Protagonistul și femeile lui salvatoare

sept. 21st, 2016 | By | Category: Postcard

Joi, 15 septembrie 2016, la Teatrul Metropolis din București, a avut loc premiera spectacolului ”Jake și femeile lui”, de Neil Simon, în regia lui Claudiu Goga. Rolul scriitorului Jake este interpretat de Ștefan Bănică, iar personajele feminine sunt interpretate de: Andreea Vasile, Anca Dumitra/ Ada Galeş, Carmen Tănase, Luminiţa Erga, Diana Roman, Nadiana Sălăgean, Roberta Mitache. Un spectacol despre jocul secund din fiecare viață închipuită ori reală, în care putem întrezări chipurile felurite pe care le trăiește și cu care se confruntă Protagonistul (Ștefan Bănică). Un Protagonist cu și în măști prin care se întrevede mereu o privire ori o lumină salvatoare.

Piesa, scrisă în 1992, are un substrat autobiografic. Ea ne prezintă lumea interioară a unui scriitor care mixează realitatea cu imaginația. Piesa îmbină minunat umorul cu emoţia/drama. Acțiunea are loc în apartamentul newyorkez al scriitorului.

Personajul principal, Jake, interpretat admirabil de Ștefan Bănică, combină imaginarul cu realul conștientizând că se cufundă într-o lume fictivă și uită să participe la viața reală.

Când soția, interpretată de Andreea Vasile, propune o separare pentru o vreme, lumea lui Jake începe să se clatine. Fiecare dintre femeile lui Jake ocupă un loc important în imaginația/viața lui. El simte nevoia să le ceară părerea despre ceea ce i se petrece, creând dialoguri imaginare savuroase. Aceste dialoguri, pe care le poartă cu fosta soție- decedată (Anca Dumitra/ Ada Galeş), fiica (Diana Roman/ Roberta Mitache), sora (Carmen Tănase), amanta (Nadiana Sălăgean) şi psiholoaga (Luminița Erga), împletesc elementele comice cu drama interioară pe care Jake o trăiește. Cu toate că își dorea o viață de cuplu fericită împreună cu actuala sa soție, el rămâne prins în trecut, profund marcat de moartea fostei soții. Plin de emoție este dialogul pe care soția decedată îl poartă cu fiica. Un dialog care răscolește atât sufletul personajelor cât și sufletul spectatorilor. Prin acest dialog, conștiința suprarealistă a lui Neil Simon ne îndeamnă la o observare și interpretare a propriilor stări și dispoziții mentale și emoționale. Spaima de realitate a lui Jake, dialogurile și monologurile lui ne reamintesc că fiecare dintre noi avem frici și momente în care ne este greu să ne desprindem de trecut. Aceste frici nasc, în mintea fiecăruia, diverse strategii și dialoguri interioare.

JAKE ȘI FEMEILE LUI, de Neil Simon

Teatrul Metropolis

Regie şi ilustraţie muzicală: Claudiu Goga

Traducerea: Petre Bokor

Decor: Ştefan Caragiu

Costume: Liliana Cenean

Distribuție:

Jake- Ştefan Bănică

Maggie- Andreea Vasile

Julie- Anca Dumitra / Ada Galeş

Karen- Carmen Tănase

Edith- Luminiţa Erga

Molly (la 21 ani)- Diana Roman

Sheila, amanta-  Nadiana Sălăgean

Molly (la 12 ani)- Roberta Mitache

Simona IONIȚĂ

Număr de vizualizări :2807


One Comment to “Protagonistul și femeile lui salvatoare”

  1. Cristi spune:

    Un dramaturg exceptional… Trebuie sa vad piesa neaparat. Merita! 🙂

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro