”Lectură de poezie, muzică și nuduri”, la Târgu Mureș

nov. 22nd, 2016 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, ora 19.00, în Teatrul 74 din Târgu Mureș, sunteți invitați la o lectură de poezie, dialog, muzică și nuduri. Într-o lume confuză și lipsită de pasiune, mai e posibil un altfel de erotism? Pot artele sa mai salveze din misterul pierdut al erotismului creator?  Se va răspunde acestor întrebări în cadrul unui eveniment cultural de excepție, în care aveți posibilitatea să îl cunoașteți pe scriitorul Călin Neacșu, român stabilit în Belgrad (Serbia) despre cel de-al doilea volum al său de poezie “Fantome sub altar” (2016, editura Tracus Arte) în dialog cu scriitoarea Miruna Vlada. Discuția va prinde formă și culoare alături de tablourile pictoriței Ada Nicolaescu și muzica jazz a interpreților de la New Landscapes. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Fantomele de sub altar ale lui Călin Neacşu îşi respectă statutul de fiinţe gotice şi se drapează în formalism retro. Rimele, aliteraţiile şi ritmurile deschid sarabanda, însă nu o şi închid. Mistic-translucid fiind poetul, solilocviul energic îi vine ca o mănuşă.”- Felix Nicolau

CĂLIN NEACȘU s-a născut în Bucuresti la 29 martie 1963. Absolvent al Institutului Politehnic din Bucuresti, lucreaza din 1990 si pâna in prezent pentru prestigioasa agentie internationala de presa, Agence France-Presse (AFP). Familiar cu rigoarea si constrângerile profesiunii, Călin Neacșu părăsește adesea potecile și transeele jurnalismului de agenție pentru a se apleca spre proză și poezie. Romanul sau La mort du rabbin, descris ca fiind un « parcurs initiatic » sau o « poveste filozofica, a fost publicat în 2008, în limba franceza, la TdB Editions, Paris. A debutat în poezie în 2015 cu volumul De azi într’o zi, publicat de Editura Brumar. Volumul a fost votat în « Top 10 Bookaholic.ro » al celor mai bune carti de poezie româneasca ale anului 2015. Cel de’al doilea volum de poezie, Fantome sub altar, a fost publicat în aprilie 2016 de Editura Tracus Arte si a avut parte de trei lansari la Bucuresti, precum si la Timisoara si Cluj.

MIRUNA VLADA s-a născut în București la 17 august 1986. Este scriitoare și manager cultural. Debutează în 2004 cu volumul „Poemextrauterine” la editura Paralela 45, premiat ca unul din cele mai electrizante debuturi ân poezie ale momentului și revine în 2007 cu volumul „Pauza dintre vene” la editura Cartea Românească, însoțit de un CD în lectura autoarei. Participă și organizează evenimente inter-art și lecturi publice în România și în străinătate. În 2014 publică cel de-al treilea volum de poezie „Bosnia.Partaj” la editura Cartea Românească, premiată drept Cartea de poezie a anului de către Radio România Cultural, iar acum are în pregătire un roman. Selecții din poeziile ei au fost traduse în engleză, franceză, spaniolă, sârbă, germană, italiană și polonă.

NEW LANDSCAPES

Pentru Ana Maria Galea colaborarea cu pianistul Daniel Csikos a început de aproape un deceniu, în zona muzicii standard de jazz. Cei doi artiști s-au întâlnit la câteva workshopuri „IconArts” unde au lucrat împreună cu profesorul Mircea Tiberian şi invitaţii acestuia.De-a lungul timpului cei doi au simțit completarea formulei .Astfel sub numele de „New Landscapes” artiștii au susținut numeroase concerte în țară alături de invitații lor – muzicieni români sau străini. (Michael Acker, Pedro Negrescu, Emil Bîzgă, Cătălin Milea, John Betsch(SUA), Gyarfas Istvan (HU), etc.) . Pentru seara de 26 noiembrie Ana Maria Galea și Daniel Csikos revin la formula de duo propunând un dialog viu între pian și voce si poezie.

ADA NICOLESCU

„Tema generala a expoziției este nuditatea abordată într-o manieră modernă, uneori chiar cu influențe pop’art prin cromatica contrastanta sau impresioniste prin tușa energică. Motivul central al lucrărilor mele nu se concentrează doar pe nuditatea fizica, ci oglindește o așa-zisă „goliciune” psihica, a propriului sine.

Seria tablourilor prezintă diferențe și antiteze facturale ori cromatice prin simplul fapt ca realizarea fiecărei lucrări a depins de starea de spirit pe care o aveam la momentul respectiv. ” – Ada Nicolescu

Organizatori : Asociația Neumarkt Events și Teatru 74

Parteneri:

www.agentiadecarte.ro

Cotidianul „Zi de Zi”

Radio Tîrgu Mureș

Număr de vizualizări :862


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro