”Comedia Remix”, la New York

mart. 18th, 2017 | By | Category: Eveniment

Vineri, 24 martie 2017, ora 19.00, la Institutul Cultural Român New York și sâmbătă, 25 martie 2017, ora 19.30, la Performing Arts Center @ Interlake High School, ICR New York vă invită la ”Comedia Remix”- masă-rotundă, proiecția filmului documentar “Comedia Remix” & one-man susținut de George Mihăiță. Invitați speciali: GEORGE MIHĂIȚĂ, actor & director al Teatrului de Comedie din București și CRISTINA MODREANU, critic de teatru & curator.  Evenimentul este organizat în colaborare cu Romanian Cultural Society (ARCS) dn Seattle și Teatrul de Comedie din București.

VINERI, 24 MARTIE 2017, ora 19.00
Romanian Cultural Institute in New York

200 East 38th Street, New York, NY 10016
Intrarea liberă

SÂMBĂTĂ, 25 MARTIE 2017, ora 19:30
Performing Arts Center @ Interlake High School

16245 NE 24th St, Bellevue, WA 98008
Mai multe informații: www.arcsproject.org/comedia-remix

Filmul documentar „Comedia Remix” (2014, 70 min., în română cu subtitrare în engleză), realizat, de Cristina Modreanu și Maria Drăghici, în parteneriat cu TVR, are ca axă principală triada extraordinarelor spectacole care au marcat primul deceniu de existență a Teatrului de Comedie din București: „Umbra” (1963), „Rinocerii” (1964) și „Troilus și Cresida” (1965), alături de alte mari spectacole ale teatrului din deceniile următoare. Prin cercetarea unor materiale de arhivă unice și prin interviuri cu cei implicați în realizarea acestor spectacole, actori și regizori români de primă mărime – Radu BeliganDavid EsrigLucian GiurchescuSanda TomaStela PopescuSanda ManuMarin Moraru, George Mihăiță – filmul își propune să reconstituie o istorie a Teatrului de Comedie , pe fundalul social-politic complex al anilor 1960-80.

Proiecția filmului va fi urmată de o masă-rotundă cu îndrăgitul actor și director al Teatrului de Comedie George Mihăiță și cu criticul de teatru și curatorul Cristina Modreanu, precum și de o sesiune de întrebări și răspunsuri, cu participarea publicului.

La final, legendarul actor George Mihăiță va susține one-man show-ul “Salut, prieteni!”, un recital de poezie comică românească, bazat pe un un colaj de texte semnate, între alții, de Marin Sorescu, Nichita Stănescu, Ion Minulescu, Mircea Dinescu.

Nu în ultimul rând, evenimentul va cuprinde expoziția „Comedia Remix”, prezentată în format electronic, sub formă de slideshow.

Mai multe detalii: www.facebook.com/comediaremix.ro / .

George Mihăiță (n. 1948) este un cunoscut actor de teatru și film din România, cu o carieră de peste 40 de ani. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică “I. L. Caragiale” București, secția Actorie, clasa prof. univ. Sanda Manu, în 1971. Personajul “Vuică” din “Reconstituirea” (1968) de Lucian Pintilie (film votat de Asociația Criticilor de Film din România drept “cel mai bun film românesc din toate timpurile”) a fost primul său rol în film și, totodată, cel care i-a lansat cariera. A jucat în peste 70 de filme și este considerat unul dintre cei mai importanți actori români. Din 2002, este directorul Teatrului de Comedie din București. Pentru rolul primarului din “Revizorul” de N. V. Gogol, regizat de Horațiu Mălăele, a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal la JoakimInterFest (Kragujevac, Serbia, 2007), iar rolul Ametistov din “Casa Zoikăi” de M. Bulgakov, în regia lui Alexandru Tocilescu, i-a adus Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal la Gala UNITER (2010). A fost decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios”, în grad de Cavaler, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc”, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București, în 2002.

www.georgemihaita.ro

Cristina Modreanu (n.1974) este critic de teatru, curator și expert în artele spectacolului. Doctor în teatru al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București, ea este redactor-șef al revistei de artele spectacolului “Scena.ro”, pe care a co-fondat-o în 2008, și lector universitar la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii din cadrul Universității București. Cristina Modreanu a fost curatorul celor mai importante festivaluri de teatru din România, iar, din 2014, este curatorul Platformei Internaționale de Teatru București. Este autoarea a cinci cărți despre teatrul românesc, între care “Utopii performative. Artiști radicali ai scenei americane în secolul 21” (Editura Humanitas, 2014), rezultat al unei laborioase cercetări asupra teatrului american, precum și a numeroase articole în reviste de cultură din România și din străinătate. Proiectul ei, „Surorile Heddei. Susținerea femeilor-artist din România și Estul Europei”, a câștigat prestigiosul premiu Ibsen Scholarship, oferit de guvernul norvegian, în 2014. Cristina Modreanu este Fulbright Alumna și a fost Visiting Scholar la New York University, Tisch School of the Arts, Departamentul Performance Studies 2011-2012.
www.cristinamodreanu.com

Număr de vizualizări :1218


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro