„Bătrâna şi Hoţul”

ian. 11th, 2017 | By | Category: Postcard

La început de an 2017,  când noi, Românii, se pregătim să întâmpinăm Ziua Culturii Naţionale, Teatrul de Stat din Constanţa îmbracă haină de sărbătoare, cu reprezentarea, în premieră, a spectacolului  „Bătrâna şi Hoţul”,  de Viorel Savin. Regia este semnată de Iulian Enache, scenografia – Lăcrămioara Dumitraşcu, iar muzica – Adrian Mihai.

Protagoniştii spectacolului sunt binecunoscuţii şi îndrăgiţii actori: Ileana Ploscaru – în rolul Bătrânei, şi Dan Cojocaru – în rolul „Hoţului”. O frumoasă realizare în palmaresul teatrului constănţean şi al directorului acestuia, actriţa Dana Dumitrescu.

Dramaturgul băcăuan Viorel Savin a avut bucuria premierei absolute, chiar pe scena Teatrul din Bacău, în 1983, la scurt timp, spectacolul fiind reprezentat şi pe scena Teatrului Mic din Bucureşti, cap de afiş fiind, atunci, marea tragediană Irina Răchiţeanu (1920-1993), spectacol montat de un alt mare nume, regizor Olimpia Arghir. La Bacău, Bucureşti, Piteşti, Constanţa, Botoşani, Reşiţa etc. peste tot, în ţară,  acest spectacol a impresionat, pentru că „Bătrâna şi Hoţul” este o dramă cu mai multe chei stilistice, în care viclenia îmbracă mai multe măşti; un text dramatic de o mare şi subtilă fineţe psihologică, un dialog al contrariilor, o mare lecţie de viaţă. Pe scenă se confruntă două caractere cu principii morale contradictorii, stăpânite de gesturi disperate, dorinţa de subtilizare a unui tablou de artă şi dorinţa de a menţine echilibrul moral. Va învinge frumuseţea de caracter a fiinţei umane.

Un început de an promiţător, o frumoasă colaborare dintre un prolific dramaturg, Viorel Savin, provenit din patria lui George Bacovia, şi un prestigios teatru constănţean, din patria lui Publius Ovidius Naso.

Iată cum timpul vindecă pe toate, sau cum ar spune poetul roman: „praeterquam curas attennare meas”.

Dar această premieră a Teatrului de Stat din Constanţa reprezintă, deopotrivă, un gest frumos gândit de directorul instituţiei, Dana Dumitrescu, de sărbătorire a celor doi actori: Ileana Ploscaru şi Dan Cojocaru.

Distinsa doamnă Ileana Ploscaru, considerată „cea mai longevivă actriţă din România” sărbătoreşte 65 de ani de activitate teatrală (bineştiind că a debutat în urmă cu 65 de ani pe scena Teatrului Naţional din Cluj, în drama „Fântâna turmelor”, de Lope de Vega).

Celor doi actori le adresăm mulţi ani, cu sănătate,  şi cât mai multe premiere.

Succes, tuturor!

Livia Ciupercă

Număr de vizualizări :828


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro