Teatrul Național ”Marin Sorescu” din Craiova, în turnee cu șase spectacole

sept. 16th, 2016 | By | Category: Postcard

În această toamnă, Teatrul Național ”Marin Sorescu” din Craiova a fost invitat să participe la mai multe festivaluri organizate la Chișinău, Brăila, București, Oradea și Piatra-Neamț. Programul festivalurilor îi va purta pe actorii craioveni până peste Prut, unde avem vom participa la ”Reuniunea Teatrelor Naționale Românești”, ediția a II-a, găzduită de Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău, în perioada 13-21 sept.2016. Evenimentul organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău se află sub egida Institutului Cultural Român, a Ministerului Culturii din Republica Moldova și a Ministerului Culturii din România. Publicul va avea ocazia să urmărească nouă reprezentații ale teatrelor naționale, cinci dintre acestea fiind din România: Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București, Teatrul Național Cluj-Napoca. La acest eveniment care aduce în Chișinău producții teatrale în limba română, Teatrul Național din Craiova va participa cu trei spectacole: „Profu’ de religie”, „Pescărușul” și „Occident Express” .

Pe 20 septembrie, ora 17:00, Naționalul craiovean va prezenta spectacolul „Profu’ de religie”, de Mihaela Michailov, în regia lui Bobi Pricop. Din distribuţie fac parte actorii Catalin Vieru, Marian Politic, Raluca Păun, Romanița Ionescu și Dragoș Măceșanu. Spectacolul „Profu’ de religie” a fost deosebit de apreciat de critica de specialitate, cîștigând în anul 2014 Premiul Publicului – Festivalul de Teatru „New plays from Europe” de la Wiesbaden, Germania, în 2014 Bobi Pricop a luat Premiul pentru Cea mai bună regie la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea, iar în 2015 regizorul a fost premiat pentru Cea mai bună regie și la Festivalul de Teatru Excelsior Teen Fest. Actrița Romanița Ionescu a fost nominalizată la Premiul UNITER 2014 pentru Cea mai bună actriță în rol secundar, pentru rolurile Mara, mama Marei, Psiholog, Prezentator TV; în anul 2015 spectacolul a luat Premiul „Mihai Mihail” pentru Modernitatea spectacolului, la Festivalul Național de Comedie de la Galați.

În aceeași seară de 20 septembrie, ora 19:00, teatrul craiovean prezintă „Pescărușul”, de A.P. Cehov, în regia lui Yiannis Paraskevopoulos, cu o distribuție de excepție: Cerasela Iosifescu, Iulia Colan, Sorin Leoveanu, Vlad Udrescu, Valentin Mihali, Iulia Lazăr, Adrian Andone, Anca Dinu, Dragoş Maceşanu, Eugen Titu, Cătălin Vieru. „Spectacolul craiovean nu contează doar prin modernitatea viziunii asupra textului. Ci şi prin coeziunea acesteia. Validată ca atare de jocul actoricesc. Yiannis Paraskevopoulos a mizat cu succes pe complementarităţi şi contrarietăţi. (…) Arkadina Ceraselei Iosifescu e impetuoasă, capricioasă, voluntară, autentică şi teatrală deopotrivă. (…) Laude, şi nu puţine, merită indubitabil şi Iulia Colan, rafinată, deloc vulgară, nicidecum agresivă, uneori cvasi-spectrală în împlinita evoluţie din rolul Nina Zarecinaia.” (Mircea Morariu – „Filmul Pescăruşului” – Adevărul / 29 febr. 2016)

Pe 21 septembrie, ora 17:00, publicul moldovean îi va vedea pe Geni Macsim, Corina Druc, Marian Politic, Dragoș Măceșanu, Raluca Păun și Ștefan Mireai în spectacolul „Occident Express”, de Matei Vișniec, în regia lui Alexandru Boureanu. Dramaturgul român Matei Vişniec a scris „Occident Express”, special pentru acest proiect, iar piesa vorbeşte despre tren ca o parte importantă în istoria poporului nostru în ultimul secol. Trenul a câştigat importanţă în picturile, visurile şi vieţile noastre, în ceea ce priveşte civilizaţia noastră, la fel cum calul şi căruţa aveau în trecut.Trenul a dat buzna în imaginar şi acum are un rol de prim rang în lumea simbolurilor. Cei şase actori, trei bărbaţi şi trei femei, întruchipează universul pe care îl întâlnim frecvent în gări: orbi, prostituate, foşti deţinuţi, emigranţi, cerşetori, ţigani, americani, străini, funcţionari, vameşi, mame, taţi, copii, profesori, doctoranzi.

Spectacolul „Exploziv” a fost selecționat să participe la alte două festivaluri, „Zile și Nopți de Teatru la Brăila” și „Excelsior Teen Fest” București. „Exploziv”, de Elise Wilk, regia Andrei Măjeri, scenografia Alexandra Panaite, se va juca pe 25 septembrie, ora 18:00 la Festivalul „Zile și Nopți de Teatru la Brăila” (ediția a X-a, 19-25 sept. 2016). Din distribuție fac parte actorii Natașa Raab, Raluca Păun, Marian Politic, Romanița Ionescu, Ioana Manciu, Monica Ardeleanu, Alex Calangiu, Ștefan Cepoi, Cătălin Miculeasa, Andrei Ștefănescu. Având ca temă „Teatrul între poveste şi criză”, această ediţie aduce sub cupola teatrului brăilean colective teatrale cunoscute şi recunoscute, autori contemporani celebri şi exemplari, regizori şi actori din stiluri teatrale diverse, dar complementare, care vor oferi un program pe gustul tuturor spectatorilor.

Două zile mai târziu, pe 27 septembrie, actorii craioveni joacă „Exploziv” la Festivalul Excelsior Teen Fest București, (ediția a II-a). Spectacolul „Exploziv”, de Elise Wilk, regia Andrei Măjeri, se va juca de la ora 17:00 la Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Mică. TEEN-FEST, proiect lansat de Teatrul Excelsior, vizează crearea unor punţi între educaţie şi cultură și oferă tinerilor posibilitatea de a viziona spectacole care le sunt adresate, de a participa la ateliere şi evenimente colaterale. „«Exploziv» este o sintagmă obsedantă a societății actuale. Ea a invadat percepția asupra senzaționalului, intrând puternic în intrigile spectacolului nostru, care ne vorbește despre o generație în criză. Pornind de la o nouă ipoteză asupra «Bacantelor» lui Euripide, textul lui Elise Wilk aduce pe scena Teatrului Național «Marin Sorescu» din Craiova o problematică de hiperactualitate, construită ca o cantată.” (Andrei Măjeri)

Spectacolul „Iluzii”, de Ivan Vîrîpaev, regia Bobi Pricop, foarte apreciat de publicul craiovean, se va juca pe 1 octombrie 2016 la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea. Orădenii sunt aşteptaţi să umple Sala de Cultură a Sindicatelor din Oradea pentru a-i vedea pe Romanița Ionescu, Ioana Manciu, Claudiu Mihail, Vlad Udrescu, acompaniaţi de Orlando Buda, violoncel live. Spectacolul „Iluzii” vorbește despre destinul a două cupluri aflate în amurgul existenței lor. Cei patru prieteni vorbesc despre iubire, despre adevăruri și minciuni, despre iluzii și dorințe nemărturisite și vise netrăite sau frânte. Turnat sub forma unei succesiuni de monologuri, spectacolul se ține într-un spațiu deschis, în care culisele nu există, personajele pornesc a se dezvălui într-o călătorie despre iluzia vieții. Lipsit de un conflict propriu-zis, eliberat de povara intrigii, spectacolul lui Bobi Pricop orientează demersul său către om, ceea ce contează este să ființezi, nu neapărat să acționezi. Monologuri și, pe alocuri, diaoguri se derulează precum un film live în care joacă omul de azi: singur, însingurat și (auto)izolat – în ciuda tuturor sistemelor sofisticate de comunicare și atât de vulnerabil, încât numai mărturisirea adevărului din preajma morții îl mai poate liniști. Și totuși, totul e doar o iluzie! „Stilul lui Bobi Pricop tuşează performance-ul ca expresie artistică a conceptelor, este departe de teatralitatea clasică, narativă şi descriptivă.(…) Spectacolul lui Bobi Pricop este un excelent exerciţiu despre deconstrucţia iluziei – în text, poveste şi spectacol – şi despre (ne)limitele comunicării.” (Oana Stoica, Solilocvii, Dilema Veche, nr.591 / 11-17 iun.2015).

După ce a fost participat deja la F.N.T. și la FestCO, spectacolul „Spargerea”, după Răzvan Petrescu, regia Dragoș Alexandru Mușoiu, scenografia arh. Andreea Simona Negrilă, a fost selecționat la Festivalul de Teatru de la Piatra Neamț „Pledez pentru TINE(RI)”, ediția a XXVIII-a (5-17 noiembrie 2016). Din distribuţie fac parte actorii Claudiu Bleonț, Iulia Lazăr, Angel Rababoc, Adrian Andone, Cătălin Vieru, Gabriela Baciu, Anca Dinu, Eugen Titu. „Spectacolul nu e numai hazliu, ironic, multietajat, cu numeroase înţelesuri şi subînţelesuri impecabil jucate, un fel de Cum vă place pentru spectatorii din secolul al XXI lea ce au libertatea găsirii pe cont propriu a nivelurilor în care interpretează şi savurează montarea. Unii o vor aprecia la nivelul anecdoticii şi al felului în care a fost aceasta metamorfozată scenic, alţii vor merge mai departe, la profunzimile ei. Care nu sunt răscolitoare dar de pus, pun pe gânduri. Aceasta pentru că spectacolul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” e cât se poate de spiritual. E ceea ce se cheamă o reuşită.” (Mircea Morariu, O reușită – Spargerea, Adevărul, 2 iun. 2015).

Număr de vizualizări :1901


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro