spot_img

„O noapte furtunoasă”, la Teatrul Arte dell’Anima

Miercuri, 2 noiembrie 2016, de la ora 20:30, Teatrul Arte dell’Anima prezintă premiera celei mai recente producții ale sale – „O noapte furtunoasă”, de I.L. Caragiale, în regia lui Florin Liță. Scenografia: Ioana Colceag.

În 2017, se vor celebra, 165 de la nașterea lui I.L. Caragiale, cel mai de seamă dramaturg al literaturii române și un reprezentant de marcă al modernismului literar național. Scrierile sale tratează probleme și aspecte umane, politice, sociale universal-valabile în spațiu și timp – de aceea poate fi cu ușurință considerat un promotor autohton și un ambasador peste hotare „avant-la- lettre” al ideilor unei Românii moderne.

În primul rând, de ce Caragiale astăzi? De ce mahalaua? De ce lumea și universul unei creații actuale? Și de ce „O noapte furtunoasă”? Pentru că această lume, sau mai bine zis, esența acestei lumi constă în exploatarea modului de trai al compatrioților și a felului de a fi al acestora. O exploatare care are ca scop dezvăluirea metehnelor, superstițiilor și obiceiurilor. Mahalaua lui Caragiale se ghidează după o singură zicală: „Carpe diem!” O lume a mahalalei unde politica se combină cu gelozia; iubirea cu moralitatea, iar felul de viață cu pretențiile și idealurile care se vor a fi atinse de către personaje.

Ne dorim ca publicul să simtă că face parte din spațiul de joc. De aceea, regia este gândită să includă întreg spațiul teatrului, nu doar scena; casa lui Jupân Dumitrache este chiar clădirea teatrului; iar spectacolul depășește îngrădirea impusă de scenă, existând părți din spectacol care se vor juca pe stradă, în „văzu’ lumii”, vorba lui Nenea Iancu.

Dar de ce? O noapte furtunoasă? De ce tocmai acest titlu? Probabil pentru că toate personajele sunt preocupate de problemele lor furtunoase. Veta-Chiriac și Zița-Rică cu ale lor probleme de iubire, Jupân Dumitrache probleme de gelozie și de onoare de familist, iar săracul Spiridon cu probleme de somn. Așadar, personajele însele nasc furtuna!

Această nouă și jucăușă viziune asupra textului „O noapte furtunoasă” are ca scop principal atragerea publicului tânăr în teatru. Acest aspect poate fi atins cu ușurință prin introducerea directă a spectatorilor în lumea lui Caragiale. Astfel, aceștia vor putea înțelege foarte clar esența acestei lumi. Îi oferim publicului tânăr șansa de a trăi, simți și reacționa direct, fără vreo convenție stabilită, cu atât mai mult cu cât nu se dorește diminuarea forței verosimilității, a adevărului și a plăcerii de joc ale actorilor.

Așadar, „O noapte furtunoasă” – un spectacol clasic și contemporan, în același timp; dar și o promenadă prin lumea colorată a lui Caragiale. O călătorie actuală după care spectatorii pot concluziona singuri următoarele: chiar dacă acum am intrat în mult dorita Europă, chiar dacă acum nivelul de trai s-a schimbat și chiar dacă societatea s-a modificat, noi am rămas și vom rămâne aceiași. „O, țară tristă plină de umor…” (Radu Paraschivescu – „Bazar bizar”)

Distribuția:

Jupân Dumitrache – Alexandru Banciu

Nae Ipingescu – Adrian Piciorea

Chiriac – Mircea-Alexandru Băluță

Spiridon – Vlad Lință

Rică Venturiano – Voicu Aaniței

Țircădău – Vlad Brumaru

Gogu și Vasile – Voicu Aaniței și Vlad Brumaru

Veta – Bianca Cuculici

Zița – Ana Crețu

Regia: Florin Liță

Scenografia: Ioana Colceag


Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508