Tu ce știi despre lumea în care trăiești?

sept. 26th, 2016 | By | Category: Agenda de carte

În perioada 26 septembrie-3 octombrie 2016, Adenium oferă o reducere de 40% pentru orice volum Je suis Charlie? Regândirea libertăţii în Europa multiculturală” (coordonator Sorin Bocancea), comandat de pe site-ul editurii.

Atentatul asupra redacției publicației franceze Charlie Hebdo a generat interogații, problematizări și dispute ce s‑au dus pe mai multe niveluri. O parte dintre cei care au reacționat față de acest eveniment l‑au plasat în aria libertății de exprimare, părerile fiind împărțite: majoritatea a arătat că a fost un atac nepermis la adresa acestui drept fundamental; alții au arătat cu degetul spre exagerările jurnaliștilor, care ar fi condus la un asemenea act terorist; o a treia categorie a încercat să țină un echilibru între cele două orientări, problematizând limitele libertății de exprimare și ale toleranței. O altă parte a căutat cauzele atentatului dincolo de aria libertății de exprimare, în domeniul compoziției etnice și religioase a populației europene, arătând că realitatea a luat‑o înaintea capacității autorităților de a gestiona diversitatea în scopul realizării principiilor ce guvernează spațiul Europei Occidentale; s‑a adus în discuție și nocivitatea ducerii la extrem de către autorități și diferite grupuri de presiune a ideologiei corectitudinii politice. O altă categorie înscrie astfel de acțiuni în cunoscutul model explicativ al conflictului dintre civilizații.

Fiecare opinie își are partea ei de adevăr și justificare, pentru că atentatul de la Charlie Hebdo nu a fost unul oarecare, ci unul prin care s‑a urmărit transmiterea unui mesaj „din inima Europei”. Faptul că atentatul nu a avut drept cauză proasta gestionare a minorităților etno‑religioase doar de către statul francez este dovedit de atentatele ce au urmat imediat și de amenințările proferate de diferite mișcări teroriste islamice la adresa statelor din Europa Occidentală.

Volumul, coordonat de politologul Sorin Bocancea, oferă o viziune echilibrată și actuală a unui caz extrem de sensibil. Printre colaboratorii se numără Iulia Badea‑Guéritée (Courrier International), Radu Carp (Universitatea din București), Angelo Chielli (Universitatea „Aldo Moro”, Bari), Raymond Clarinard (Courrier International), Sabin Drăgulin (Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, București), Thierry de Montbrial (fondator și președinte al IFRI Paris), Alina Mungiu‑Pippidi (politolog, scriitor, jurnalist), Dan Pavel (filosof, scriitor, jurnalist, consultant politic) ș.a. Cele 35 de contribuții reunite în volum acoperă un întreg spectru de teme și motive, însă fiecare autor pune accent pe unul singur. Din acest motiv, lucrarea conține 6 părți principale: Libertatea de exprimare. Pledoarii, critici și temeriProblemele lumii europene: neoliberalism, neintegrare și hegemonismProblemele lumii islamice: modernixarea ratată și extremismulCiocnirea civilizațiilor, Probleme universal umane și Reprezentări ale cazului Charlie Hebdo.

Până pe 3 octombrie, fiecare volum Je suis Charlie? Regândirea libertăţii în Europa multiculturală comandat de pe site-ul Adenium este disponibil cu o reducere de 40%.

Număr de vizualizări :951


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro