Proiecţie de film, la Cinemateca ICR Viena, de Ziua Internaţională pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului

ian. 26th, 2017 | By | Category: Eveniment

Vineri, 27 ianuarie 2017, de la ora 18.00, la sediul din Argentinierstraße 39, Institutul Cultural Român de la Viena în colaborare cu Ambasada României în Republica Austria prezintă proiecţia filmului „Şi lespezile vorbesc. Cimitirele evreieşti din Moldova şi Bucovina“. Documentarul a fost realizat de Fundaţia Art Promo, cu sprijinul Guvernului României prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice.

Scenariul: Simona Macovei
Consultant ştiinţific: dr. Felicia Waldman
Imagine: Florin Costache şi Laszlo Kun
Voce: Carmen Tănase
Sunet: Alexandru Suciu
Regia şi DoP: Florin Costache
Montaj: Marius Sorescu
Producător executiv: Diana Niţu
Producător: Ionela Andreescu şi Alin Panc
Coordonator de proiect: Arpad Harangozo

Filmul a fost realizat ca urmare a iniţiativei diplomatului elveţian Simon Geissbühler, care a realizat două albume fotografice în urma călătoriilor sale prin cimitirele evreieşti din Bucovina.

„Astăzi, în întreaga Românie trăiesc cel mult 10.000 de evrei. În Bucovina aproape că nu mai există deloc. Această absenţă fizică aproape completă a evreilor contrastează în mod ciudat cu prezenţa tăcută dar pregnantă a sinagogilor şi a cimitirelor iudaice.“ (dr. Simon Geissbühler, „Cimitirele evreieşti din Bucovina“, NOI Media Print, 2009)

Evenimentul de la sediul ICR Viena marchează Ziua Internaţională pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului şi este organizat în contextul deţinerii de către România în perioada martie 2016 – martie 2017 a preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Ziua de 27 ianuarie 1945 reprezintă ziua eliberării prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau. La nivel internațional, potrivit Rezoluţiei din 2005 a Adunării Generale a ONU, statele sunt încurajate să comemoreze victimele Holocaustului.

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Număr de vizualizări :562


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro