Dracul nu e chiar așa de negru, merge la școală și face și voluntariat

iul. 13th, 2016 | By | Category: La Țintă!
De la an la an, adolescenții (la această vârstă controversată) șochează măcar o parte din generațiile anterioare. Babele își scuipă în sân, preoții se închid în biserică și înalță rugăciuni fierbinți, iar vecinii care își trăiesc 90% din viață la scara blocului dau dezaprobator din cap când trece vreun adolescent cu o freză ce sfidează legile gravitației sau vreo fată cu blugii rupți și părul colorat curcubeu. ”Ăștia n-au nimic în cap”, ”nu mai citesc nimic”, ”pe vremea mea…” sunt doar câteva dintre refrenele care se perpetuează cu brio printre cei care au uitat că au fost adolescenți sau, mai rău, printre cei cărora mereu le-a fost teamă să aibă o personalitate. Ei bine, eu cunosc liceeni care fac voluntariat în muzee și biblioteci și nu, nu sunt inadaptați social sau ”tocilari”. Sunt tineri cool, care merg la școală și, culmea! mai și citesc din plăcere!

Știu că există mulți tineri care visează la o îmbogățire-minune, rapidă și fără responsabilități (și aici, din păcate, nici nu intră în discuție îmbogățirea spirituală), dar generalizarea nu face bine nimănui. Nu sunt, nici pe departe, toți la fel. Pierderea încrederii în generațiile tinere ar duce, de fapt, la credința că viitorul este unul foarte negru. Și eu nu cred că este așa. În ultimul timp dau peste voluntari la tot pasul. La bibliotecă, la muzeu, găsesc tineri la cenaclu, văd adolescenți care pictează și citesc, care caută genul acesta de activități chiar și în vacanțe.
Nu știu unde anume se produce sincopa dintre generații (dacă ea există cu adevărat). Sau nu cumva, de fapt, totul ține de cultura celor care arată cu degetul și de propriile neîmpliniri pe care le proiectează în copiii lor și ai vecinilor de bloc?
Dorina CIOPLEA
Număr de vizualizări :3553


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro