spot_img

2017, an dedicat dialogului cu publicul, la CNDB

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță evenimentele din programul său în 2017 și reperele pe care echipa centrului și le-a propus pentru anul în curs.

CNDB continuă să capitalizeze rezultate pe cele trei coordonate confirmate în ultimii trei ani: spectacole, documentare și educație artistică.

CNDB este locul unde lucrurile se fac împreună, unde artiștii și publicul se întâlnesc pentru dialog. Veți observa la CNDB o mare diversitate de idei și de mijloace de expresie, dar cel mai important lucru, marca noastră, rămâne autenticitatea actului artistic. CNDB devine cadrul în care dansul contemporan se exprimă, dialoghează, ia contact critic și direct cu publicul.” spune Vava Ștefănescu, managerul instituției. Ea adaugă: „Ne-am propus să ne fidelizăm publicul și să cucerim generația tânără, să dezvoltăm gândirea critică în raport cu dansul contemporan și sincretismul artistic, dar și să oferim un fundament prin educație și documentare.

Spectacole

Primul spectacol al anului este deja programat pe 23 februarie, de la ora 19.30. Este, de fapt, o seară dedicată artistului francez de origine română Isidore Isou, fondatorul lettrismului, care va conține un film și două performance-uri muzicale cu/despre Isou, dintre care unul în premieră în România. Cu această ocazie publicul îi va cunoaște pe mezzo-soprana britanică Loré Lixenberg și compozitorul francez Frédéric Acquaviva.

Luna martie la CNDB înseamnă a patra ediție a festivalului Like CNDB, cu spectacole în fiecare zi de miercuri până duminică la sala Stere Popescu și o extindere și în alte spații culturale din București. Programul complet în curând la http://www.cndb.ro/festival-like-cndb iar biletele se pot achiziționa și online pe kompostor.ro

Imediat după festivalul Like, CNDB găzduiește deja tradiționalul mini-festival News from Polska, programat între 31 martie și 7 aprilie.

În 2017 la CNDB se vor prezenta două producții noi semnate de Farid Fairuz și Simona Deaconescu, iar anul se va încheia cu o premieră de talie internațională care se va prezenta în colaborare cu Institutul Francez, cu ocazia Premiilor CNDB 2017.

În 2017 are loc și prima ediție RE//Dance, Bienala Regională de Coregrafie, după ediția pilot din noiembrie 2016 – toate detaliile vor fi publicate pe cndb.ro și pe www.regionalchoreographybiennale.com. Bienala va avea loc în luna noiembrie, și va fi prefigurată de evenimente în august, printre care și o tabără de creație și pregătire pentru dansatori și coregrafi profesioniști. Se anticipează patru săptămâni de evenimente cu patru coregrafi invitați, inclusiv Zacharias Siegmar, care s-a născut și a crescut în România, a studiat în Germania, Marea Britanie și Olanda și trăiește cu familia la Berlin.

Documentare

La granița dintre munca de cercetare și spectacol se află o inițiativă care proiectează identitatea națională a dansului contemporan românesc și îi dă o dimensiune cu adevărat internațională, pe axa București-Berlin-New York. Se lansează catalogul de cercetare Iris Barbura, un proiect expozițional și performativ al Centrului Național al Dansului București în colaborare cu Alexander und Renata Camaro Foundation Berlin și Institutul Cultural Român. Seria de evenimente va avea loc în fiecare din cele trei metropole și va cuprinde  spectacol, lansare de carte și expoziție. Primul eveniment din serie va avea loc la Berlin pe 27 aprilie a.c., când va fi vernisată expoziția documentară dedicată dansatoarei și coregrafei Iris Barbura, însoțită de lansarea catalogului expozițional și prezentarea spectacolelor „Tribute to Iris Barbura” și solo-ul „Iris”, ambele în coregrafia dansatoarei și coregrafei americane Beth Soll, fostă elevă a lui Iris Barbura, invitată de CNDB în acest proiect. Următoarele evenimente sunt programate la București și New York în perioada septembrie- octombrie 2017.

Educație artistică

Cursurile CNDB dedicate amatorilor și profesioniștilor vor continua pe tot parcursul 2017 și debutează cu sesiunile conduse de Simona Paraschivu și Catrinel Catană, începând din 13 și, respectiv, 14 februarie cursurile pentru copii cu vârste cuprinse între 9 și 11 ani (Simona) și 6 și 8 ani (Catrinel). Din 14 februarie, coregrafii Andreea Novac și Paul Dunca desfășoară prima ediție din 2017 a succesului Totul pentru endorfine, un format propus de Mihaela Dancs.

CNDB își propune să continue în 2017 Selecţia de Proiecte din domeniul coregrafic. Startul oficial al selecției se va da odată cu primirea avizului de la Ministerul Culturii. Selecția se adresează profesioniştilor din domeniul dansului contemporan, persoane fizice sau juridice: coregrafi, dansatori, profesori, teoreticieni, critici, operatori culturali, fundaţii, asociaţii de profil şi alte entităţi de drept public sau de drept privat cu activitate în domeniul de referință. Criteriile, similare celor din 2016, data limită de depunere a propunerilor și toate detaliile vor fi publicate pe cndb.ro și anunțate transparent în timp util.

De asemenea, CNDB va anunța în cel mai scurt timp detaliile despre artiștii asociați și, cu ocazia festivalului Like, relansarea concursului de scrieri #vazutlaCNDB. Iar pentru promovarea dansului contemporan în rândul generațiilor Y și Z, CNDB va invita în fiecare lună elevii și studenții de la un liceu și o facultate să participe gratuit la oricare dintre evenimentele anunțate, cu excepția cursurilor, în limita locurilor disponibile. Astfel, în luna februarie elevii de la Colegiul Național I.L. Caragiale și studenții de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu sunt așteptați la spectacole pe baza carnetului de elev sau student.

Parteneri media: AGERPRES, RFI România, Radio România Cultural, Liternet, Observatorul Cultural, Scena.ro, Dilema Veche, Revista Arta, Revista Arte și Meserii, Revista CARIERE, Revista Atelierul, Veioza Arte, Feeder.ro, Șapte Seri, Orașulm.eu, Onlinegallery, Zelist, B-Critic, Bucharest City App, Graphic Front, Umblat.ro

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508