Bogdan Suceavă îşi întîlneşte cititorii din România

nov. 18th, 2016 | By | Category: Agenda de carte

În perioada 20-25 noiembrie, dar şi în intervalul 16-20 decembrie 2016, Bogdan Suceavă va susţine un turneu de promovare a noului său roman apărut în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom: “Republica. Autorul va avea întîlniri cu cititorii din Bucureşti – la Tîrgul Internaţional de Carte Gaudeamus (20 noiembrie), precum şi la Librăria Humanitas Kretzulescu (25 noiembrie); Iaşi – la Librăria „Orest Tafrali” (22 noiembrie), precum şi la Clubul de lectură Alecart (la Teatru Fix, 22 noiembrie); Cluj – la Facultatea de Litere, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca (16 decembrie), dar şi la Librăria Book Corner (16 decembrie); Braşov – la Librăria „Şt. O. Iosif” (20 decembrie). AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul complet al evenimentelor.

În dimineaţa zilei de 8 august 1870, proclamarea furtunoasă a republicii în Ploieşti, însoţită de ocuparea cîtorva instituţii ale urbei, se transformă cu iuţeală în chermeză: la răspîntii se desfundă poloboace de vin, iar în centrul oraşului lumea petrece în sfîrîit de grătare şi muzică de taraf. În după-amiaza aceleiaşi zile, un batalion adus cu trenul pune capăt republicii. Nu există victime, iar procesul celor care au instigat la tulburări se încheie cu achitarea inculpaţilor.
Republica este o reconstituire literară a evenimentelor pornind de la o varietate de surse, între care documente din perioada procesului, memoriile lui Al. Candiano-Popescu – principalul acuzat – şi mai ales o scurtă scriere satirică, Boborul, a lui Caragiale, pe atunci tînăr copist la judecătoria din Ploieşti. În această calitate, Iancu Caragiali asistă la investigaţiile care au urmat evenimentelor şi observă că toate părţile implicate deformează realitatea. Întîmplările din timpul republicii de la Ploieşti spun multe despre viaţa politică românească, despre români ca fiinţe politice. Iar faptul că tînărul Caragiale a fost de faţă la acele scene e de o mare importanţă pentru noi toţi, căci experienţa lui de atunci influenţează pînă azi felul în care românii privesc politica şi pe politicieni.

Bogdan Suceavă (n. 1969, Curtea de Argeş). Studii în matematică la Universitatea Bucureşti şi la Universitatea Statului Michigan. Profesor în Departamentul de Matematică de la California State University, Fullerton, SUA. Membru al PEN Club West USA. Prima distincţie literară: Premiul I Nemira, în 1993, pentru nuvela Imperiul generalilor tîrzii. Autor al volumelor de proză Teama de amurgTopaz, Bucureşti, 1990; Sub semnul Orionului, roman, Artprint, Bucureşti, 1992; Imperiul generalilor tîrzii şi alte istorii, nuvele (Premiul CopyRo pentru proză), Dacia, Cluj-Napoca, 2002, ed. a II-a, LiterNet, 2003; Bunicul s-a întors la franceză, istorii, T (Fundaţia Timpul), Iaşi, 2003, ed. a II-a, LiterNet, 2008; Venea din timpul diez, roman, Polirom, Iaşi, 2004, 2010, 2014, ediţie maghiară, Noran, 2009, ediţie bulgară, Paradox, 2009, ediţie engleză, Northwestern University Press, 2011, ediţie franceză, Ginkgo ed., 2012, ediţie cehă, Paseka, 2014 (cartea lunii la iLiteratura.cz în mai 2014; traducătorul cărţii, Jiři Našinec, a primit premiul Joseph Jungmann pentru cea mai bună traducere în limba cehă din anul 2014); Miruna, o poveste, Curtea Veche, Bucureşti, 2007, ed. a II-a, 2008 (Premiul pentru Proză al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti), ediţie engleză, Twisted Spoon Press, 2014, ediţie italiană, Atmosphere Libri, 2014, ediţie slovenă, Modrijan Press, 2016; Distanţe, demoni, aventuri, Tritonic, Bucureşti, 2007; Vincent nemuritorul, roman, Curtea Veche, Bucureşti, 2008; Noaptea cînd cineva a murit pentru tine, Polirom, Iaşi, 2010 (Premiul I al Reţelei literare); Memorii din biblioteca ideală, Polirom, Iaşi, 2013; Să auzi forma unei tobe, nuvele, Millenium Press, Satu Mare, 2013; Scrisori de la Polul Est, Agol, Bucureşti, 2015. Eseul său A Medieval Mystery: Nicole Oresme’s Concept of Curvitas, scris împreună cu Isabel Marie Serrano şi publicat iniţial în Notices of the American Mathematical Society (2015), a fost inclus în volumul Best Writings on Mathematics 2016, Princeton University Press.
Programul complet de evenimente
BUCUREŞTI
I. Lansare la Tîrgul Internaţional de Carte Gaudeamus
Duminică, 20 noiembrie, ora 13.00, la standul editurii (Complexul Romexpo, Bucureşti)
Invitaţi: Luminiţa Corneanu, Florin Iaru, Paul Cernat

II. Lansare-dezbatere la Librăria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei nr. 45)
Vineri, 25 noiembrie, ora 18.30
Invitaţi: Ovidiu Şimonca, Theodor-Cristian Popescu
Moderează: Ema Cojocaru, Anca Moscu

IAŞI
III. Bogdan Suceavă la Clubul de lectură Alecart
Teatru Fix (Str. Cuza Vodă nr. 10)
Marţi, 22 noiembrie, ora 13.30
Moderează: Nicoleta Munteanu

IV. Lansare-lectură la Librăria „Orest Tafrali”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Corp A
Marţi, 22 noiembrie, ora 18.00
Invitaţi: Antonio Patraş, Doris Mironescu
Moderează: Bogdan Creţu

CLUJ
V. Bogdan Suceavă la Cercul metacritic
Facultatea de Litere, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca
Dezbaterea cu tema: Trăiască Regele vs Vivat Republica – Structuri contemporane ale umorului în spaţiul politic românesc
Vineri, 16 decembrie, ora 16.00
Moderează: Mihaela Ursa

VI. Lansare-lectură la Librăria Book Corner (Bd. Eroilor nr. 15)
Vineri, 16 decembrie, ora 19.00
Invitaţi: Renata Orban, Claudiu Turcuş, Doru Pop
Moderează: Valentin Derevlean

BRAŞOV
VII. Lansare-dezbatere la Librăria „Şt. O. Iosif” (Str. Mureşenilor nr. 14)
Marţi, 20 decembrie, ora 17.00
Invitaţi: Rodica Ilie, Maria Ghiurţu, Adrian Lăcătuş, Laurenţiu-Ciprian Tudor
Moderează: Augusta Ciolan

Număr de vizualizări :1026


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro