Nicolas Simion Group, în concert la Viena

iun. 2nd, 2016 | By | Category: Eveniment

Joi, 9 iunie 2016, la ora 21.00, la clubul de jazz Porgy&Bess din Viena (Riemergasse 11), Institutul Cultural Român de la Viena organizează un concert de jazz cu Nicolas Simion Group. În cadrul evenimentului are loc lansarea ultimului album al formaţiei, „Transylvanian Moods“. Nicolas Simion Group reuneşte cinci muzicieni internaţionali: Mike Roelofts (Olanda) – pian, Martin Gjakonovski (Macedonia) – bass, Silvio Morger (Elveţia) – tobe, Fausto Beccalossi (Italia) – acordeon şi Nicolas Simion (România) – saxofon. Diversitatea culturală şi muzicală a cvintetului se manifestă prin improvizaţii şi elemente entice specifice care oferă dinamism şi spontaneitate compoziţiilor.

Nicolas Simion s-a născut în 1959 la Dumbrăviţa. La vârsta de zece ani urmează cursurile Şcolii de muzică de la Braşov după care continuă studiile de muzică clasică la Academia de muzică din Bucureşti. Descoperă înclinaţia spre improvizaţie iar la începutul anilor 1980 fondează „Opus 4“, alături de pianistul Mircea Tiberian şi saxofonistul Dan Mândrilă. După numeroase concerte în ţară şi invitaţii la festivaluri de jazz din Berlinul de Est şi Varşovia, în 1989 decide să emigreze. Primul său album de autor, „Black Sea“ este lansat în 1992, de atunci continuând periodic să înregistreze alături de nume mari precum Graham Haynes, Lonnie Plaxico, Ed Schuller, Peter Perfido şi Mal Waldron. În 1998 înregistrează alături de Mal Waldron „The Big Rochade“. Nicolas Simion primeşte în 1995 premiul „Körnerpreis“ pentru compoziţie din partea Ministerului Culturii din Austria. La începutul lui 2001 începe colaborarea cu marele pianist român Jancy Körössy, în câteve dintre concertele acestora din Germania, Austria şi România alăturându-li-se şi marele saxofonist Lee Konitz.

Nicolas Simion este unul dintre puţinii muzicieni români din generaţia sa care a rămas credincios jazzului românesc şi care a reuşit să-şi găsească drumul în scena jazzului contemporan european, ducând mai departe ideile şi experienţa „generaţiei de aur“ a jazzului autohton (începută în anii 50-60 prin Jancy Körössy, Richard Oschanitzky, Marius Popp, Dan Mandrilă, Ştefan Berindei, Johnny Răducanu, Eugen Gondi, Aura Urziceanu şi mulţi alţii). Muzica sa are un stil specific românesc, paleta coloristică a pieselor compuse sau adaptate şi aranjate de el, prelucrările făcute în ultimii ani şi documentate pe nenumărate CD-uri (peste 30 apărute până în prezent) sunt rezultatul a peste 30 de ani de muncă.

Clubul de jazz Porgy&Bess din Viena a fost deschis în 1993 de Mathias Rüegg, în incinta fostului cabaret „Liliacul“ („Fledermaus“). La scurt timp de la inaugurare, echipa clubului a fost completată de Renald Deppe și Christoph Huber, cel din urmă fiind şi actualul director artistic. În anul 2000, după o pauză îndelungată, Porgy&Bess s-a mutat la actuala adresă din Riemergasse 11. Clubul, vizitat anual de aproximativ 70.000 de spectatori, oferă un program muzical divers, atrăgând interpreţi de jazz atât din Europa cât şi din Statele Unite ale Americii. Cercetătorul muzical Christian Scheib descrie clubul drept „un element esenţial pentru evoluţia jazz-ului din oraş” care se diferenţiază de alte cluburi prin „accente artistice, calitate acustică, capacitate şi utilizarea eficientă a spaţiului“.

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Număr de vizualizări :1216


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro