Concerte cu grupul Vivarte, la Lisabona

nov. 29th, 2016 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 3 decembrie 2016, ora 21.30, continuând tradiţia concertelor de Crăciun, iniţiate în decembrie 2006, Institutul Cultural Român de la Lisabona organizează un concert de colinde în interpretarea grupului Vivarte. Evenimentul va avea loc la Biserica São Vicente de Fora (Largo de São Vicente, Lisboa) și va deschide festivalul ”Natal em Lisboa / Crăciun la Lisabona”, o inițiativă a Primăriei din capitala portugheză și EGEAC, regia municipalității lisaboneze responsabilă pentru organizarea de activităţi culturale în oraşul Lisabona.

Cu două repertorii diferite dar stăpânite la o cotă unică de excelență artistică, grupul Vivarte va încânta publicul portughez cu două recitaluri susținute în două locații încărcate de simboluri: Panteonul familiei de Bragança (Igreja São Vicente de Fora) și Catedrala Patriarhală a Lisabonei.

De-a lungul timpului, compozitori și interpreți au încercat să tălmăcească prin arta sunetelor, miracolul Nașterii Domnului. Concertul prezintă, în urma unei selecții riguroase și inspirate, un mănunchi de lucrări celebre într-o succesiune de colinde românești și piese sacre de largă circulație internațională, de la W.A. Mozart până în zilele noastre. Biserica São Vicente, unde grupul Vivarte va da „Vestea Minunată“, este considerată o impresionantă lucrare arhitecturală a Dinastiei Filipine, care a servit drept model pentru construcții religioase ce au urmat. Biserica se remarcă printr-o impresionantă decorație artistică din secolul al XVII-lea, cu elemente de azulejo baroc și picturi ale unor renumiți artiști.

Membrii grupului Vivarte sunt artiști valoroși – șefi partidă, membri ai celor mai prestigioase instituții muzicale din țară: Filarmonica George Enescu București, Ansamblurile Radio, Orchestra și Corul Operei Naționale, Operetei, Orchestra Filarmonicii Pitești. Ansamblul Vivarte are un repertoriu larg, acoperind, într-o manieră camerală clasică, elegantă, lucrări de diferite genuri: clasic, operă, operetă, musical, muzică de film, jazz, evergreen (canțonete, standards, colinde românești și internaționale).

Tiberiu Oprea – dirijor și violonist – este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică, Bucureşti, secția Dirijat orchestră, la clasa maestrului Ludovic Bacs. În prezent activează ca prim-dirijor al Filarmonicii Piteşti, fiind co-fondator al instituţiei în 2007 și ocupând postul de director artistic până în 2010. De-a lungul activităţii sale, Tiberiu Oprea a colaborat cu artişti instrumentişti şi vocali renumiţi și a fost invitat al multor Filarmonici și instituții muzicale din ţară, fiind colaborator permanent al Orchestrei de Cameră Radio Bucureşti, Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, Constanța, Filarmonicii „Paul Constantinescu“, Ploieşti, Filarmonicii Botoșani.

Mediana Vlad – soprană de coloratură, doctor în muzică, prim solistă a Operei Naționale Române și a Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian“, București

Gönül Aptula – pian, maestru corepetitor la Opera Română și la Teatrul Național de Operetă și Musical

„Ion Dacian“, București

Norela Costea – soprană

Valentina Năstase – mezzosoprană

Alin Vlad – tenor

Bogdan Tudor – bas

Lucia Maria Petroianu – oboi

Shirin Corbu – vioară

Ovidiu Achim – șef partidă violă al orchestrei Operei Naționale Române, București

Emese Achim – violoncel, colaboratoare permanentă a orchestrei Operei Naționale Române, București

PROGRAM:

Iată vin colindători, Tiberiu Brediceanu

O, ce veste minunată!, Dumitru G. Kiriac

Confusa, perdida da Cantata de Natal I, Fernando Lopes-Graça

Legănelul lui Isus, Valentin Teodorian

Domnuleț și Domn din Cer, Gheorghe Cucu

Bună dimineața la Moș Ajun, Ioan D. Chirescu

Astăzi s-a născut Hristos, Timotei Popovici

Ave Maria, Franz Schubert

Ding Dong! Merrily on High, cântec de Crăciun tradițional francez

Mille Cherubini In Coro, Franz Schubert

Gesu Bambino, Pietro A. Yon

Colind german: O du frohliche

Candlelight carol, John Rutter

Cântecel frumos Domnesc, Carola Haggksvist

Silent night, Franz Xaver Gruber

Exsultate, Jubilate – Aleluia, W. A. Mozart

Panis Angélicus, César Franck

O, Holy Night, Adolphe Adam

Durata: aproximativ o oră

Duminică, 4 decembrie 2016, la ora 20.30, pentru a sărbători Ziua Națională a României, Institutul Cultural Român din capitala Portugaliei organizează şi în acest an un concert de înaltă ţinută artistică. Astfel, ansamblul Vivarte, condus de dirijorul şi violonistul Tiberiu Oprea, va susţine, în aproape milenara navă romanică a bisericii Santa Maria Maior, Catedrala Patriarhală a Lisabonei, un concert de muzică românească şi portugheză.

PROGRAM:

Tatăl nostruDragoş Alexandrescu

Concertul nr. 1, Gavriil Musicescu

Balada, Ciprian Porumbescu

Muzica e viaţa mea, George Grigoriu

Vine hulpe di la munte, Adrian Pop

Chindia, Alexandru Paşcanu

Făt-Frumosul din poveste, Florin Comişel

Dansuri româneşti, Bela Bartok

Floare albastră, Vasile Spătărelu

Trei piese pe versuri de Mihai Eminescu, Vasile Timiş

Mugurel de cântec românesc, Gherase Dendrino

Ciocârlia (adaptare dupa Rapsodiile române), George Enescu

Confusa, perdida da Cantata de Natal I, Fernando Lopes-Graça

Durata: aproximativ o oră

Biserica Santa Maria Maior/ Sé Patriarcal (Catedrala Lisabonei și sediul diocezei romano catolice din Lisabona) este finalizată în 1151, la numai 4 ani de la eliberarea Lisabonei de sub dominația arabă. Construcție de tip bazilical romanic datând din 1151, Sé Patriarcal de Lisboa beneficiază de una dintre cele mai apreciate acustci din Portugalia. Patriarhia Lisabonei, care administrează așezământul, este, în prelungirea misiunii sale sacre, promotoarea a numeroase inițiative culturale și sociale cu caracter religios sau laic.

Vivarte este un ansamblu condus de dirijorul şi violonistul Tiberiu Oprea şi format din muzicieni valoroşi – şefi de partidă, membri ai celor mai prestigioase instituţii muzicale din ţară: Filarmonica George Enescu Bucureşti, Ansamblurile Radio, Orchestra şi Corul Operei Naţionale Române, Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian“, Orchestra Filarmonicii din Piteşti. Ansamblul Vivarte are un repertoriu larg, acoperind, într-o manieră camerală clasică, eleganta, lucrări de diferite genuri: clasic, operă, operetă, musical, muzică de film, jazz, evergreen (canţonete, colinde româneşti şi internaţionale).

Număr de vizualizări :880


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro