”Drumeț în calea artei: Daniel Ștefănică, colecționar”, cea mai nouă expoziție de artă contemporană, la ARCUB

nov. 24th, 2016 | By | Category: Eveniment

În perioada 8 decembrie 2016 – 5 februarie 2017, Primăria Municipiului București, prin ARCUB, organizează expoziția de pictură ”Drumeț în calea artei: Daniel Ștefănică, colecționar”, sub îndrumarea curatorială a istoricului de artă Erwin Kessler.

Expoziția surprinde – din mers – profilul unuia dintre cei mai activi colecționari de artă contemporană din România. Daniel Ștefănică este un avocat și colecționar bucureștean, animator al spațiului alternativ de expunere „Laborna”. Din perioada studiilor universitare a devenit un colecționar consecvent de artă românescă actuală, cu o predilecție pentru aceea produsă de artiștii din preajma sa. Colecția sa cuprinde mai ales lucrări ale artiștilor activi în București, devenind astfel o mărturie a evoluției și schimbărilor care au avut loc în societate, reflectate prin artă.

Un reper central al colecției sale îl reprezintă membrii grupului Rostopasca (de la sfîrșitul anilor `90 și debutul anilor 2000), care au bulversat și redefinit canonul artei autohtone. Nicolae Comănescu, Dumitru Gorzo, Florin Tudor, Alina Buga, Angela Bontaș, Alina Pențac, Mona Vătămanu sînt prezenți în colecția Daniel Ștefănică cu zeci de lucrări din perioade diferite. Alături de aceștia, nume marcante ale artei de după 1989 sînt prezente cu opere de referință, de la Gili Mocanu, Anca Mureșan, Tara von Neudorf, Ciprian Paleologu, Ecaterina Vrana, Florin Ciulache, Suzana Dan,  Roman Tolici și Bogdan Vlăduță, la George Anghelescu, Traian Boldea, Ștefan Ungureanu, Simona Vilău, Codruța Cernea sau Iulia Nistor, Mihail Coșulețu și Ioana Ursa.

Daniel Ștefănică este colecționarul-oglindă al dinamicii scenei artistice bucureștene din ultimii 20 de ani. Compulsiv, curios și avid, ca orice colecționar, a riscat mereu, a adus în colecția sa nume noi, proaspete, artiști foarte tineri, încă din perioada în care aceștia își căutau drumul, calea, personalitatea.

Intuitiv, Daniel Ștefănică a știut adesea să distingă autenticitatea și substanța, acolo unde acestea erau încă invizibile pentru ochii celorlalți amatori de artă. Înzestrat cu spirit iscoditor și cu un intens atașament față de artiști, Daniel Ștefănică este un explorator pe o cale nebătută, care duce spre polul mereu schimbător – și iluzoriu, pentru mulți – al valorii artistice care poate să transceandă timpul și locul, tocmai pentru că întruchipează cu acuitate un anumit timp și un anumit loc. – Erwin Kessler, curatorul expoziției.

Vernisajul expoziției va avea loc în data de 8 decembrie, începând cu ora 18.00, la ARCUB – Str. Lipscani 84-90. La vernisaj vor participa colecționarul Daniel Ștefănică și o mare parte dintre artiștii prezenți în colecția sa. Expoziția poate fi vizitată de luni până duminică, în intervalul orar 14.00 – 22.00.

Detalii pe arcub.ro |  Facebook și Twitter!

Descarcă aplicația ARCUB: Android și iOS!

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al celui mai mare Festival Internaţional de Jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival, al Festivalului de Muzică Clasică, Bucharest Music Film Festival, al Festivalului de Muzică Alternativă Sound & Vision și al Festivalului Internațional al Luminii Spotlight.

Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Nine O’Clock, orasulm.eu, inoras.ro, Ziarul Metropolis, iqool.ro, metropotam.ro, anyplace.ro, sub25.ro , feeder.ro, pelipscani.ro

Număr de vizualizări :833


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro