spot_img

Începe Festivalul de Film ”LET’S CEE”

Între 21 și 27 martie 2017, 141 de filme, documentare și scurtmetraje din Europa Centrală și de Est, precum și din Caucaz și Turcia, vor fi proiectate la cea de a 5-a ediție a Festivalului de Film LET’S CEE, care se va desfășura în 6 locații din Viena și, pentru prima dată, în 2 locații noi din Graz și Villach. Două noi recorduri vor fi atinse la această ediție: un total de 183 de proiecții și un nou record de participanți străini, care-l va depăși pe cel de 15.000 de la ediția anterioară.

În total, 43 de producții austriece participă în premieră în patru competiții acerbe din cadrul festivalului, unele dintre acestea fiind înscrise în competiția de scurtmetraje. Ca întotdeauna, toate filmele vor fi proiectate numai în versiunea originală, cu subtitrare în limba engleză sau în limba germană.

Filmul de deschidere a festivalului va fi The Citizen (Cetățeanul) realizat de Roland Vranik, o abordare nuanțată a temei integrării, prezentată printr-o poveste de dragoste neobișnuită. Acest film este înscris și în competiția de lungmetraje, alături de câștigătorul premiului Ursului de Argint, drama Death In Sarajevo (Moarte la Sarajevo), realizată de bosniacul Danis Tanović, câștigător al premiului Oscar; de The Constitution (Constituția), câștigătorul trofeului de la Festivalul de Film de la Montreal, realizat de croatul Rajko Grlić; de capodopera românească Illegitimate (Ilegitim) realizată de Adrian Sitaru și de alte filme la fel de promițătoare, cum ar fi: Anna’s Life (Viața Annei), filmul de debut al directorul georgian Nino Basilia sau producția poloneză Playground (Terenul de joacă), realizată de Bartosz M. Kowalski, care explorează fenomenul unei copilării excesiv de violente, având o distribuție de actori amatori. În total, în competiție vor fi 11 filme.

În același timp, alți 11 candidați sunt înscriși în competiția Debuturi promițătoare, printre care și filmul turcesc Album (Album), semnat de Mehmet Can Mertoğlu și câștigător la Festivalul de Film de la Sarajevo, pelicula Zhaleika, realizată de Eliza Petkova și câștigătoare a trofeului Grand Prix din cadrul Festivalului de Film de la Sofia, precum și producția românească Dogs (Câini) realizată de Bogdan Mirică, film ce a câștigat anul trecut premiul FIPRESCI la Festivalul de la Cannes.

Competiția de documentare va reflecta fenomene sociale de actualitate și va include producții curajoase, relevante din punct de vedere politic. La ediția din acest an, una dintre cele mai impresionante producții vine din Rusia: filmul My Friend Boris Nemtsov (Prietenul meu, Boris Nemtsov) este realizat de către regizorul de doar 26 de ani Zosya Rodkevich, cu un buget de numai 15.000 de Euro, și a fost desemnat deja una dintre cele mai bune contribuții din cadrul Festivalului de Film de la Cracovia.

Pentru prima dată în istoria Festivului de Film LET’S CEE, 3 filme austriece se numără printre cele 11 finaliste ale competiției de scurtmetraje: Eisenherz (Inimă de fier), realizat de Franz Maria Quitt, Undercooling (Subrăcire), realizat de Olga Kosanovic și Prince Butyesyes, realizat de cineaștii Anatol Vitouch și Ondřej Cikán, vor fi proiectate în premieră internațională în cadrul Festivalului. Celelalte scurtmetraje finaliste sunt producții din România, Rusia, Ucraina/Rusia, Bulgaria, Croația și Slovenia. Spre deosebire de lungmetrajele din cadrul festivalului, toate scurtmetrajele, atât cele înscrise în competiție, cât și cele aproximativ 50 de producții din afara competiției, vor putea fi vizionate fără taxă de intrare.

Programul festivalului include, de asemenea, și o serie de sesiuni care se vor concentra pe anumite țări, precum Anul cultural Austria – Croația 2017, ce o va avea în centrul său pe actrița croată Ksenija Marinković, Aspecte foarte interesante ale industriei din România, O sesiune poloneză, ce va include producții din ultimii ani, precum și Programul de scurtmetrajele PÖFF, o secțiune organizată de celebrul Festivalul de Film Nopți Albe din Tallinn și  Cele mai bune filme animate din Polonia, ce vor fi prezentate de Fundația de Film din Cracovia.

Câștigătorii vor fi anunțați pe 25 martie, în cadrul ceremoniei de premiere a Festivalului de Film LET’S CEE. Singura excepție o reprezintă cineastul ungar Béla Tarr, unul dintre cei mai influenți directori din ultimii 30 de ani, despre care se știe deja că va primi premiul Steaua Din Urania pentru întreaga sa carieră. Cei care s-au înscris la Master Class-ul de a doua zi cu tema Arta cinematografiei vor avea ocazia să-l cunoască pe marele regizor.

Pentru prima dată, ediția din 2017 va include o agendă vastă de evenimente dedicate industriei de film internaționale. Așadar, printre noutăți se numără Academia de Talente LET’S CEE, la care s-au înscris 30 de tineri cineaști, și Zilele Industriei LET’S CEE, eveniment care se va desfășura pe parcursul a 2 zile și în cadrul căruia experți locali și internaționali vor susține sesiuni pe subiecte de actualitate pentru industria filmului.

Workshopul educațional Școala De Cinematografie LET’S CEE va include proiecția filmului Ali And Nino (Ali și Nino), realizat de directorul Asif Kapadia, câștigător al premiului Oscar, și a documentarului de coproducție ceho-slovacă Through The Eyes Of The Photographer (Prin ochii fotografului). În acest film este distribuit actorul Matej Mináč, câștigător al unui premiu Emmy, dar și Zuzana Mináčová, mama sa, în vârstă de 85 de ani, care este fotograf, supraviețuitoare a Holocaustului, precum și protagonista filmului. Actorii vor fi în sală și vor răspunde întrebărilor publicului. Sesiunea de întrebări și răspunsuri va fi inclusă atât în cadrul workshop-ului, cât și în cadrul unui Master Class ce va avea ca temă formula de succes a portretelor de film.

De asemenea, Festivalul va include și o nouă secțiune intitulată Cele Mai Bune Filme Clasice, în cadrul căreia vor fi proiectate 3 filme mute din Rusia, Polonia și România, cu acompaniere live asigurată de pianistul Gerhard Gruber.

Biletele s-au pus în vânzare pe 3 martie. Cu un preț standard de 9 Euro pentru un bilet (8 Euro în perioada pre-sale) și un cost de 7,5 Euro pentru un bilet cu preț redus (7 Euro în perioada de pre-sale), taxa de participare este foarte avantajoasă, având în vedere că vizitatorii au adesea ocazia de a întâlni cineaști celebri în cadrul sesiunilor de întrebări și răspunsuri. Prețul unui bilet care oferă acces general la toate filmele costă 70, respectiv 60 Euro (în funcție de disponibilitate). Acestea fiind spuse, ne vedem în curând la LET’S CEE!

Programul general al festivalului este disponibil pe pagina oficială a evenimentului, la:

www.letsceefilmfestival.com/programme-overview.html

Calendarul este disponibil aici:

www.letsceefilmfestival.com/calendar2017.html

Iar aici puteți găsi ghidul online de buzunar:

www.yumpu.com/de/document/view/57192928/lets-cee-film-festival-pocketguide

Lista invitaților care au confirmat până în acest moment prezența poate fi consultată la adresa: www.letsceefilmfestival.com/festival-guests.html

Corespondenții din toate sectoarele media (print, online, TV, radio, Web-TV, Photo etc.) sunt invitați să aplice pentru legitimații de acreditare. În baza acesteia, ei vor avea acces la toate proiecțiile din cadrul Festivalului, precum și la Zilele Industriei și, în plus, vor primi o reducare pentru sesiunile de tip Master Class.

Taxe și termene pentru a obține acreditări:

Acreditare standard:

21.01.2017 – 20.03.2017

Taxă: 25 de Euro

Acreditare în timp festivalului:

21.03.2017 – 27.03.2017

Taxa: € 35,00

Acreditările sunt disponibile aici:

vp.eventival.eu/letscee/2017

Pentru orice întrebări referitoare la acreditări media, contactați-o pe Susna Herta, reprezentant al Festivalului, la adresa de e-mail:

accreditation@letsceefilmfestival.com

Și, nu în ultimul rând: următoarea conferința de presă pentru Festivalul de Film LET’S CEE va avea loc pe 21 martie, la ora18:30 (ora locală), în sala Dachsaal din cadrul VHS Wiener Urania.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508