„O noapte furtunoasă”, la Teatrul Arte dell’Anima

oct. 27th, 2016 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 2 noiembrie 2016, de la ora 20:30, Teatrul Arte dell’Anima prezintă premiera celei mai recente producții ale sale – „O noapte furtunoasă”, de I.L. Caragiale, în regia lui Florin Liță. Scenografia: Ioana Colceag.

În 2017, se vor celebra, 165 de la nașterea lui I.L. Caragiale, cel mai de seamă dramaturg al literaturii române și un reprezentant de marcă al modernismului literar național. Scrierile sale tratează probleme și aspecte umane, politice, sociale universal-valabile în spațiu și timp – de aceea poate fi cu ușurință considerat un promotor autohton și un ambasador peste hotare „avant-la- lettre” al ideilor unei Românii moderne.

În primul rând, de ce Caragiale astăzi? De ce mahalaua? De ce lumea și universul unei creații actuale? Și de ce „O noapte furtunoasă”? Pentru că această lume, sau mai bine zis, esența acestei lumi constă în exploatarea modului de trai al compatrioților și a felului de a fi al acestora. O exploatare care are ca scop dezvăluirea metehnelor, superstițiilor și obiceiurilor. Mahalaua lui Caragiale se ghidează după o singură zicală: „Carpe diem!” O lume a mahalalei unde politica se combină cu gelozia; iubirea cu moralitatea, iar felul de viață cu pretențiile și idealurile care se vor a fi atinse de către personaje.

Ne dorim ca publicul să simtă că face parte din spațiul de joc. De aceea, regia este gândită să includă întreg spațiul teatrului, nu doar scena; casa lui Jupân Dumitrache este chiar clădirea teatrului; iar spectacolul depășește îngrădirea impusă de scenă, existând părți din spectacol care se vor juca pe stradă, în „văzu’ lumii”, vorba lui Nenea Iancu.

Dar de ce? O noapte furtunoasă? De ce tocmai acest titlu? Probabil pentru că toate personajele sunt preocupate de problemele lor furtunoase. Veta-Chiriac și Zița-Rică cu ale lor probleme de iubire, Jupân Dumitrache probleme de gelozie și de onoare de familist, iar săracul Spiridon cu probleme de somn. Așadar, personajele însele nasc furtuna!

Această nouă și jucăușă viziune asupra textului „O noapte furtunoasă” are ca scop principal atragerea publicului tânăr în teatru. Acest aspect poate fi atins cu ușurință prin introducerea directă a spectatorilor în lumea lui Caragiale. Astfel, aceștia vor putea înțelege foarte clar esența acestei lumi. Îi oferim publicului tânăr șansa de a trăi, simți și reacționa direct, fără vreo convenție stabilită, cu atât mai mult cu cât nu se dorește diminuarea forței verosimilității, a adevărului și a plăcerii de joc ale actorilor.

Așadar, „O noapte furtunoasă” – un spectacol clasic și contemporan, în același timp; dar și o promenadă prin lumea colorată a lui Caragiale. O călătorie actuală după care spectatorii pot concluziona singuri următoarele: chiar dacă acum am intrat în mult dorita Europă, chiar dacă acum nivelul de trai s-a schimbat și chiar dacă societatea s-a modificat, noi am rămas și vom rămâne aceiași. „O, țară tristă plină de umor…” (Radu Paraschivescu – „Bazar bizar”)

Distribuția:

Jupân Dumitrache – Alexandru Banciu

Nae Ipingescu – Adrian Piciorea

Chiriac – Mircea-Alexandru Băluță

Spiridon – Vlad Lință

Rică Venturiano – Voicu Aaniței

Țircădău – Vlad Brumaru

Gogu și Vasile – Voicu Aaniței și Vlad Brumaru

Veta – Bianca Cuculici

Zița – Ana Crețu

Regia: Florin Liță

Scenografia: Ioana Colceag


Număr de vizualizări :676


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro