”zmeul sau ce este dansul contemporan”, la Replika

nov. 7th, 2016 | By | Category: Postcard

Joi, 10 noiembrie 2016, ora 19:00,  va avea loc o nouă reprezentație a spectacolului „zmeul sau ce este dansul contemporan”, în spațiul de la Centrul de Teatru Educațional Replika, cu flavour japonez și atmosfera captivantă a filmului ”what is contemporary dance”, realizat împreună cu Tania Cucoreanu, parte din spectacol.

Intrarea este liberă, pe bază de rezervare în avans la centrulreplika@gmail.com. Locația Replika se află în str. Lânăriei nr. 93-95 (zona Tineretului/ Liceu Șincai).

zmeul sau ce este dansul contemporan

direcția artistică și interpretare: Cosmin Manolescu

în absență: Zan Yamashita

documentar: Tania Cucoreanu & Cosmin Manolescu

producător: Ștefania Ferchedău

suport tehnic: Radu Apostol

producție: Paradis Serial/ Fundația Gabriela Tudor

finanțatori: The Saison Foundation, Tokyo, Administrația Fondului Cultural Național, ArCuB – Programul cultural „Ești București”

durata: aprox. 50 minute/ limita de vîrstă: 12+

Spectacolul traduce în plan artistic întîlnirea coregrafului Cosmin Manolescu cu civilizația japoneză și este construit pornind de la o experiență simplă de viață, contemplare și reflecție – înălțatul zmeului. Aceasta este mutată în spațiul scenic și privită din punct de vedere coregrafic, al poeziei mișcării și al reflecției pe care actul în sine îl poate genera. Înălțatul zmeului devine în contextul acestui spectacol un generator de dialog și de reflecții despre societatea contemporană în România și Japonia, tradiții, istorii personale sau probleme legate de ecologie.

„zmeul” este un război al întrebărilor, uneori plin de umor, alteori absurd, este trist, dar și plin de bucurie, și are o anumită poezie. În cadrul piesei, „chestionarea dansului contemporan, a posibilității de a găsi o definiție pornește de la un substrat puternic social: nu lipsesc mesajele politice, reflecții asupra tragediei de la Clubul Colectiv, a exploziei de la Fukushima, sau asupra mișcării Roșia Montană” (Gina Șerbănescu în Dilema Veche).

Piesa, care a avut premiera în noiembrie 2015 în format duet, a reprezentat concretizarea întîlnirii artistice dintre Cosmin Manolescu și coregraful japonez Zan Yamashita. Artiștii au lucrat începînd din 2013 în cadrul unor rezidențe de cercetare la București, precum și Tokyo, Kyoto și Kinosaki, la procesul de lucru participînd anterior și coregrafele Mikiko Kawamura și coregrafa Mihaela Dancs, precum și criticul Takao Norikoshi.

Filmul „ce este dansul contemporan”, realizat de Cosmin Manolescu și Tania Cucoreanu / Veioza arte este parte integrantă a spectacolului. Filmul reprezintă totodată un documentar care reflectă procesul artistic din cadrul programului Eastern Connection și integrează o serie de întrebări legate de ce este dansul contemporan, adresate profesioniștilor, amatorilor și publicului cu care artiștii au venit în contact în diverse contexte de-a lungul proiectului.

„zmeul sau ce este dansul contemporan” a primit în decembrie 2015 premiul „Matei Brâncoveanu” al Fundației Alexandrion pentru secțiunea dans.

Intrarea este liberă, pe bază de rezervare în avans la centrulreplika@gmail.com / 0732101860 / 0787714551, în limita locurilor disponibile.

Eveniment organizat de Fundația Gabriela Tudor în parteneriat cu Asociația Culturală Replika, în cadrul turneului Paradis Serial 2016, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, și al stagiunii Toamna la Replika, un proiect finanțat de către ARCUB prin programul București. Orașul in-vizibil.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Număr de vizualizări :1285


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro