”Filmul de artă și filmul despre artă”, la ICR Lisabona

oct. 26th, 2016 | By | Category: Eveniment

Vineri, 28 octombrie 2016, ora 19.00, la sediul ICR Lisabona,  Institutul Cultural Român de la Lisabona în parteneriat cu Uniunea Cineaştilor din România (UCIN) și Studioul Video Art organizează gala ”Filmul de artă și filmul despre artă”. Evenimentul se va desfășura sub forma unei mini-serii de film românesc, în cadrul căreia vor fi proiectate 2 filme documentare urmate de o sesiune de întrebări şi răspunsuri despre filmul documentar de artă, la care  va fi prezent cineastul Laurenţiu Damian.

Primul film, „Inima mea de lut – Ion Nicodim”, este o abordare inedită a operei și vieții lui Ion Nicodim, plasticianul care a modelat nu numai mase de culoare, ci şi de lut. Regizorul găsește o inedită formulă de abordare a personalității complexe a celui care a transformat pictura și sculptura într-o formă de rezistență, nu doar socială, ci și în lupta cu timpul. Chiar și după moarte, inima simbolică, modelată din lut, a plasticianului Ion Nicodim este un simbol viu al creației sale.

În „Muzeon – Ştefan Râmniceanu”, regizorul transformă spațiul de viață și de lucru al lui Ştefan Râmniceanu într-o meditație asupra vieții și creației. Camera pătrunde în locuința-muzeu a acestuia, îi descoperă opera, motivele fundamentale, obsesiile, himerele. Într-un spațiu unde arhitectura, pictura și sculptura se îmbină pentru a defini un mod unic de exprimare plastică, Laurențiu Damian impune un echivalent expresiv al acestuia: o reinterpretare muzicală, coregrafică și cinematografică.

Filmele au fost produse de Studioul Video Art din cadrul Ministerului Culturii și sunt subtitrate în engleză. Intrarea este liberă.

Număr de vizualizări :898


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro