Despre filmul ”How I Miss Bucharest or The Journey of a Dog’s Life”, la Galeria Christine König din Viena

iun. 13th, 2016 | By | Category: Postcard

Sâmbătă, 18 iunie 2016, ora 13.00, la sediul galeriei din Schleifmühlgasse 1A, 1040 Viena,  Institutul Cultural Român de la Viena și Galeria Christine König organizează o masă rotundă despre filmul ”How I Miss Bucharest or The Journey of a Dog’s Life”. În cadrul evenimentului din seria CONVERSATIONS a galeriei, Hans Hurch, directorul Viennale – Vienna International Film Festival, va fi în dialog cu producătorii filmului: Ovidiu Anton şi Alexandru Bălăşescu.

Proiectul How I Miss Bucharest or The Journey of a Dog’s Life propus de Ovidiu Anton şi Alexandru Bălăşescu a fost câștigătorul premiului I al concursului de idei „Create Your Bucharest“ organizat ca parte a Vienna Biennale 2015 care a avut în centrul atenției expoziţia „Mapping Bucharest: Art, Memory, and Revolution 1926–2016“.

Filmul How I Miss Bucharest or The Journey of a Dog’s Life / Cât de mult îmi e dor de Bucureşti. Povestea unor vieţi se centrează pe povestea de viaţă a doi câini, unul originar din Viena care vine în Bucureşti şi care, printr-un concurs de împrejurări, se pierde de proprietarii săi și se integrează în societatea câinilor străzii. Celălalt este un câine al străzii din Bucureşti adoptat şi luat în Viena, unde începe o nouă viaţă. Abordarea prin prisma non-umană a unor subiecte precum exilul, urbanismul, migraţia sau ierarhiile sociale şi relaţiile de putere este relativ nouă și permite o inversie conceptuală ce are capacitatea de a genera perspective noi asupra temelor propuse.

Proiectul este în mijlocul producţiei, filmările având deja loc la Bucureşti şi în prezent la Viena. Premiera filmului va avea loc în noiembrie la Galeria Christine König din Viena.

Colaborarea dintre Ovidiu Anton şi Alexandru Bălăşescu a început încă din 2013 cu filmul Street Cat Deluxe de Ovidiu Anton, care abordează transformările urbane din Istanbul aşa cum sunt ele povestite de pisici. Cât de mult îmi e dor de Bucureşti. Povestea unor vieţi face parte dintr-o serie extinsă de documentare în stilul mockumentary, planificată de autori, care abordează relaţia transformativă dintre umanitate şi natură, extinzându-se în viitor şi în alte oraşe ale lumii.

Ovidiu Anton (n. 1982, Timişoara) locuieşte şi lucrează în Viena. A studiat la École Supérieure des Beaux-Arts din Marseille (2009) şi la Academia de Arte Vizuale din Viena (2010). A beneficiat de burse în Chișinău (2015), Ljubljana (2014), Istanbul (2013) şi Paris (2011). Artistul şi-a expus lucrările în numeroase oraşe europene, precum Viena, Salzburg, Ljubljana, Amsterdam și Marsilia. Dintre expoziţiile individuale amintim: „New Positions“ (Art Cologne, Germania, 2015), „Sub Fuckin Versive“ (Tabacco 001 Cultural Centre, Ljubljana, Slovenia, 2014), „Sauve qui peut!“ (Galeria Christine König, Viena, Austria, 2013) şi „Weiße Wände?“ (Galerie 5020, Salzburg, Austria, 2013).

Alexandru Bălăşescu (n. 1974, Craiova) este doctor în antropologie culturală la Universitatea din Irvine, California (Statele Unite ale Americii) şi licenţiat în studii avansate în etnologie la Universitatea Lumiere din Lyon (Franţa). Alexandru Bălășescu a obținut mai multe burse internaționale printre care „Wenner Gren Foundation for Anthropological Research“ si „British Library – Endangered Archives Programme“. A fost asistent universitar la Universitatea din Irvine, California (1999-2002) şi profesor adjunct asociat în comunicare internaţională la Universitatea Americană din Paris. În perioada 1993-2013 a publicat 39 de lucrări ştiinţifice şi s-a implicat activ în numeroase colaborări multidisciplinare (artă, arhitectură şi urbanism).

Hans Hurch (n. 1952) este de profesie jurnalist. A fost asistent pentru mai multe filme realizate de cuplul cineast Jean-Marie Straub – Danièle Huillet. Din 1997 este directorul Viennale – Vienna International Film Festival, cel mai important festival internațional de film organizat în Austria, ajungând anul acesta la cea de-a 54-a ediție.

Număr de vizualizări :1054


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro