Terapie pentru coulrofob

mart. 17th, 2017 | By | Category: Postcard

Joi, 16 martie 2017, la Sala Studio a Teatrului Național din București, spectacolul “Angajare de clovn” de Matei Vişniec, regia Ion Caramitru, a deschis seria de reprezentaţii din programul ”Theatre Franco-Roumain”- program de cooperare artistică franco-română în domeniul teatrului contemporan. Spectacolul a fost supratitrat în limba franceză. În sală s-au aflat Ion Caramitru, dar și celebra actriță Jacqueline Bisset. Piesa ”Angajare de clovn” este ultima scrisă de dramaturgul Matei Vişniec înainte de plecarea din România, iar în 1991 a obţinut premiul UNITER pentru cea mai bună piesă românească. ”Angajare de clovn este o piesă care m-a însoțit ca o stea bună în momentul când am traversat Europa de la Est la Vest, când am trecut dintr-un spațiu cultural în altul, de la o limbă la alta, în căutarea unei noi identități. Am scris această piesă prin 1986, când eram deja obosit de literatura cu cheie, chiar și de rezistența prin cultură.” (Matei Vișniec, în broșura-program dedicată spectacolului).

Cei trei clovni bătrâni, care își caută de lucru, sunt interpretați de actorii Petre Ancuța, Emilian Mârnea și Florin Călbăjos. Aceștia se reîntâlnesc în fața unui anunț de angajare lipit de ușa unui Circ, ușă care nu se deschide și din spatele căreia se aude cum rage un leu. Clovnii, Filippo, Nicollo și Peppino, în fața acelei uși care stăruie a nu se deschide,  relatează momente din biografia lor și comunică activ cu spectatorii. Poveștile celor trei întristează, dar și amuză spectatorii. Sensibilitate, cinism, veselie, tristețe, toate acestea te fac să emapatizezi cu cele trei personaje.

Spectacolul se joacă în mai multe spații. Actul întâi se petrece pe scena Sălii Studio, în cunoscutul format clasic. La pauză, spectatorii sunt invitați în foaier. Aici, artiști ai Circului Globus prezintă numere de magie, acrobație, jonglerie, dresaj. Această pauză- spectacol te întoarce în copilărie, atunci când priveai plin de entuzism astfel de momente sub cupola Circului.  În actul doi, spectatorii sunt plasați pe alte locuri. Sala Studio și-a transformat, în pauză, spațiul în sală arenă (de circ).  O arenă care capătă strălucire printr-un minunat joc al luminilor.

”Angajare de clovn”este un spectacol animat, bine construit regizoral, cu discursuri actoricești pline de sensibilitate.  Îndrăznesc să spun că el poate fi o ”terapie” cotidiană, chiar și pentru un coulrofob (coulrofobie – frică de clovni).

***

Spectacolul poate fi văzut luni, 27 martie 2017 (de Ziua Mondială a Teatrului), ora 19.30, la Sala Studio a Teatrului Național București, în cadrul Campaniei Naționale ”Artiștii pentru Artiști”. Încasările provenite din vânzarea biletelor vor fi donate în Fondul de Solidaritate Teatrală.

Biletele sunt puse în vânzare la  Casa de bilete a TNB și online pe www.tnb.ro și pe MyStage.ro .

***

Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti

„Angajare de clovn” de Matei Vişniec

Regia: Ion Caramitru

Asistent regie: Patricia Katona

Decor: Florilena Popescu Fărcăşanu

Costume: Liliana Cenean

Asistent costume: Maria Dore

Light design: Chris Jaeger

Coregrafie: Florin Fieroiu

Ilustrație muzicală: Călin Țopa

Creator păpuși: Ioana Creangă

Regizor scenă: Viorel Florea

Distribuţia:

Filippo: Petre Ancuța

Nicollo: Emilian Mârnea

Peppino: Florin Călbăjos

Artiști de circ: Magicianul Antonio, Vanda Rotaru, Constantin Rotaru, Clovnul Cristiano, Miss & Eliz, Bogdan Andreescu, Camelia Lazăr, Valentin Iancu, Mariana Ionescu, Cristian Enoiu, Alyssa Andreescu, Aysha Ibeido, Gamze Saldiz, Julia Petreanu, Marius Gagiu, Robert Stan, Robert Stan Jr., Tiberiu Eftimie

Amfitrioni muzicali: Clara Toplicianu, Lorena Sanda

Figurație: Viorel Florea , Aurelian Ungureanu

Data premierei: 8 ianuarie 2017

Text & foto: Simona IONIȚĂ

Număr de vizualizări :1501


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro