”Rănile unui oraș. București bombardat. 4 aprilie-26 august 1944”, de Alexandru Armă

oct. 18th, 2016 | By | Category: Agenda de carte

AgenţiadeCarte.ro vă prezintă cel mai recent album apărut la editura Vremea, sub dubla siglă a colecțiilor Planeta București și Vremea aviației: ”Rănile unui oraș. București bombardat. 4 aprilie-26 august 1944”, de Alexandru Armă.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Bucureștiul a fost singura capitală europeană care a fost bombardată rând pe rând de avioanele sovietice, americane, britanice și germane. Primele bombardamente au avut loc imediat după intrarea României în război, pe 22 iunie 1941. În zilele care au urmat, aviația sovietică a executat câteva raiduri asupra capitalei României, însă fără a provoca mari stricăciuni. La trei ani distanță, în 1944, Bucureștiul a devenit obiectiv strategic pentru aviația americană și cea britanică, care aveau să declanșeze începând cu 4 aprilie o serie de atacuri aeriene fără precedent. Avioanele Aliaților, decolate din sudul Italiei, au provocat orașului distrugeri mari, dar și un număr impresionat de victime și sinistrați. Până la mijlocul lunii august 1944, aviația americană și cea britanică au executat asupra Bucureștiului peste 15 raiduri de zi și de noapte. După actul de la 23 august 1944, România a trecut de partea Aliaților, dar Bucureștiul a devenit de această dată ținta aviației germane, care timp de trei zile a atacat aproape neîncetat orașul, provocând noi distrugeri și victime. […] După numărul mare de victime și distrugeri provocate, bombardamentele aeriene din 1944 reprezintă cea mai mare tragedie din istoria Bucureștiului în secolul XX.

ALEXANDRU ARMĂ (n. 26 martie 1979 în București) este licențiat în istorie și geografie al Universității București (2004; masteratul „România în secolul XX”, 2006). A publicat studii și articole în diverse reviste de specialitate și a colaborat la realizarea mai multor filme documentare. Autor al volumelor Bucureștiul sub bombele germane (august-noiembrie 1916), Editura Vremea, 2015 și Bucureștiul sub bombardamente (1941-1944), Editura Militară, 2015; coautor la Misiuni de sacrificiu. Grupul 1 Vânătoare în apărarea teritoriului (aprilie-iunie 1944)Infern deasupra Ploieștiului. Bombardamentul american de la 1 august 1943 și Blindatele Cerului. Grupul 8 Asalt în est și în vest (1943-1945).

Albumul conține peste 150 de fotografii alb-negru surprinse în 1944 – monumente, clădiri, locuințe avariate, puncte strategice distruse, victime și salvatori printre dărâmături, aviatori în acțiune.

Volumul poate fi comandat aici: edituravremea.ro

Număr de vizualizări :1238


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro