Ziua Europeană a Limbilor 2016, sărbătorită la Lisabona

sept. 27th, 2016 | By | Category: Postcard

Cu ocazia Zilei Europene a Limbilor, ICR Lisabona, alături de colegii din clusterul EUNIC Portugalia, a organizat sâmbătă, 24 septembrie 2016, un eveniment multicultural şi pluridisciplinar, care s-a desfășurat în Parcul Estrela din Lisabona (Jardim da Estrela). Pe parcursul întregii după-amieze, participanții au putut participa la diverse activități precum speak dating, care au constat în conversații de cinci minute în nouă limbi străine diferite (română, germană, franceză, engleză, italiană, spaniolă, cehă și greacă), ateliere culinare pentru copii, jocuri, concerte, spectacol de marionete, sesiuni de poezie și povestiri pentru copii, ateliere de pictură și de dans. Evenimentul s-a încheiat cu o tombolă ce a avut ca premii cursuri de limbi străine în cadrul institutelor culturale membre EUNIC. Evenimentul a fost intens mediatizat de presa locală, care a titrat, printre altele: „Parcul Estrela va deveni poliglot sâmbăta aceasta“, „Parcul Estrela este punctul de întâlnire al limbilor europene în această sâmbătă“, „Sâmbătă, 24 septembrie, între orele 14.00 și 19.30, Parcul Estrela găzduiește o nouă ediție a Zilei Europene a Limbilor“, „Participă la Ziua Europeană a Limbilor!“

Cotidianul Diário de Notícias anunța într-un articol din 10 septembrie: „Goethe Institut va organiza un joc gigant prin intermediul  căruia va putea fi descoperită Germania și în care pionii vor fi proprii jucători. Ambasada Georgiei (țară invitată) va prezenta ateliere de pictură bazate pe caligrafia georgiană. Între 17.00 și 18.00 Institutul Italian de Cultură propune o călătorie în limba italiană între poezie și proză, cu o lectură teatralizată din Italia Mia, interpretată de Io Apolloni. British Council promovează o lectură din povestirile lui Roald Dahl, în contextul aniversării a 100 de ani de la nașterea autorului britanic. Iar Institutul Cultural Român va dinamiza ateliere culinare, în căsuța din parc, cu participarea Grațielei Andrei, care îi va învăța pe cei mici să îmbrace Omuleții de turtă dulce în costume românești. Dar e mai mult decât atât și totul cu intrare gratuită“.

Evenimentele organizate de ICR Lisabona în cadrul Zilei Europene a Limbilor 2016 au beneficiat de prezența a 44 de participanți-actori la cele trei ateliere de modelaj pentru copii, la care se adaugă prezența E.S. Doamna Ioana Bivolaru, Ambasadorul României în Republica Portugheză, și de aproximativ 40 de participanți la sesiunile de speak dating în limba română. La toți aceștia se adaugă sute de spectatori, veniți să contemple evantaiul lingvistic deschis de Eunic Portugalia în grădinile Estrela.

Membrii EUNIC Portugalia implicați în acest proiect au fost: Institutul Cultural Român, Goethe Institut, Institutul Camões, Institutul Francez din Portugalia, Alliance Française, Institutul Italian de Cultură, British Council, Institutul Cervantes şi Institutul Ibero-American al Finlandei, cărora li s-au alăturat Ambasadele Austriei, Cehiei, Greciei și Georgiei și Reprezentanța Comisiei Europene în Portugalia.

Număr de vizualizări :929


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro