Seară DADA Brancusi, cu Dan Mircea Cipariu

mai 30th, 2016 | By | Category: Proiecte

Joi, 2 iunie 2016, ora 18.30, la Gallery ( Str, Leonida nr.9-11, București), Asociația Națională pentru Arte Vizuale Contemporane vă invită la o ediție specială a Galeriei Întâlnirilor, coordonată de Daniel Sur, o seară DADA BRANCUSI. O (re)citire de Dan Mircea Cipariu & Mihai Zgondoiu. Invitat: Dan Mircea Cipariu. Scriitorul va citi poemele scrise special pentru proiectul DADA BRANCUSI. Galeria Galateca din Bucureşti a prezentat anul acesta proiectul DADA BRANCUSI. O (re)citire de Dan Mircea Cipariu & Mihai Zgondoiu, în contextul celebrării a 100 de ani de DADA-ism (la 5 februarie 1916 s-a înființat ”Cabaret Voltaire” la Zurich) şi a celor 140 de ani care au trecut de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. Vineri, 18 martie 2016, la sediul Institutului Cultural Român de la Viena, a avut loc premiera internaţională a acestui proiect. Lectura lui Dan Mircea Cipariu va fi prefaţată de proiecţia unui material video realizat la vernisajul proiectului.

„Așa cum este promovat pe media electronică și chiar în spațiul nostru public, Brâncuși pare, de cele mai multe ori, că este un mesager al naționalismului, un neo-pășunist, un artist care datorează spiritual și chiar creativ spațiului mioritic. Ne-am propus să recitim, în manieră DADA, gândurile și textele scrise de Brancusi, artistul lumii, fără diacritice, într-o manieră care a fost proteică și generatoare de idei novatoare prin manifest și prin felul în care este pus să lucreze hazardul, subiectivitatea și dicteul automat cu actul creației și chiar cu noi înșine. Astfel, o fărâmă dintr-un subiectiv lexic poetic și artistic al lui Brancusi ni se oferă celor care mai avem curiozități și incertitudini. Această recitire, trece, într-un fel spontan, de felul înțepenit, grandilocvent și iconic în care ne celebrăm marile noastre personalități artistice. Și astfel, consecvent spiritului lui Brâncuși, îl redescoperim pe un artist prin joc superior și ingenuitatea de a (re)experimenta” – a spus Dan Mircea Cipariu. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Dan Mircea CIPARIU (n. 1972) este absolvent al Școlii Superioare de Jurnalistică din București și licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Debutează în presa literară în 1988 (SLAST), debutul editorial se petrece în 1999, cu volumul „Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara” (Editura Libra). Membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR) și în Comitetul Director al USR. În 2007, volumul său de poeme „Tsunami”, Editura Brumar, 2006, a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. Cea mai recentă carte a sa: “singurătatea vine pe facebook”, Editura Tracus Arte, 2012. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul SCRIITORI PE CALEA REGALĂ, iar în 2009 – 2015 proiectul MARATONUL DE POEZIE, BLUES ȘI JAZZ. În 2011 – 2016, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2010 – 2015. Este fondatorul și președintele Asociației EURO CULTURART, asociație care a organizat, printre altele, Bienala Internațională de Gravură Experimentală, ediția a III-a, 2008, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, 4X4. Instalația de cARTE. EURO CULTURART deține o galerie dedicată tinerilor artiști – Atelier 030202 – spațiu de artă contemporană, coordonat de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Dan Mircea Cipariu este un apreciat comentator de artă contemporană, cu cronici apărute în revista “Arta” (revista Uniunii Artiștilor Plastici din România), “Cultura”, “Luceafărul”, “Altitudini” și AgențiadeCarte.ro. A fost curatorul unor expoziții naționale și internaționale semnate de câțiva dintre cei mai importanți tineri artiști vizuali din România: Mihai Zgondoiu, Francisc Chiuariu, Cristian Răduță, Albert Sofian, Irina Tănase, Florin Tomescu, Bogdan Rața, Miruna Moraru, Adrian Sandu, Anamaria Șerban, Daniel Brici, Virgil Scripcariu, Aurel Tar, Adrian Alexandru Ilfoveanu, Peter Madaras și Dan Vișovan. Este directorul www.agentiadecarte.ro, spațiu cultural virtual unde sunt prezentate la zi evenimentele de carte și artă.

Număr de vizualizări :1634


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro