spot_img

Romantism, tango și valsuri celebre pentru acordeon, în ”Stagiunea de colecție” de la Biblioteca Națională

Marți, 24 mai 2016, de la ora 18:00, la Sala Symposium de la parterul Bibliotecii Naționale (Bd. Unirii nr. 22)., se va desfășura Volumul 5 al” Stagiunii de colecție”, seria de concerte prin care sunt dezvăluite cele mai valoroase partituri aflate în colecțiile Bibliotecii Naționale a României. Concertul din seara zilei de marți cuprinde un program inedit pornind de la Romantism, ce continuă cu valsuri și tangouri în aranjamente pentru acordeon și se încheie prin muzica din a doua parte a secolului XX. Printre cele mai vechi partituri interpretate se numără edițiile Paul Taffanel (pentru  prelucrarea Preludiului unui oratoriu de Camille Saint-Saëns) şi Raffaele Galli (pentru transcripţia şi variaţiunile unei melodii din opera L’Ebrea de Fromental Halévy), cca. 1890. Partiturile expuse vor prinde viață prin interpretarea artiștilor Fernando Mihalache – acordeon, Ioana Turcu – flaut, Mihai Pintenaru – clarinet, Toma Popovici – pian. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Intrarea va fi liberă, iar spectatorii din țară pot urmări transmisiunea în direct prin www.EnjoyTV.ro.

Programul:

Camille Saint-Saëns – Le Deluge pour flute et piano

Raffaele Galli – Melodie dell’opera L’Ebrea (flaut si pian)

Petre Elinescu – Severus (flaut si pian)

Johann Strauss – Ziare de dimineață (acordeon)

Patacini, Canaro, Di Lazzaro – Tangouri celebre (acordeon)

Tiberiu Olah – Sonata pentru clarinet solo (compusă pentru Aurelian Octav Popa în anul 1964)

Prezentările vor fi făcute de către Raluca Bucinschi – cercetător și Diana Gheorghiu – compozitor. Lucrările aflate în colecțiile Bibliotecii Naționale pot fi consultate oricând în baza unui permis ce poate fi obținut cu titlu gratuit. Stagiunea de colecție de la Biblioteca Națională se va încheia marți, 7 iunie, prin Volumul 6 și va cuprinde un program special de muzică veche.

La ediția anterioară, dedicată zilei de 10 mai, corul Canticum Bucharest a susținut un concert amplu de muzică de inspirație folclorică, sub bagheta dirijorului Răzvan Rădos. Concertul s-a bucurat de prezența unui public record, în sală fiind prezent compozitorul și folcloristul Constantin Arvinte. Lucrarea sa, Du-te dor, în compoziție proprie pe versuri populare, a fost interpretată în aceeași seară. Înregistrarea întregului eveniment poate fi urmărită în arhiva EnjoyTV.ro.

Stagiunea de colecție pregătește publicului meloman încă două ediții: Volumul 5 (24 mai) și Volumul 6 (7 iunie). Organizate în seri de marți, o dată la două săptămâni, concertele Stagiunii de colecție vor reînvia pagini valoroase din muzica universală și românească, oferind spectatorilor oportunitatea de a face o incursiune sonoră în istorie. Partiturile alese sunt Ediții Princeps ale unor lucrări celebre, versiuni rare și, deopotrivă, fac parte din colecțiile personale ale marilor muzicieni români.

Evenimentul este organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) alături de Biblioteca Națională a României, cu scopul de a face accesibile publicului larg lucrările de patrimoniu promovând, în același timp, interpreții valoroși ai noii generații.

Stagiunea de Colecție este un proiect co-finanțat de AFCN și se derulează în cadrul programului „Oportunități la Tine Acasă”, lansat de UCIMR în anul 2009, dedicat tinerilor interpreți excepționali din domeniul muzicii culte din România.

Fernando Mihalache este doctorand al Universităţii Naţioanale de Muzică, (lucrarea “Muzica de fim românească), masterand al aceleiaşi Universităţi, licenţiat în compoziţie, promoţia 2002. A absolvit cursurile Şcolii Populare de Artă din Bucureşti, secţia „Acordeon”. Fernando Mihalache a fost profesor preparator în cadrul Universităţii Naţioanale de Muzică Bucureşti, colaborator al Teatrului Naţional, actualmente fiind colaborator al Operetei Naţionale din Bucureşti. Susţine numeroase concerte atât în postura de acordeonist dar şi în cea de naist sau pianist pe scenele mari din România, dar și în spații alternative. Proiectul “Hot Club de Bucharest” reprezintă o formulă care îi evidenţiază calităţile excepţionale de acordeonist.O altă formulă în care artistul concertează este “M.T. Band” (Germania) – în postura de instrumentist polivalent: keyboard, acordeon, nai. Unul dintre cele mai importante proiecte ale sale este “Traffic Strings”, materializat cu un compact disc în 2009. Alături de vibrafonistul Alexandru Anastasiu, pune bazele „Accord Vibes”, un proiect de anvergură (acordeon şi vibrafon), unic în România. Un alt proiect interesant prin asocierea timbrală (flaut, acordeon, pian şi contrabas) cât şi prin repertoriul abordat este „Maxim Quartet”.

Absolventă a Academiei de Muzică din Bucureşti, Ioana Turcu (Anastasiu) şi-a completat studiile în Elveția la Hochschule fuer Musik und Theater Bern, unde a obținut diploma de master la clasa prof. Heidi Peter Indermuhle. A participat ca student activ la masterclass-uri cu: Pierre Ives Artaud, Mathias Ziegler, Alan Weiss și Marina Piccinini.

În 2015 a obținut ”cum laude”  titlul de Doctor European în Muzică la Universitatea din Granada, Spania, unde este  membru al grupului de cercetare din cadrul programului de doctorat european „Educacion musical- una perspectiva multidisciplinar”, semnând studii şi articole publicate în reviste de specialitate.

Este laureată a numeroase premii naționale și internaționale şi a obținut titlul „Muzicianul Anului 2003 în Elveția”, acordat de Berner Haller Loge. Ioana Turcu a activat intre anii 2007-2010 ca profesor de flaut in cadrul cursurilor Eduardo Ocon, Malaga, Spania. În perdioada 2007 – 2011 a fost de asemenea profesor la „St. George’s” British School din Malaga, Spania.

În prezent este profesor de flaut la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București, iar, din 2015, profesor de flaut în cadrul Academiei de vară ICon Arst Sibiu și ICon Arts Roma.

Mihai Pintenaru este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, la clasa Prof. Ion Nedelciu. A început studiul clarinetului la vârsta de 12 ani, în cadrul Liceului de Muzică „Tudor Ciortea” Brașov, urmând apoi cursurile Facultății de Muzică din cadrul Universității Transilvania din Brașov, la clasa Prof. Iulian Rusu. Susține recitaluri la: Muzeul de Artă din Brașov, Muzeul Casa Mureșenilor din Brașov, Facultatea de Muzică din Brașov, Liceul de Muzică „Tudor Ciortea” din Brașov, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Ambasada României din Paris, Antwerp – Belgia, Universitatea Națională de Muzică din București, Elice – Italia, Palatul Șuțu din București, Muzeul „George Enescu” din București etc., dar și în cadrul unor importante festivaluri (SIMN, MERIDIAN, BMFF, INNERSOUND, CHEI).

Mihai Pintenaru este membru al ansambului de muzică nouă ”SonoMania” din București, al al European Union Youth Orchestra și al ansamblului de clarinet ”Clarino” din București și a colaborat cu numeroase orchestre precum: Filarmonica Pitești, orchestra  Sinfonietta din Baden – Austria, Filarmonica “Paul Constantinescu” Ploiești, Filarmonica “Gheorghe Dima” Brașov și Opera Brașov. De-a lungul timpului și-a dezvoltat o bogată cunoștință și experiență în arta cântatului la clarinet și un repertoriu foarte vast.

Pianistul Toma Popovici este licenţiat şi doctor al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucuresti şi, în prezent, lector universitar al aceleiaşi instituții. Toma Popovici a obţinut premii la numeroase concursuri naţionale si internaţionale, iar în anul 1997, Uniunea Criticilor Muzicali „Mihail Jora” i-a acordat premiul pentru activitate solistică. Activitatea concertistică s-a concretizat prin prezenţa la Festivalul Murten Classics, Elveţia, 2013 şi 2014, Festivalul Internaţional George Enescu, 1998 şi 2011,  Rockport Chamber Music Festival, 2007, Kneisel Hall Festival, în 2001 si 2002, Yale University Norfolk Festival, 2003, Bucharest Music and Film festival, 2008, 2009 şi 2011, precum şi prin numeroase concerte cu Boston Pops Orchestra, Orchestra Natională Radio, Orchestra de Cameră Radio, şi principalele filarmonici din ţară. Printre dirijorii cu care a colaborat se numără Keith Lockhart, David Hoose, Jin Kim, Tateo Nakajima, Radu Popa, Cristian Neagu, Vlad Conta, Paul Popescu, Alexandru Ganea, Tiberiu Oprea.

Toma Popovici este membru fondator al „Trio Consonando”, alături de Ştefan Horvath şi Răzvan Suma, “Trio Strad”, alături de Alexandru Tomescu şi Răzvan Suma, şi al “Trio Tancrede”, alături de Laurent Chatel şi Alexandre Lecarme, şi colaborează cu artişti de prestigiu, precum Dana Borşan, Gabriel Croitoru, Cristina Anghelescu, Adrian Duminică, Mira Wang, Artur Lukomyanski, Jan Muller-Szeraws etc. Toma Popovici realizează frecvent înregistrări pentru Societatea Română de Radiodifuziune şi a inregistrat, între 2004 si 2011, o serie de şase discuri pentru compania Hammond GMAC.

Raluca Bucinschi, cercetătorul implicat în coordonarea acestui proiect, s-a dedicat în realizarea de expoziții și lucrări de specialitate care au avut în prim-plan compozitori precum Richard Wagner, Giuseppe Verdi, Benjamin Britten, Richard Strauss, Gerge Gershwin, Archangelo Corelli, Carl Philip Emmanuel Bach, Maurice Ravel sau Johann Strauss.

Diana Gheorghiu, compozitorul care selectează interpreții și lucrările propuse în program, și-a obținut Doctoratul în muzică sub îndrumarea profesorului Octavian Nemescu la Universitatea Națională de Muzică din București. Artist comisionat de British Council, Fundația Ernst von Siemens, ICR – Institutul Cultural Român, CNDB – Centrul Național al Dansului, UCMR – Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Bürger für Beethoven – Bonn și Editions Musica Ferum – Atena, Diana Gheorghiu este și co-fondatoare a Academiei de vară și Festivalului „ICon Arts” din Sibiu – unul din cele mai importante evenimente internaționale independente de artă contemporană din Sud-Estul Europei, unde, începând cu anul 2013, coordonează și programul „Compozitor în rezidență”.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508