RadiRo, ziua 2: Orchestra Simfonică Radio din Norvegia

sept. 24th, 2016 | By | Category: Postcard

Orchestra Simfonică Radio NRK din Norvegia, care concertează în fiecare an la Oslo, cu prilejul ceremoniei de decernare a Premiului Nobel pentru Pace, a susținut primul său concert pe scena Festivalului RadiRo, sâmbătă, 24 septembrie, în a doua zi de festival. Programul concertului a oferit o spectaculoasă incursiune în repertoriul clasic și contemporan norvegian, dar și internațional, sub bagheta dirijorului Miguel Harth – Bedoya, dirijor-șef al orchestrei, nominalizat la Premiile Grammy și câștigător al Premiilor Emmy pentru activitatea sa muzicală.

Remarcabilă și inedită a fost participarea tinerei soliste Tine Thing Helseth, interpretă la trompetă, o instrumentistă foarte apreciată pe scena muzicală actuală, unde trompetiștii soliști formează un grup restrâns și exclusivist. În 2011, solista a fost recompensată cu titlul de Superstar of Tomorrow de către revista britanică BBC Music. Despre prima sa experiență pe scena Sălii Radio, Tine Thing Helseth a declarat pentru Radio România: „Este prima mea vizită în România și sunt foarte emoționată că mă aflu la București și cânt în țara dumneavoastră. Am cântat Variaţiunile lui Alfred Janson în Norvegia, în primă audiţie. Este o compoziţie extraordinară, scrisă special pentru mine şi pentru Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Norvegiene. De atunci nu am mai prezentat-o în public şi iată că mă îndrăgostesc din nou de ea, la RadiRo, alături de Orchestra Simfonică din Norvegia și de dirijorul Miguel Harth Bedoya. Cred că s-a simțit acest lucru pe scenă!”.

Dirijorul Miguel Harth Bedoya a transmis un mesaj despre prima participare a Orchestrei Simfonice Radio din Norvegia la RadiRo: „Participarea noastră în Festivalul RadiRo reprezintă un punct culminant, un moment în care avem ocazia să evoluăm pe aceeaşi scenă cu parteneri similari din alte orchestre de radio şi, de asemenea, să aducem muzica noastră, muzica norvegiană, din repertoriul clasic şi cel contemporan, în faţa publicului din România, în contextul acestui minunat festival.

Concertul Orchestrei Simfonice Radio din Norvegia a fost transmis live pe postul public de radio NRK P2 din Norvegia, care va prelua live și cel de al doilea concert al orchestrei, pe cele două posturi culturale ale Radio România: Radio România Cultural și Radio România Muzical și înregistrat de Televiziunea Română și transmis live prin satelit de European Broadcasting Union (EBU) și de Asia – Pacific Broadcasting Union (ABU). Pe întreaga durată a șederii în România, Orchestra Simfonică Radio din Norvegia este însoțită de o echipă a serviciului public de televiziune din Norvegia, care va acoperi mediatic prezența la Festivalul RadiRo.

Cel de al doilea concert al Orchestrei Simfonice Radio din Norvegia, programat pe 25 septembrie, îl va aduce în atenție pe unul dintre cei mai dinamici și înzestrați tineri muzicieni actuali, pianistul Vadym Kholodenko, câștigător al medaliei de aur și al tuturor premiilor speciale în cadrul Concursului Internațional de Pian Van Cliburn din Statele Unite în 2013.

Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio – Radiro, organizat de Radio România, se desfășoară la Sala Radio din București între 23 septembrie și 1 octombrie 2016. Concertul de deschidere a avut loc pe 23 septembrie și a fost susținut de Orchestra Simfonică din Shenzhen, China. Pe agenda festivalului vor urma concerte susținute de Orchestra Simfonică Radio din Norvegia, Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig, Orchestra Simfonică Radio ORF din Viena, BBC Concert Orchestra și Orchestra Națională Radio, alături de Corul Academic Radio și de Corul de Copii Radio.

Organizator: Radio România

Sponsor principal: Orange

Coproducător: TVR

Parteneri: Arcub, Institutul Cultural Român

Maşina festivalului: Dacia

Sponsori: Art Production, Intâlnirile JTI, Aquatique, Treasure Tea & Coffee, Florăria Iris

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Radio România Internaţional,  Orchestrele şi Corurile Radio, România TV, Adevărul, Caţavencii, Observator Cultural, Revista Cariere, Zile şi Nopţi,  Accente,  Forbes, Mediatrust, Agenţia de carte, Librăriile Humanitas.

Parteneri media internaționali: European Broadcasting Union, Asia – Pacific Broadcasting Union

Număr de vizualizări :989


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro