Premiu european important pentru Ilie Gheorghe, în colaborarea cu Robert Wilson

nov. 17th, 2016 | By | Category: Postcard

Spectacolul radiofonic ”TOWER OF BABEL”, în regia lui Robert Wilson, a câștigat recent premiul pentru Cea mai bună piesă de teatru radiofonic din Germania (German Radio Play Award), 2016. Actorul craiovean Ilie Gheorghe a fost invitat de onoare al lui Robert Wilson la această producție internațională. Ilie Gheorghe a interpretat fragmente din piesa lui Eugen Ionescu, „Englezește fără profesor”, în limba română, un fragment din „Iona” și din volumul de poezii „Elegii pentru ființe mici”, de Eugen Ionescu.

Bazat pe povestea biblică a Turnului Babel, spectacolul, un colaj de texte, muzică și vorbe, a pus în valoare talentele artistice și vocile unor nume ale scenei germane precum Fiona Shaw, Edith Clever, Daniel Hope, Traute Hoess, Jürgen Holtz, Inge Keller, Jonathan Meese, Cécile Brune, Stefan Kurt, Lydia Koniordou etc.

Premiera spectacolului a avut loc pe 3 aprilie la hr2kultur (Hessia) și a fost reluată pe posturile radio SWR2 (Baden-Württemberg și sud-vestul Germaniei) pe NDR Kultur (Hamburg, Bremen, Saxonia de jos, Schleswig-Holstein și Mecklenburg-West Pomerania) și pe pe rbb kulturradio (Berlin și Brandenburg).

Povestea biblică în viziunea lui Robert Wilson e spusă în numai zece rânduri de vers antic, și cu toate acestea, construcția mitică și nereușita Turnului Babel a devenit un laitmotiv în artă și istoria culturală. Spectacolul radiofonic al lui Wilson folosește material din diferite perioade ale carierei sale, și e influențat de un ilustru grup de prieteni, contemporani, colegi și critici precum Susan Sontag, Christopher Knowles, Heiner Müller sau Ted Carpenter.

În prezent, Robert Wilson montează Endgame de Samuel Beckett în Berlin, la teatrul Berliner Ensemble.

Număr de vizualizări :913


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro