Recitaluri de orgă, la Washington, DC și New York, cu Erich Türk

oct. 21st, 2016 | By | Category: Eveniment

Duminică, 23 octombrie 2016, Institutul Cultural Român de la New York și Ambasada României din Washington, DC prezintă un concert de orgă susținut de Erich Türk, la Basilica of the National Shrine of the Immaculate Conception, din Washington (cea mai mare biserică catolică din SUA și America de Nord, și una dintre primele zece din lume, ca mărime). Programul concertului cuprinde compoziții de J.S. Bach, Georg Ruzitska, Rudolf Lassel, Jehan Alain, Sigismund Toduță și Hans Peter Türk.

Luni, 24 octombie 2016, la sala Auditorium a ICR New York, va avea loc vizionarea documentarului „Orgile din Transilvania – o călătorie în timp…”, o producție a Fundației Michael Schmidt. Erich Türk va dialoga cu publicul și va vorbi despre tradiția școlii de organistică din România.

Marți, 25 octombrie 2016, va fi prezentat publicului newyorkez recitalul de orgă susținut de Erich Türk la Church of the Epiphany (unul dintre cele mai moderniste edificii de cult din Manhattan).

Orga și compozițiile școlii transilvane de orgă exprimă atât de firesc multiculturalitatea, tradiţia, natura și patrimoniul inestimabil din interiorul arcului carpatic. Probabil, dintre toate țările central și est-europene, România, datorită orgilor transilvane, este țara cea mai binecuvantată cu aceste instrumente muzicale care au o vârstă seculară.

Erich Türk a studiat orgă la Academia de Muzică “Gh. Dima” din Cluj-Napoca cu Ursula Philippi, şi la Universitatea de Muzică şi Artă Dramatică din Viena, cu Michael Radulescu. A studiat şi clavecin cu Ilton Wjuniski şi Gordon Murray. În Portugalia, Franţa, Germania, Elveţia şi la Moscova a participat activ la numeroase cursuri de măestrie de orgă, clavecin şi basso continuo. În 1995-1999 a fost organist şi dirijor de cor la Biserica evanghelică din Mediaş, tot din 1995, predă la Academia de Muzică “Gh. Dima” din Cluj-Napoca orgă, clavecin, organologie şi muzică de cameră. În calitate de solist, cât şi în calitate de membru al Ansamblului Baroc “Transilvania”, al Balkan Baroque Band şi a altor formaţii camerale a susţinut numeroase recitale în ţară şi în majoritatea ţărilor europene. A efectuat numeroase înregistrări radio, TV şi CD, iar cu Ansamblul Baroc “Transylvania a realizat un DVD documentar cu muzică autohtonă. Erich Türk se implică în revigorarea muzicii vechi şi cercetarea instrumentelor de epocă, fiind un invitat frecvent al festivalurilor de profil din ţară. A fondat casa de discuri TransylvANTIQs dedicată culturii muzicale autohtone. Se ocupă şi de interpretarea muzicii contemporane, fiind protagonistul a numoeroase prime audiţii absolute. La Concursul Internaţional de Orgă “J.S. Bach” 2000, din Bruges, a obţinut premiul doi şi premiul publicului.

Număr de vizualizări :1047


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro