Expoziţie de textile din Colecţia Galeriei din Szombathely

oct. 3rd, 2016 | By | Category: Postcard

Joi, 6 octombrie 2016, ora 18.30, la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti va avea loc vernisajul expoziţiei de textile selecţionate din Colecţia Galeriei din Szombathely, cea mai mare colecţie de lucrări contemporane de gen din Ungaria. Expoziţia va fi vernisată de istoricul de artă Cebula Anna, director al Galeriei din Szombathely şi curator al expoziţiei, precum şi de textilista Orbán Anna Mária, profesor la Universitatea Naţională de Artă din Bucureşti.

Arta textilă a ajuns la Szombathely în anii `70, odată cu prezentarea în oraş a unei expoziţii de gen organizată iniţial la Muzeul Ernst din Budapesta. Datorită succesului acestei expoziţii, în 1970 la Muzeul Savaria din Szombathely s-a organizat prima Bienală de textile plane şi spaţiale, urmată în anul 1971 de prima Bienală de textile industriale, apoi în 1975 de o Expoziţie de miniaturi textile. Aceasta din urmă în anul 1976 s-a transformat în bienală internaţională şi concomitent s-a creat şi infrastructura necesară colecţionării lucrărilor de artă textilă. Astăzi colecţia de textile a Galeriei din Szombathely depăşeşte atât în dimensiune, cât şi ca varietate de stiluri colecţia Muzeului de Artă Aplicată din Budapesta.

Galeria din Szombathely deţine o colecţie de peste 2500 de lucrări textile, din care cel puţin 1200 de creaţii provin de pe 4 continente, din peste 40 de ţări, formând colecţia internaţională de textile miniatură. (…) Mă străduiesc să prezint la Institutul Maghiar din Bucureşti, o felie foarte mică, dar foarte specifică din această colecţie cu un trecut important. Lucrările de dimensiuni mai mari, de pe pereţi, fac parte din două categorii distincte: tapiseria, respectiv lucrări textile experimentale, de avangardă, care s-au dezvoltat pe baza curentelor tradiţionale. Pe lângă aceste lucrări mai mari în săli vor fi expuse miniaturi textile, multe din ele creaţii ale textiliştilor din România. – Cebula Anna.

Sperăm că această selecţie succintă din vasta colecţie din Szombathely vă va convinge să vizitaţi oraşul Szombathely şi în acelaşi timp şi exponatele ediţiei a şasea a Trienalei de Artă Textilă din 2018.

Număr de vizualizări :908


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro