spot_img

“The spirit of India”- turneu de dans clasic Odissi

În perioada 27 martie – 10 aprilie 2017, ICCR (Indian Council for Cultural Relations) oferă publicului din România un turneu de dans clasic Odissi intitulat “THE SPIRIT OF INDIA”. Spectacolele și cursurile vor fi susținute de către 6 artiști ai Academiei Gunjan la București, Brașov, Cluj-Napoca și Constanța. Spectacolul “THE SPIRIT OF INDIA” reflectă filosofia unei civilizații milenare ce a sărbătorit viața în formele ei sublime și trecătoare, căutând totodată înțelepciunea și fericirea perenă. Dansul indian, la fel ca toate domeniile artistice, nu se adresează doar divertismentului și plăcerii simțurilor; dincolo de frumusețea costumelor și a podoabelor ce încântă ochii, spectatorul va descoperi emoții universale, încântare pentru minte și suflet. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Dacă ne-am întreba sub ce boltă cerească din lume a reflectat mintea umană cel mai profund asupra marilor dileme ale vieții și a găsit soluții la ele, ar trebui să arătăm spre India. Potrivit scriitorului american Mark Twain: “India este leagănul rasei umane, locul de început al speciei umane, mama istoriei, bunica legendei și străbunica tradiției.”

Odissi, unul din cele opt stiluri de dans clasic, își are originea pe coasta de est a Indiei. Bazându-se pe o tehnică elaborată, ce îmbină rigoarea matematică și spontaneitatea expresivă, repertoriul său este format din două aspecte. Abhinaya este dansul în care artistul, precum un actor, comunică o poveste prin intermediul expresiilor faciale și mudrelor (gesturi simbolice ale mâinilor). Nritta, pe de altă parte, este dansul în formă pură, abstractă, prin care artistul “înflorește” o compoziție muzicală înspre un crescendo captivant. Atenția privitorului observă implicarea întregului corp în actul artistic: bătăile ritmice ale picioarelor, unduirile grațioase ale trunchiului, gesturile mâinilor, mișcările ochilor și ale capului.

ARTIȘTI

Meera Das este una din cele mai distinse dansatoare de Odissi din India, recunoscută pentru grație și creativitate. S-a format în stilul acrobatic al dansului sub îndrumarea maestrului Gangadhar Nayak iar apoi s-a perfecționat în arta expresivității alături de marele maestru Kelucharan Mohapatra, recunoscut pentru reînvierea acestei forme de dans.

Realizări și onoruri:

Fondator și director Gunjan Dance Academy, Cuttack, Odisha;

Artist de top al canalului de televiziune Door Darshan, dedicat artei și culturii

Premiul Padmashree Sanjukta Panigrahi

8 premii Mahari Samman pentru contribuția la dansul Odissi

În calitate de fondator și director al Academiei de Dans Gunjan, Meera Das s-a dedicat în ultimii 20 de ani predării acestei forme de dans. Fondată în anul 1995, instituția are ca misiune promovarea artei clasice a dansului Odissi în rândul generației tinere. Studenții academiei au participat la numeroase festivaluri și manifestări culturale la nivel național și internațional în SUA, Marea Britanie, Malaezia, Elveția, Singapore, Grecia, Oman, Ungaria, Germania, Franța, Luxemburg, Cehia, Italia, Spania, Germania, Coreea, Indonezia, ș.a

TURNEU

București: miercuri, 29 martie, ora 19:00, Teatrul de pe Lipscani

Brașov: vineri, 31 martie, ora 19:00, Centrul Cultural Reduta

Cluj-Napoca: duminică, 2 aprilie, ora 19:00, Sala Radio Cluj

Constanța: marți, 4 aprilie, ora 19:00, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”

BILETE

Biletele pot fi cumpărate online pe www.eventbook.ro, www.iabilet.ro sau în punctele de vânzare din librăriile Humanitas, magazinele Flanco, Agențiile Perfect Tour.

Eveniment organizat de Centrul Cultural “Rabindranath Tagore” cu sprijinul Ambasadei Indiei la București.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508