spot_img

GAUDEAMUS Craiova, cel mai frumos mărţişor de la Radio România

În perioada 1 – 5 martie 2017 Caravana GAUDEAMUS ajunge în inima Băniei. Şi în acest an, conform unei tradiţii care împlineşte 16 ani, Gaudeamus Craiova deschide seria evenimentelor culturale dedicate cărţii, pe care Radio România le organizează de peste douăzeci de ani în cadrul Programului LECTURA. GAUDEAMUS Craiova 2017, evenimentul cu numărul numărul 97 în seria GAUDEAMUS, este organizat de Radio România prin Centrul Cultural Media şi Radio România Oltenia – Craiova şi va fi găzduit de foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. Deschiderea oficială a ediţiei va avea loc miercuri, 1 martie, la ora 12.00. Programul de vizitare este următorul: de miercuri până sâmbătă, între orele 10.00 şi 18.00 şi duminică, între orele 10.00 şi 15.00. Intrarea este liberă pentru toate categoriile de public.

*** Programul LECTURA este un proiect de anvergură naţională, iniţiat şi derulat de Radio România, al cărui principal obiectiv este susţinerea culturii scrise din ţara noastră prin evenimente de tip expoziţional şi proiecte culturale. Palmaresul cumulat al programului, în intervalul 1994 – 2016, însumează 96 de evenimente organizate sub brandul GAUDEAMUS, aproape 9.700 de expozanţi, 2.800.000 de vizitatori şi circa 11.600 de manifestări culturale, cu profil preponderent literar. Principalele componente ale programului sunt: GAUDEAMUS Internaţional (23 de ediţii), Caravana GAUDEAMUS (Cluj-Napoca – 17 ediţii, Craiova – 16 ediţii, Litoral – 8 ediţii, Oradea – 3 ediţii), GAUDEAMUS Carte Şcolară (14 ediţii) şi o serie de proiecte culturale conexe. Calendarul Programului LECTURA 2017 mai cuprinde: Cluj-Napoca (5 – 9 aprilie), Oradea (10 – 14 mai), Litoral (11 – 15 august), GAUDEAMUS Carte Şcolară (14 – 24 septembrie) şi GAUDEAMUS Internaţional (22 – 26 noiembrie).

*** Ca în fiecare an, GAUDEAMUS le aduce craiovenilor nenumărate „mărţişoare” sub cele mai variate, atractive şi … neaşteptate forme. Noutăţile vin atât din partea expozanţilor, concretizate prin cele mai proaspete apariţii editoriale, unele volume fiind publicate chiar în premieră în ţara noastră, cât şi din partea organizatorului. Câteva dintre noutăţi se regăsesc mai jos. Pe restul, vă aşteptăm să le descoperiţi în incintă, în zilele care vin.

Întrucât teatrul şi literatura fac întotdeauna casă bună, publicul Gaudeamus va avea prilejul să asiste la o întreagă serie de spectacole literare – recitaluri de poezie, lecturi din volumele lansate la această ediţie – susţinute de actori ai Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, coordonaţi de regizoarea Diana Mihailopol de la Teatrul Naţional Radiofonic.

–   Expoziţia „Poveştile clipei”, organizată de Radio Oltenia Craiova: 16 ediții ale Caravanei Gaudeamus la Craiova. 16 „povești ale clipei”. 16 instantanee fotografice reconstruite în cuvinte, 16 poezii în imagini transformate în 16 poeme în proză.

–   Expoziţia „Primăvară în sufletul tău”, organizată de Casa de Modă Ilinca, al cărei vernisaj va avea loc miercuri, 1 martie, la ora 17.00.

– Tombola GAUDEAMUS, cu premii extrem de atractive: o tabletă oferită de Asociaţia Nexus Community Project, un sistem audio oferit de Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova, un voucher Emag în valoare de 250 de lei şi un ruscac cu surprize, oferite de Dacia şi o serie de premii acordate de Lions Club Craiova (o boxă, un aparat foto subacvatic, o brăţară fintess şi un power-bank). Tombola se derulează pe baza buletinelor de Vot al Publicului, iar tragerea la sorţi a câştigătorilor va avea loc sâmbătă, 4 martie, la ora 16.45.

*** Gaudeamus Craiova 2017, repere statistice: 50 de expozanţi reuniţi în 38 de standuri, reprezentând principalele categorii active pe piaţa de carte şi educaţie din România – edituri, agenţii de difuzare de carte şi produse multimedia, instituţii de învăţământ, edituri străine reprezentate de către distribuitori de carte. – o suprafaţă de peste 340 mp de standuri 52 de evenimente, propuse de către organizator şi expozanţi şi adresate unui public variat ca domenii de interes şi vârstă: lansări şi prezentări de carte, întâlniri cu scriitorii, momente artistice şi dezbateri despre carte, literatură şi promovarea lecturii.

Cea de a XVI-a ediţie a Caravanei GAUDEAMUS la Craiova va constitui şi cadrul pentru reluarea câtorva dintre proiectele deja tradiţionale, iniţiate şi derulate de Radio România:

–          Cărţile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care are ca beneficiari biblioteci ale unor comunităţi subfinanţate din acest punct de vedere.

–           Invitaţi de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care postul public de radio promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de către reprezentanţii la vârf ai învăţământului românesc. Sâmbătă, 4 martie, la ora 14.00, sunteţi aşteptaţi să îi cunoaşteţi pe invitaţii de nota 10 ai acestei ediţii, elevi din această zonă a ţării premiaţi la olimpiade internaţionale la diferite discipline: Ramona Deaconu (elevă a Colegiului Naţional de Informatică „Ion Minulescu” din Slatina) şi Elena Diana Gabroveanu (elevă a Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova). Premiile vor fi oferite de Dacia şi Lions Club Craiova.

–           Faza locală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, organizată de Radio România Oltenia – Craiova, care va avea loc vineri, 3 martie, începând cu ora 13.30. Concursul, adresat liceenilor, are ca principal obiectiv promovarea literaturii şi a lecturii în rândul tinerilor. Premiile vor fi oferite de Lions Club Craiova.

Premiile GAUDEAMUS Craiova 2017 vor fi decernate duminică, 5 martie, începând cu ora 12.00, astfel:

–          Trofeele GAUDEAMUS (acordate editurilor – locurile 1, 2 şi 3) şi Cea mai râvnită carte, decernate prin Votul Publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite în rândul vizitatorilor pe întreg parcursul evenimentului  Trofeele Presei – decernate jurnaliştilor pe secţiunile publicaţii, radio, TV şi online, tot prin Votul Publicului

–           Premiul Educaţia – decernat unei instituţii de învăţământ în semn de apreciere a modului de promovare a ofertei sale educaţionale la GAUDEAMUS Craiova  Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase vizitatoare de către organizator şi Casa de Modă Ilinca

–           Premiile Tombolei GAUDEAMUS

Gaudeamus Craiova – un eveniment Radio România

Parteneri principali: BRD Groupe Société Générale şi Dacia Parteneri: Lions Club Craiova, Asociaţia Nexus Community Project, Casa de Modă Ilinca, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova, Parteneri media: mediaTRUST, Asociația Global City 2020 – Cetatea Băniei, Cuvântul Libertății

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508