spot_img

Itinerariu muzical la curtea bisericilor fortificate din Transilvania

O dată la două săptămâni, până la data de 30 septembrie 2016, tineri muzicieni promovează  spațiile de patrimoniu din România, în cadrul proiectului „Arts District is Here!” Prin programul concertistic, artiștii și-au propus să valorifice locuri încărcate de istorie prin intermediul muzicii clasice și jazz. Poveștile unor edificii cunoscute și mai puțin cunoscute publicului larg vor fi redate atât prin rezonanța muzicii, cât și prin interviurile locale, sub formatul unei emisiuni culturale moderate de Sebastian Gheorghiu. Toate concertele vor fi transmise live prin www.enjoyTV.ro, iar intrarea va fi liberă.  AgențiadeCarte.ro vă prezină programul evenimentelor.

Arts District is Here! a debutat cu succes pe 16 și 17 iulie cu două seri de concerte în grădina Casei Filipescu – Cesianu, una dintre puținele clădiri care s-au păstrat de la începutul secolului al XIX-lea în București. Peste 800 de persoane au luat parte la cele 5 concerte susținute de Accord Vibes, Dalma Kovcs, Albert Tajti, Ciprian Pop, Cvartetul Solartis, Blue Noise, Bourbon Jazz Unit. Situată în apropiere de Piața Victoriei, casa face parte din Muzeul Municipiului București și a fost redată circuitului cultural de puțin timp, în urma unui șantier amplu de reabilitare. Mai multe despre istoria sa, la această adresă.

Primul popas: Cetatea Râșnov

Duminică, 31 iulie, de la ora 13:00, Cvartetul Solartis va susține următorul concert la curtea Cetății Râșnov. Spre bucuria iubitorilor de muzică clasică și film, evenimentul este inclus și în cadrul programului Festivalului de film istoric Râșnov, ediția 2016. Membrii cvartetului Solartis și-au făcut deja un renume prin abilitatea de a transforma teme muzicale celebre rock în orchestrații jazz și de muzică clasică, realizând cu ușurință un program muzical vast, în concordanță cu istoria spațiului de concert.

Una dintre cele mai bine conservate ansambluri fortificate din Transilvania, Cetatea Râșnov și-a construit reputația de-a lungul secolelor prin rezistența în fața celor mai ambițioase asalturi, cu o istorie ce datează încă din secolul al XIII-lea, din vremea Cavalerilor Teutoni. De istoria acestei cetăți se leagă venirea primilor sași în Țara Bârsei, numele lui Gabriel Bathory sau Constantin Brâncoveanu, rezistența în fața Imperiului Otoman și demnitatea locuitorilor de a-și păstra privilegiile de-a lungul timpului. Cetatea a fost locuită până la mijlocul secolului al XIX-lea când s-a desfășurat Revoluția de la 1848.

Programul următoarelor evenimente:

Luni, 15 august – Cloașterf, Biserica fortificată, construită la 1523

(eforturi de restaurare depuse de Mihai Eminescu Trust)
Ora 14:00
Reger String Trio

Miercuri, 31 august – București, grădina Muzeului de artă veche apuseană „Ing. Dumitru Furnică – Minovici”, deschis în anul 1947
Ora 13:00
Cvartetul Solartis

Joi, 15 septembrie – Mălăncrav, Conacul Apafi, secolul al XV-lea

(eforturi de restaurare depuse de Mihai Eminescu Trust, cu patronajul Prințului Charles)
Ora 18:00
Duo Cello Jaya
(violonceliștii Ella Bokor și Mircea Marian)

Vineri, 30 septembrie – Alma Vii, Biserica fortificată, secolul al XIV-lea

(eforturi de restaurare depuse de Mihai Eminescu Trust alături de Institutul Norvegian pentru Cercetarea Patrimoniului Cultural)
Ora 18:00
Cvartetul Solartis

„Sunt locuri care se dărâmă sub nepăsare și locuri care au renăscut, grațiie inițiativelor private și de stat. Patrimoniul nostru cultural, dincolo de valoarea inestimabilă, așteaptă să fie redescoperit și reasumat de fiecare dintre noi. Dacă nu intervenim la timp, o parte semnificativă a identității noastre riscă să fie pierdută pentru totdeauna. Prin intermediul evenimentelor Arts District is Here! sperăm să mediatizăm această necesitate de a fi conștienți de frumusețea comorilor care au rezistat atâtea secole și nu merită lăsate să piară tocmai acum,” a declarat Sebastian Gheorghiu, managerul proiectului Arts District is Here!

Arts District is Here! este un proiect al UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, desfășurat prin programul „Oportunități la tine acasă”, dedicat tinerilor artiști excepționali din România, dezvoltat prin co-finanțare AFCN. Arts District is Here! se desfășoară în parteneriat cu Mihai Eminescu Trust, o organizație privată dedicată păstrării moștenirii locale și reînsuflețirii satelor și comunelor din Transilvania și Maramureș. Demersul Arts District este susținut de berea Nenea Iancu, prin apartenența la valorile de conservare a culturii românești, și Aqua Carpatica prin inițiativa de a ne întoarce la puritate.

Despre Cvartetul Solartis

Cvartetul Solartis s-a remarcat pe cele mai importante scene naţionale şi a primit la scurt timp de la înfiinţare distincţii precum Premiul al III-lea la Concursul internaţional de cvartete „W.A. Mozart” în anul 2012, iar un an mai târziu, cvartetul a câştigat locul I la secţiunea Muzică de cameră a concursului „Drumul spre celebritate”. Cea mai importantă distincție în activitatea Cvartetului Solartis o reprezintă reușita din 2014 când a obţinut Premiul al-II-lea și Premiul Special „Antonin Dvorak” la Plovdiv International Chamber Music Competition.

Din componenţa cvartetului fac parte Sabin Penea (vioara I), Ana Maria Marian (vioara a-II-a), Laura Zecheru (violă) și Andrei Nițescu (violoncel), absolvenți ai Universității Naționale de Muzică din București, muzicieni despre care s-a spus că dețin „doza perfectă de profesionalism îmbinat cu nonconformism, calități care, împreună cu dorința de a se desăvârși, i-a purtat până acum pe mari scene ale lumii.”

De-a lungul timpului, au fost invitați să participe la numeroase concerte sau festivaluri. In anul 2013 Solartis Quartet este onorat cu invitația de a susține un recital în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu ” ediția XXI. Membrii cvartetului sunt bursanți ai Academiei ICon Arts Roma, în august 2015, unde au lucrat cu reputatul violoncelist Adrian Mantu, membru al RTE ConTempo Quartet.

„De mult n-am mai ascultat pe cineva cântând cu atâta plăcere! De mult n-am mai simţit bucuria clarităţii muzicii revărsată atât de firesc de pe scenă, direct în sufletele ascultătorilor! … De la primele note, atacate cu aplomb, mult respect şi iubire, glaciarul din sală (atât la propriu cât şi la figurat) s-a topit. (Revista Actualitatea Muzicală, noiembrie 2012)”.

Număr de vizualizări :972

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508