale București, în 2012 primește Premiul de Excelență din partea Fundației Calea Victoriei. A urmat în 2013, Premiul pentru Muzică în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Galei Premiilor Radio România Cultural. În 2015, Tiberiu Soare a fost decorat de Familia Regală cu „Ordinul Coroana României” în grad de Cavaler pentru activitatea sa artistică.

Round Table București este un proiect al UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, inițiat în toamna anului 2015, prin programul „Oportunități la Tine Acasă” dedicat tinerilor muzicieni excepționali, oferindu-le reale oportunități de afirmare pe scenele din România. Arhiva completă a evenimentelor Round Table România este disponibilă pe canalul de YouTube al EnjoyTV România.

La cel de-al patrulea sezon Round Table România, scenografia cuprinde mobilierul Delta Studio, companie implicată de peste 20 de ani în promovarea design-ului românesc la cele mai bune standarde, alături de branduri renumite la nivel internațional. Masa în jurul căreia se vor purta dialogurile cu artiștii invitați face parte din colecția „Țol” creată de arh. Cristina Bulat după inspirație folclorică românească, proiectele arhitectului primind numeroase aprecieri în reviste de profil internaționale.

La fiecare final de ediție, prin parteneriatul cu Organizația Somelierilor din România, publicul este invitat să descopere o gamă nouă de vinuri. În Sezonul 4, vinurile aduse în prim plan fac parte din portofoliul Senator Wines – realizate 100% organic în România, renumite îndeosebi pentru piața internațională.

Despre Valentina Sandu – Dediu

Valentina Sandu-Dediu a absolvit în 1990 muzicologia la actuala Universitate Națională de Muzică din București, unde a rămas din 1993 să predea istoria muzicii, muzicologie și stilistică. Este autoarea a peste 30 de studii și 300 de articole, a câtorva serii de emisiuni radiofonice, a semnat zece volume publicate în România și Germania (v. Rumänische Musik nach 1944, Pfau Verlag, Saarbrücken, 2006; Alegeri, atitudini, afecte. Despre stil și retorică în muzică, București, Ed. Didactică și Pedagogică, 2010; Octave paralele, București, Humanitas, 2014).

O altă latură a activității sale se concentrează pe apariții concertistice și înregistrări, în calitate de pianistă în ansambluri camerale (CD-uri editate în România cu Aurelian Octav Popa, în Germania / Neos cu Dan Dediu, și în Boston / Albany cu Ray Jackendoff). Valentina Sandu-Dediu a fost bursier al Wissenschaftskolleg zu Berlin, actualmente ocupă poziția de profesor la Universitatea de Muzică și pe cea de rector la New Europe College, București. În 2008 a primit Premiul acordat de Peregrinus-Stiftung, Academia de Științe Berlin-Brandenburg.

Despre UCIMR

UCIMR este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

Număr de vizualizări :1299


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro