Documentarul BBC ”Tony Cragg despre Constantin Brâncuşi”, la Cinemateca ICR Viena

feb. 14th, 2017 | By | Category: Postcard

Vineri, 17 februarie 2017, de la ora 18:00, la sediul său, Institutul Cultural Român de la Viena prezintă documentarul ”Tony Cragg despre Constantin Brâncuşi” (BBC, 1992), în regia lui Christopher Swayne, produs de cineastul Bruno Wollheim şi de producătorul executiv Keith Alexander.

Filmul îl prezintă pe Tony Cragg, important sculptor britanic, călătorind în România în căutarea spațiului care l-a inspirat pe Constantin Brâncuși în realizarea operelor sale. Călătoria începe la Hobița, satul natal al sculptorului român şi continuă cu cercetarea surselor de inspirație pentru ,,Sărutul“, ,,Mademoiselle Pogány III“, ,,Prometheus“ şi ,,Coloana infinitului“, opere de referință în sculptura modernă. Filmul prezintă şi asemănările dintre sculpturile lui Brâncuși și ale lui Auguste Rodin, mentorul său.

Documentarul este realizat de BBC – British Broadcasting Corporation şi face parte din programul „Artist`s journey“, în care artişti contemporani cercetează operele şi vieţile unor artişti consacraţi din trecut. Tony Cragg despre Constantin Brâncuşi a fost prezentat în septembrie 2016 în cadrul festivalului de film despre artă din Bucureşti — Bucharest Art Film Festival 2016, a cărui primă ediţie a fost dedicată lui Constantin Brâncuşi.

Tony Cragg este renumit pentru sculpturile realizate prin utilizarea obiectelor neconvenţionale. Pe lângă materiale precum lemn, oţel inoxidabil şi piatră, acesta foloseşte şi plastic, fibră de sticlă şi kevlár. Este câștigător al Premiului Turner (1988) şi al titlului de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (2002).

Evenimentul de la sediul ICR Viena este organizat în contextul aniversării în data de 19 februarie a 141 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, respectiv a comemorării a 60 de ani de la moartea sculptorului.

Filmul este în limba engleză cu subtitrare în limba română.

Proiecţia filmului este realizată cu sprijinul Asociaţiei Docuart.

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Număr de vizualizări :961


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro