Vintilă Mihăilescu, Mircea Vasilescu și Silvia Marton despre ”Republica de la Ploiești și începuturile parlamentarismului în România”

iun. 21st, 2016 | By | Category: Agenda de carte

Joi, 23 iunie 2016, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu,  Editura Humanitas vă aşteaptă la lansarea volumului „Republica de la Ploieşti şi începuturile parlamentarismului în România” de Silvia Marton, recent apărut în seria! Societate şi Civilizaţie”. La eveniment vor prezenta cartea, alături de autoare, prof. univ. dr. Vintilă Mihăilescu, antopolog, eseist şi publicist, director al Departamentului de Sociologie din cadrul Facultăţii de ştiinţe Politice (SNSPA), şi conf. univ. dr. Mircea Vasilescu, eseist, critic, istoric literar, jurnalist şi traducător, profesor la Universitatea din Bucureşti.

Silvia Marton este doctor în ştiinţe politice la Universităţile din Bucureşti şi din Bologna. Predă la Facultatea de Știinţe Politice a Universităţii din Bucureşti. Alumna Colegiului Noua Europa din Bucureşti şi a Wissenschaftskolleg din Berlin. Profesor invitat la Écoles des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris, şi la Universitatea din Avignon. A primit ordinul Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques al guvernului francez. A publicat: La construction politique de la nation. La nation dans les débats du Parlement de la Roumanie (1866–1871) (Institutul European, 2009); Penser le XIXe siècle. Nouveaux chantiers de recherche (coordonator, împreună cu Constanţa Vintilă-Ghiţulescu; Editura Universităţii „Al.I. Cuza“, 2013); L’État en France et en Roumanie aux XIXe et XXe siècles (coordonator, împreună cu Anca Oroveanu şi Florin Ţurcanu; NEC, 2011). Numeroase studii în volume colective din ţară şi din străinătate.

„«Republica de la Ploieşti» a intrat în limbajul comun că un alt nume dat eşecului comic şi nepotrivirii mijloacelor cu scopul idealizat. Dacă îl reducem la acţiunile din ziua de 8 august 1870, episodul poate fi cu greu eliberat din registrul în care l-a fixat Caragiale. Mişcarea trebuie abordată însă în contextul anilor 1866–1871. Cu tot eclectismul şi incoerenţele ei, a existat o gândire politică antidinastică, republicană şi «democrată» care trebuie pusă în lumină. Este ambiţia acestui volum, un eseu asupra ideilor politice ale vremii şi asupra modului în care actorii episodului republican îşi explică acţiunile şi deciziile.“ (Silvia Marton)

Accesul la eveniment se face pe baza unei rezervări la numărul de telefon 021 311 40 01 sau la adresa de email cismigiu@humanitas.ro, în limita celor 100 de locuri disponibile, până în dată de 23 iunie, ora 18.30.

Număr de vizualizări :1661


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro