Timbrul românesc sărbătorește un secol de artilerie şi rachete antiaeriene

sept. 16th, 2016 | By | Category: Postcard

Cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Armei Artilerie şi Rachete Antiaeriene Române, Romfilatelia aduce publicului iubitor de timbre o emisiune de mărci poștale, prin care marchează această frumoasă aniversare și cinstește totodată tradiția și eroismul artileriștilor antiaerieni. Bazat pe o tematică interesantă și intitulat sugestiv Centenarul Artileriei şi Rachetelor Antiaeriene, proiectul filatelic aniversar este dedicat celor care iubesc istoria și zborul, precum şi celor care privesc spre cer cu profesionalism, responsabilitate şi curaj, fiind disponibil începând de luni, 19 septembrie 2016, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Artileria antiaeriană a luat ființă la 15 august 1916, la intrarea României în Primul Război Mondial, odată cu constituirea Corpului de Artilerie Antiaeriană, iar o lună mai târziu, la 19 septembrie 1916, artileriştii antiaerieni români au doborât un avion inamic pe malul românesc al Dunării, în timpul Manevrei de la Flămânda. Această primă victorie a făcut ca ziua de 19 septembrie 1916 să fie adoptată ca zi a Armei Artilerie şi Rachete Antiaeriene.

Pornind de la adaptarea artileriei de câmp sau de cetate pentru trageri și ajungând la sisteme complexe de rachete sol-aer, Arma Artilerie și Rachete Antiaeriene a devenit, în timp, o componentă esențială a apărării spațiului aerian al României.

Pentru evoluţia artileriei, perioada interbelică reprezintă o etapă importantă pe toate planurile: a organizării şi dotării, a pregătirii cadrelor şi trupei, a dezvoltării şi modernizării mijloacelor de fabricat şi reparaţii în domeniul tehnicii şi mijloacelor Apărării Antiaeriene.

Artileria şi rachetele antiaeriene reprezintă experienţa ultimului veac, acumulată pe plan naţional şi internaţional. Cronica evoluţiei armei, de la înfiinţare şi până în prezent, este presărată cu numeroase fapte de eroism, cu fapte de arme ale artileriei şi unităţilor rachetelor antiaeriene, care au ştiut să transforme misiunea într-o datorie sfântă şi nobilă.

Emisiunea este alcătuită dintr-un timbru cu valoarea nominală de 8,00 lei și un plic prima zi, aniversarea pe care proiectul o aduce în atenție fiind sugerată atât de titlul ales, cât și de compoziția grafică.

Proiectul este realizat într-o cromatică sugestivă, pe marca poștală regăsindu-se elemente ce țin de tematica emisiunii: cifra 100, în interiorul căreia se află o reprezentare simbolică a domeniului de activitate și a aniversării celebrate, împreună cu imaginea rachetei antiaeriene Hawk și mențiunea 19 septembrie 1916-2016, interval prin care este astfel accentuat momentul aniversar.

Ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre și minicoală de 6 timbre + 4 viniete + 2 tabsuri. Vinietele și tabsurile prezintă în imagini diverse tipuri de rachete și tunuri antiaeriene, completând astfel tematica aleasă.

Prin aniversarea centenarului artileriei și rachetelor antiaeriene, marca poștală românească adaugă o nouă filă de istorie și onoare în patrimoniul filatelic național și totodată, înscrie faptele de arme ale artileriştilor antiaerieni în colecțiile valoroase de timbre ale neamului românesc.

Număr de vizualizări :927


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro