Evenimente dedicate Zilei Culturii Maghiare

ian. 16th, 2017 | By | Category: Eveniment

În perioada 17-23 ianuarie 2017, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti marchează Ziua Culturii Maghiare, 22 ianuarie, prin organizarea mai multor evenimente. Aceste programe evidenţiază tradiţiile culturale din diasporă şi acoperă domenii artistice precum arta fotografică, literatura, muzica şi cinematografia. La aceste evenimente vor participa artişti, literaţi, producători de artă care au o conexiune cu diaspora maghiară.

La Institutul Maghiar din Bucureşti este așteptat publicul bucureştean la patru evenimente. Potrivit tradiţiilor, se va marca ziua de naştere a pictorului, graficianului, fotografului de artă şi documentarist Szathmáry Pap Károly (Carol Popp de Szatmári), unul dintre primii fotoreporteri din lume.

Marţi, 17 ianuarie, la ora 19.00 la Institutul Maghiar din Bucureşti va avea loc un dublu eveniment fotografic, în deschiderea seriei dedicate Zilei Culturii Maghiare: se va vernisa expoziţia de aparate de fotografiat vechi, aflate în colecţia operatorului de imagini, Alfred Schupler. În cadrul vernisajului Radu Igazság, fotograf şi regizor de filme de animaţie va conduce un performance fotografic cu bliţuri: cu mai multe aparate fotografice va experimenta interacţiunea cu blitz simultan. Proiectul porneşte de la Readymade-ul iniţiat de Duchamp şi marchează vizual trecerea aparatului de fotografiat de la obiect reproductibil creator de artă la obiect de artă în sine. Contextul expoziţional sprijină dubla ipostază a aparatului de fotografiat, evidenţiind detaşarea obiectului de funcţia practică. Fotografiile expuse arată dinamica din interiorul aparatului de fotografiat, un joc în care aparatul însuşi se distanţează de obiecte şi fenomene, pentru a deveni un obiect-fenomen observabil.

Miercuri, 18 ianuarie, începând cu ora 19.00, în cadrul unei seri literare cu titlul Vorbiri de la cer și până-n pământ, poetul şi traducătorul Szonda Szabolcs va dialoga cu Dan Lungu, unul dintre cei mai îndrăgiţi şi de succes scriitori contemporani. Cartea Raiul găinilor a fost timp de patru luni în fruntea listei de vânzări a editurii franceze Jacqueline Chambon, iar în Germania, a fost Cartea Lunii. Pe lângă franceză şi germană, romanul a apărut şi în limbile slovenă, italiană, poloneză, spaniolă, bulgară, şi recent în limba maghiară în traducerea lui Szonda Szabolcs, la Editura Pont Kiadó.

Joi, 19 ianuarie, la ora 18.00, începe dialogul dintre eseistul, traducătorul şi redactorul Horváth Andor, o personalitate marcantă a vieții intelectuale bucureștene din anii 80–90, autorul volumului Carte de vizită. În care autorul povesteşte cum a devenit maghiar, cu Andrei Pleşu, scriitor, eseist, estetician şi istoric al artei, stilist al limbii române. Cei doi prieteni vechi vor dialoga despre Cine suntem? De unde venim? Încotro ne îndreptăm?

Vineri, 20 ianuarie, ora 19.00 va avea loc un recital In memoriam Bács Lajos, în care va fi comemorat acest muzician complex – dirijor, pedagog şi compozitor – care prin activitatea sa a pus amprenta pe întreaga viaţă muzicală românească din ultimele cinci decenii, şi a cărui personalitate a marcat viaţa spirituală a comunităţii maghiare bucureştene. În deschiderea veţi putea audia piesa Adagio de Bács Lajos, programul cuprinzând lucrări ale compozitorilor preferaţi de Maestru, precum Sonatina şi Sonata pentru violoncel şi pian de Kodály Zoltán. Recitalul va fi susţinut de violoncelistul Andrei Kivu şi pianista Verona Maier, respectiv invitaţii lor.

În anul 2016 seria de filme care reflectă istoria artei cinematografice maghiare s-a bucurat de mare succes în mai multe oraşe din România. Am iniţiat această serie la Bucureşti, pentru a atrage atenţia publicului asupra celor mai importante creaţii cinematografice realizate de-a lungul celor 120 de ani de istorie a filmului maghiar. În 1896 s-a deschis primul cinematograf la Budapesta, respectiv s-a realizat primul film în Ungaria, cu ocazia sărbătorilor milenare. Anul acesta vom prezenta aceste filme şi în alte oraşe din Transilvania. La Sibiu, marcând Ziua Culturii Maghiare, pe data de 20, respectiv 21 ianuarie vom proiecta la Librăria Habitus trei filme: Uher Ödön: Mire megvénülünk / Până ce îmbătrânim (1916), Janovics Jenő: Az utolsó éjszaka / Ultima noapte (1917), Korda Sándor: Aranyember / Omul de aur (1918), iar pe data de 23 ianuarie la Oradea, la Universitatea Creştină din Partium vor fi prezentate primele două pelicule din serie, cele regizate de Uher Ödön şi Janovics Jenő. Totodată continuăm proiecţia acestei serii de filme la Odorheiu Secuiesc şi la Târgu Mureş, unde proiectul a fost demarat încă de anul trecut.

Număr de vizualizări :955


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro