Premii de o valoare considerabilă au însoțit trofeele „Matei Brâncoveanu”

dec. 9th, 2016 | By | Category: Postcard

Miercuri, 7 decembrie 2016, la Sala Atlas a hotelului Radisson Blu, profesioniști tineri din 10 domenii au fost nominalizați pentru Premiile „Matei Brâncoveanu”, cele mai consistente distincții românești rezervate realizărilor dintr-un an. Este a doua ediție a Galei în care sunt acordate trofeele ce completează demersul de identificare a celor mai importante contribuții aduse societății românești în arte și științe susținut de Fundația Alexandrion. Întreprinderea se orientează asupra creației intelectuale sau artistice afirmate în anul care se încheie sub semnătura unor creatori care au depășit faza debutului și acum sunt în momentul în care s-au afirmat deja, după cum spunea Președintele juriului, Ion Bogdan Lefter la Gala din acest an. Pe lângă arte și științe umane, în 2016, juriul a luat în considerare și realizările tinerilor din două noi domenii: Medicină și Economie.

„Anul viitor, premiile Matei Brâncoveanu vor depăși granițele țării” a anunțat Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român, menționând intenția ca instituția pe care o conduce să sprijine acest demers în 2017. Seara s-a încheiat cu un recital susținut de Mircea Tiberian și invitații săi din Spania și Statele Unite.

Câștigătorii Premiilor „Matei Brâncoveanu” (ediția a II-a)

Medicină – Ilinca Gussi (profesoară la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti) – pentru contribuţia în domeniul tratamentului anemiilor fetale (transfuzii fetale): „Gestul de recunoaștere a muncii noastre acesta ne dă curaj și perseverență”

Literatură – Ştefania Mihalache – pentru „Sisteme de fixare şi de prindere” (poezie), Editura Nemira, 2016: „Compania în care a fost nominalizată cartea mea este mai mult decât onorantă și însuși faptul de a fi pe scenă după oameni care salvează copii in utero e extraordinar”.

Arte vizuale – Cătălin Bădărău – pentru expoziţia personală „Perpetuum Violence” de la Năsui collection & gallery, în luna februarie a acestui an: „Trebuie să îi mulțumesc lui Cosmin Năsui care a curatoriat expoziția pentru care am primit această distincție.

Teatru – Matei Lucaci-Grünberg (regizor) – pentru alcătuirea grupului teatral „Jamais Vu” (Virgil Aioanei, arh. Gabi Albu, Irina Antonie, Andrei Cătălin, Răzvan Bănică, Andrei Sever Bârzan, Tavi Costin, Mădălina Craiu, Ştefan Huluba și Maria Obretin) împreună cu care a montat spectacolele „Sâmbătă, averse!” şi „Secretul armei secrete”: „Toți cei din grup merită acest premiu. Ne ajută foarte mult orice asemenea gest de susținere”.

Film – Bogdan Mirică (regizor) – pentru lung-metrajul de ficţiune „Cîini”. Câștigătorul nu a ajuns la Gală, fiind în plină perioadă de filmări pentru un serial de televiziune.

Dans – Mădălina Dan (coregrafă şi dansatoare) – pentru programul „Amprenta”: „Vreau să mulțumesc minunatei comunități de dans din țară și din străinătate”

Muzică clasică – Mihai Măniceanu (compozitor, pianist) – pentru lucrarea „Mishiba” pentru 5 percuţionişti (compoziţie după o idee de Mircea Cărtărescu, interpretată de ansamblul de percuţie „Game” în cadrului festivalului Săptămîna Internaţională a Muzicii Noi, 22-29 mai 2016) şi pentru concertele ca pianist din Festivalul Innersound (ArCuB Gabroveni, 30 septembrie 2016) şi din Festivalul internaţional Craiova Muzicală (22 noiembrie 2016): „Îi mulțumesc tatălui meu care m-a susținut emoțional și spiritual”.

Muzică experimentală/ alternativă/ jazz etc. – Cătălin Creţu (compozitor, cercetător şi sound artist) – pentru integrarea noilor tehnologii în muzică: „Îi cunosc foarte bine pe toți ceilalți nominalizați. Oricare dintre ei ar fi putut fi în locul meu”.

Ştiinţe socio-umane – Mihai Maci (lector la Universitatea din Oradea) – pentru volumul „Anatomia unei imposturi. O şcoală incapabilă să înveţe” (Editura Trei, Bucureşti, 2016): „Premiul arată că faptul de a scrie despre aceste lucruri nu a fost chiar zadarnic”.

Economie – Mihai Copaciu (expert principal, Direcţia Modelare şi Prognoze Macroeconomice din Banca Naţională a României) – pentru realizarea unui model de prognoză economică adoptat în 2016 de Banca Naţională a României şi apoi de Fondul Monetar Internaţional: „Avem nevoie de o reformă a educației în învățământul economic”.

Alături de contribuțiile laureate, remarcabile au fost și realizările nominalizate pentru distincțiile din acest an:

Literatură: Radu Pavel Gheo (prozator, eseist), Dan Gulea (critic literar, eseist).

Arte vizuale: Vlad Basarab (artist ceramist), Aurora Kiraly (artistă foto-video-multimedia)

Teatru: Monica Andronescu (critic de teatru) Vlad Cristache (regizor)

Film: Radu Jude (regizor) Adrian Sitaru (regizor)

Dans: Corina Cimpoieru şi Igor Mocanu (critici de arte vizuale şi ale spectacolului) Arcadie Rusu (coregraf)

Muzică clasică: Andrei Licareţ (pianist) Costin Soare (chitarist şi interpret la lăută)

Muzică experimentală/ alternativă/ jazz etc: Alexandru Anastasiu şi Ansamblul Power Vibes,  Diana Rotaru şi Ansamblul SonoMania.

Ştiinţe socio-umane: Bogdan Bucur (profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative – SNSPA) Irina Nastasă-Matei (profesoară la Universitatea din Bucureşti)

Medicină: Ruxandra Jurcuţ (profesoară la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti) Lucian Negreanu (profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti)

Economie: Cristina Chiriac (preşedintă a Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor) Daniel Ştefan Armeanu (membru al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, profesor la Academia de Studii Economice, Bucureşti

Distincțiile inițiate de Fundaţia Alexandrion au fost decise de un juriu format din Victor Ioan Frunză (regizor, profesor-asociat la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică), Irina Cios (critic de artă, profesoară-asociată la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, directoare a AFCN – Administraţia Fondului Cultural Naţional), Dan Dediu (compozitor, eseist pe teme muzicale, profesor şi preşedinte al Senatului Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti), Bogdan Murgescu (istoric, profesor şi director pentru studiile doctorale/ prorector al Universităţii din Bucureşti), Bogdan O. Popescu (medic, prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davilla” din Bucureşti), Daniel Apostol (jurnalist economic, director editorial Economistul, profesor-asociat la Universitatea Bucureşti) și prezidat de Ion Bogdan Lefter (critic literar, profesor la Universitatea din Bucureşti).

Număr de vizualizări :778


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro