Invitație în viața unui artist – Expoziția document „Căciuleanu”
oct. 26th, 2016 | By admin | Category: PostcardLa finele săptămânii trecute, a avut loc vernisajul expoziției document dedicată marelui coregraf și dansator Gigi Căciuleanu, organizată în deschiderea Festivalului Național de Teatru (FNT). Această a 26-a ediție a Festivalului a avut o semnificație simbolică, fiindu-i dedicată marii artiste Miriam Răducanu, cea pe care Gigi Căciuleanu o numește „Măiastra”. Foaierul Teatrului Național a devenit astfel loc de pelerinaj în viața lui Gigi Căciuleanu, prin fotografii, desene și filme.
„Dansul ocupă în Festivalul Naţional de Teatru 2016 un loc foarte important. Iar omagiul nostru este adus, prin această deschidere a porţilor FNT, artistului Gigi Căciuleanu. Cu el venim foarte aproape de dumneavoastră. Împreună cu el – vă invităm în lumea lui. Vom deschide Festivalul cu un vernisaj al unei expoziţii ‘altfel’, o expoziţie intitulată simplu: ‘Căciuleanu’. În lumea lui Gigi Căciuleanu veţi întâlni acel mare artist, cu multe, nebănuite valenţe, şi veţi putea descoperi de unde – energia lui, de unde – forţa, creativitatea şi lipsa lui de oboseală. Aşa vi-l propunem noi pe Gigi Căciuleanu”, a declarat Marina Constantinescu, director artistic al festivalului.
Îmbinarea lucrărilor a fost imaginată de curatorul Irina Tapalagă. „Din când în când, viața ne face câte un cadou și un astfel de cadou a fost întâlnirea mea cu Gigi Căciuleanu. Am întâlnit un dansator, un coregraf, un poet, un grafician, un profesor și mai mult decât orice am întâlnit un om extraordinar de modest, de generos și de firesc. Am întâlnit un artist. Expoziția de față este o trecere prin cariera lui de dansator, veți vedea în imagini, în film tot ce este mai bun din dansurile lui extraordinare. Vreau să vă povestesc ceva la care țin foarte mult, un lucru pe care l-am aflat la începutul documentării mele: era copil și nu voia să își pună bluza de pijama când mergea la culcare pentru că aștepta să îi crească aripi peste noapte. Aripile i-au crescut, dar cum spune el: ‘ce rost are dacă eu am aripi și cei care mă privesc nu le au?` Vă doresc să vă crească aripile urmărind expoziția”, a spus Irina Tapalagă.
Cei prezenți au trăit și retrăit „Nocturne”-le de la București împreună cu Miriam Răducanu sau „La Folle de Chaillot” alături de Maїa Plissetskaїa. Surprinzătoare au fost și imaginile ipostazelor de lucru care anulează preț de o secundă legea gravitației și care imortalizează zborul dansant al maestrului Căciuleanu. De la Bucureşti până în Santiago de Chile, cu opriri la Paris, Berlin sau Moscova, mărturiile artei sublime create de Gigi Căciuleanu au devenit documente ale expoziției. Desenele semnate simplu Gigi reflectă iubirea față de artă, precum și înclinația sa permanentă față de mărturisirea de sine, de sinceritate. Așa cum spunea Marina Constantinescu „zborul lui Gigi Căciuleanu, neliniștea sau neliniștile lui creatoare, lipsa de osteneală, profunda căutare interioară, redefinirea lui continuă, toate acestea și fiecare în parte m-au provocat demult să nu obosesc, să cred, să iubesc și să iert.”
„E foarte simbolic pentru mine ce se întâmplă astăzi, în primul rând ideea minunată a Marinei Constantinescu să dedice această ediție a festivalului unei figuri extraordinare: doamna Miriam Răducanu care planează peste tot în imaginile expoziției. Sunt foarte emoționat că se deschide un festival de teatru cu un moment dedicat dansului. Să nu uităm că Pina Bausch a fost luată în brațe, întâi și întâi de oamenii de teatru, iar oamenii de dans chiar și astăzi nu o acceptă în totalitate, așa cum, de cealaltă parte, noi o iubim, pe bună dreptate. Legătura mea cu teatrul a început de la Miriam Răducanu pentru că teatrul e mai mare, e amplu, e mai frumos și viața e teatru. Vă mulțumesc că sunteți aici spectatorii acestui teatru care este viața”, a spus Gigi Căciuleanu.
Porțile expoziției sunt deschise până pe 30 octombrie, la finalul festivalului. Vernisajul a fost urmat de un coupé: spectacolul „Un minut de dans, sau Uf!”, produsă de Fundația Art Production și „Vivaldi și anotimpurile sale”, producție a Companiei „Liviu Rebreanu” – Teatrul Național Târgu-Mureș, două din cele mai recente creații ale maestrului.
Foto credit: Andreea Calina
Număr de vizualizări :723