Nouă seri cu casa închisă la Sala Radio: Festivalul RadiRo, la final!

oct. 2nd, 2016 | By | Category: Postcard

9 concerte sold-out din 9 evenimente programate pe durata festivalului, 6 orchestre simfonice de prestigiu din Europa și Asia, 22 de soliști și dirijori de top ai scenei muzicale actuale, în total peste 750 de muzicieni români și străini prezenți pe scenă, transmisiuni live pe satelit către un public potențial de miliarde de ascultători pe mai multe continente: acesta este palmaresul celei de a treia ediții a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio – Radiro, organizat de Radio România, care s-a desfășurat la Sala Radio între 23 septembrie și 1 octombrie 2016. Concertul de închidere al festivalului a fost susținut sâmbătă, 1 octombrie, de BBC Concert Orchestra, sub bagheta dirijorului Barry Wordsworth, dirijor de onoare al orchestrei și fost director atistic al Royal Ballet din Londra. Concertul a oferit o incursiune în repertoriul britanic contemporan, cu participarea violonistului Charles Mutter, a flautistei de origine română Ileana Ruhemann și a lui Robert Jordan, interpret la cimpoi. Publicul a aplaudat prezența în sală a compozitorului Guy Barker, a cărui piesă, Concerto in One Act for Violin and Orchestra, a făcut parte din programul concertului. O adevărată surpriză, foarte apreciată și aplaudată de public, a fost interpretarea de către orchestra BBC, la bis, a unei prelucrări inedite pe teme populare românești (Ciocârlia) și internaționale, într-un aranjament orchestral semnat de compozitorul Peter Cowdrey. AgențiadeCarte.ro a fost partener media al evenimentului.

Jean Philippe De Tender, Media Director în cadrul European Broadcasting Union (EBU), prezent la festival, a transmis următorul mesaj: “Este extraordinar că Radio România organizează Festivalul RadiRo, este o oportunitate unică de a promova și de a aduce împreună orchestrele radiodifuziunilor publice. Ceea ce apreciez în mod special la Festivalul RadiRo este că aduce Europa și restul lumii împreună. Au participat la RadiRo orchestre din Norvegia, Germania, Austria, Marea Britanie, România, dar și, pentru prima dată, din China”.

Barry Wordsworth, dirijor de onoare al BBC Concert Orchestra, a declarat la închiderea festivalului: “RadiRo este o idee minunată, deoarece lucrul cu adevărat important pe care trebuie să îl facă orchestrele radio este să iasă din studioul de înregistrări și să își susțină live concertele, în fața unui public viu. Sper că Festivalul RadiRo se va întâmpla de multe ori în viitor și că acesta este începutul unui lucru cu greutate, poate la fel ca la Jocurile Olimpice, astfel încât să putem merge în jurul lumii, realizând astfel de evenimente care aduc împreună publicul și orchestrele simfonice radio!”.

Festivalul RadiRo s-a deschis pe 23 septembrie cu Orchestra Simfonică din Shenzhen, China, prima orchestră simfonică din China care a concertat până acum în România, sub bagheta dirijorului Lin Daye, cu participarea pianistei Zhang Zuo și a violonistului Gabriel Croitoru. Au urmat, pe 24 și 25 septembrie, două concerte susținute de Orchestra Simfonică Radio NRK din Norvegia, condusă de dirijorul Miguel Harth – Bedoya, care a adus pe scena Sălii Radio doi soliști foarte apreciați în plan internațional: trompetista Tine Thing Helseth și pianistul Vadym Kholodenko. Agenda festivalului a continuat cu primul concert al Orchestrei Naționale Radio la RadiRo, pe 26 septembrie. Violoncelistul Răzvan Suma a fost solistul invitat în prima parte a concertului, iar în partea a doua Orchestra Națională Radio, Corul Academic Radio și Corul de Copii Radio au oferit o impresionantă desfășurare de forțe marca Radio România, în Carmina Burana de Carl Orff, sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru. Festivalul a continuat, pe 27 și 28 septembrie, cu două concerte susținute de Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig, dirijată de Kristjan Järvi, director de onoare al festivalului, cu participarea a doi pianiști de notorietate internațională: Denis Kozhukhin și Stefano Bollani. Pe 29 septembrie Orchestra Simfonică Radio ORF din Viena, sub bagheta dirijorului Cornelius Meister, a oferit prilejul unic de a-l asculta live la Sala Radio pe celebrul violonist Gidon Kremer. Orchestra Națională Radio a susținut al doilea concert în cadrul festivalului pe 30 septembrie, sub bagheta dirijorului Leo Hussain, cu participarea violonistului Alexandru Tomescu. BBC Concert Orchestra a concertat în închiderea festivalului, pe 1 octombrie.

Concertele RadiRo au fost transmise live prin satelit cu sprijinul partenerilor din Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) și din Uniunea Audiovizualului Asia-Pacific (ABU). Televiziunea Română a transmis în direct pe TVR2 concertul de deschidere și a înregistrat concertele festivalului, care vor fi difuzate ulterior.

Pentru mai multe informații despre Festivalul RadiRo, vă rugăm accesați pagina web a evenimentului, www.radirofestival.ro.

Organizator: Radio România

Sponsor principal: Orange

Coproducător: TVR

Parteneri: Arcub, Institutul Cultural Român

Maşina festivalului: Dacia

Sponsori: Art Production, Intâlnirile JTI, Aquatique, Treasure Tea & Coffee, Florăria Iris

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Radio România Internaţional,  Orchestrele şi Corurile Radio, România TV, Adevărul, Caţavencii, Observator Cultural, Revista Cariere, Zile şi Nopţi,  Accente,  Forbes, Mediatrust, Agenţia de carte, Librăriile Humanitas.

Parteneri media internaționali: European Broadcasting Union, Asia – Pacific Broadcasting Union

Număr de vizualizări :1064


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro