spot_img

Programul CNDB în 2016

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță evenimentele, confirmate, din programul său în 2016. CNDB continuă în acest an să deruleze activități pe trei coordonate: spectacole, documentare și educație artistică. În lunile mai și iunie, la CNDB se desfășoară premiere, festivaluri, cursuri pentru copii și adulți, precum și ateliere pentru profesioniști.

Programul detaliat este disponibil online la www.cndb.ro/calendar.

De asemnea, CNDB reia în această vară Selecţia de Proiecte din domeniul coregrafic. Startul oficial al selecției se va da în cel mai scurt timp, odată cu primirea avizului de la Ministerul Culturii, ocazie cu care CNDB va anunța criteriile și data limită de depunere a propunerilor. Selecția se adresează profesioniştilor din domeniul dansului contemporan, persoane fizice sau juridice: coregrafi, dansatori, profesori, teoreticieni, critici, operatori culturali, fundaţii, asociaţii de profil şi alte entităţi de drept public sau de drept privat cu activitate în domeniul de referință.

Din seria evenimentelor CNDB din perioada imediat următoare, pe 25 mai are loc premiera spectacolului La institutul schimbării, de Paul Dunca, spectacol nerecomandat sub 15 ani.

Pe 28 și 29 mai, CNDB participă la Dance Roads, un festival-turneu susținut o dată la doi ani, care promovează mobilitatea transnațională a operelor de dans contemporan. Spectacolele Dance Roads în România sunt programate sâmbătă și duminică și prezintă artiști din Olanda, Marea Britanie, Franța, Italia și România. Tot duminică, 29 mai, în cadrul Dance Roads vor avea loc un brunch și o discuție cu artiștii, precum și petrecerea de încheiere a festivalului.

Din 30 mai și până în 12 iunie, CNDB participă la Romanian Design Week, prin organizarea unor întâlniri și a unui șantier performativ coordonat de Andreea David. Cu ajutorul prietenilor de la Reciclare creativă, a arhitecților, artiștilor și publicului doritor, CNDB va reamanaja curtea de la sala Stere Popescu.

Luna iunie o aduce la București pe coregrafa americană Beth Soll, eleva lui Iris Barbura. Evenimentul este un tribut dedicat lui Iris Barbura, în parteneriat cu Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”, cu implicarea elevilor de la secția dans contemporan, și va avea o dublă natură, performativă și de documentare.

Între 13 și 18 iunie are loc workshop-ul intitulat deep listening & make/do/think/say, adresat practicienilor şi noii generaţii de coregrafi şi artişti ai scenei de dans româneşti. Profesoara invitată este Siegmar Zacharias din Germania. Ea va încheia vizita la CNDB cu o prelegere publică pe 18 iunie. Întreg evenimentul este parte din programul curatorial al Mădălinei Dan, artistul asociat CNDB în 2016.

Între 17 și 19 iunie, coregrafele Andreea David, Mihaela Dancs și Andreea Novac prezintă trei noi coproducții realizate în cadrul proiectului cultural Fondul de Creație #2, inițiat de Colectiv A în parteneriat cu CNDB și finanțat de AFCN.

„Ne propunem să anunțăm cu cel puțin jumătate de an înainte evenimentele confirmate la CNDB. O astfel de practică ține de transparența instituțională și este esențială pentru aprecierea rezultatelor CNDB ca instituție care s-a maturizat. Sperăm ca publicul să remarce diversitatea și profunzimea programului pe care am început să-l prezentăm anul acesta. Nu este vorba numai de spectacole, ci și de activitățile de educație și formare artistică, precum și cele de cercetare și documentare. Sunt lucruri mai puțin vizibile publicului larg, dar care au un impact semnificativ pentru profesionalizarea comunității dansului contemporan, ancorarea planurilor noastre de viitor în istoria recentă sau mai puțin recentă și susținerea pe care vrem s-o acordăm în continuare artiștilor din domeniul artei contemporane coregrafice”, afirmă Vava Ștefănescu, managerul CNDB.

Până la sfârșitul anului 2016, programul CNDB se continuă în viziunea Mădălinei Dan cu evenimente din programul ei curatorial deja anunțat, care conține o serie de workshop-uri teoretice şi practice conduse între august și octombrie de pedagogii importanţi de dans contemporan ai momentului, în septembrie mini-festivalul cu lucrări realizate în programul de Master Solo Dance Authorship (HZT/ MA SODA) între 2014 și 2016, iar în noiembrie o serie de evenimente, spectacole proprii sau invitate de către Mădălina Dan, în cadrul proiectului Amprenta.

Tot în septembrie, CNDB mai pregătește lansarea primei Bienale de Dans Contemporan Est-European, o ediție pilot, despre care vom reveni cu amănunte.

În octombrie CNDB găzduiește ALT Concurs Național de Coregrafie, iar pe parcursul toamnei continuă atât cursurile destinate copiilor și adulților, cât și activitățile de formare destinate profesioniștilor. Anul nu se va încheia fără de acum tradiționala ediție a Premiilor CNDB, programată în luna decembrie.

În aceste zile, CNDB participă la cea de-a șasea ediție a festivalului de dans și mișcare dance.movement.theater, organizat de Teatrul Figura Stúdió din Gheorgheni, și derulează la București suita de cursuri, ateliere și masterclass-uri, conform programului anunțat.

CNDB a încheiat de curând o retrospectivă a Cristinei Lilienfeld cu trei spectacole: Nu toți sunt eroi, Fapte VitejEȘTI – spectacol de dans și umbre pentru copii, și LAY(ERS), precum și a treia ediție a festivalului LIKE CNDB, care a reunit o selecție de dans contemporan, performance, teatru alternativ, film experimental, concerte, proiecții, conferințe și discuții în lunile martie și aprilie.

Parteneri media: AGERPRES, RFI România, Radio România Cultural, Liternet, Observatorul Cultural, Scena.ro, Dilema Veche, Revista Arta, Revista Arte și Meserii, Revista CARIERE, Veioza Arte, Feeder.ro, Șapte Seri, Orașulm.eu, Onlinegallery, Metropotam, Pipa Păcii, Zelist, Art Out, Graphic Front

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508