spot_img

Poeta şi publicista Angela Baciu a primit Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Literatură “Lucian Blaga”

În cadrul Festivalului Internaţional de Literatură “Lucian Blaga” ediția a XXXVI-a de la Sebeş-Lancrăm, Alba Iulia,  poeta şi publicista Angela Baciu (din Galaţi, nascută în Brăila) a primit MARELE PREMIU al Festivalului şi Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara.

Organizatori: Primaria Municipiului Sebeș, Consiliul Local Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.

Parteneri: Academia Română, Fundația Culturală „Lucian Blaga” Sebeș.

“Festivalul Internaţional „Lucian Blaga” reuneşte la Sebeş şi Lancrăm de peste 30 de ani, an de an, în luna mai, distinse personalităţi ale culturii româneşti şi europene, venite să cinstească memoria uneia dintre cele mai marcante personalităţi ale culturii româneşti din secolul XX.”scrie pe site-ul Centrului Cultural “Lucian Blaga”.

Despre Angela Baciu

– Poet, publicist, jurnalist, trainer; este membru în UNIUNEA SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA, Filiala Iaşi; Specialist comunicare la  Editura „Paralelă 45”; consilier cultural la  Casa de Cultură a Sindicatelor Galaţi

– Autor  a 16 cărţi (poezie, publicistică, jurnal) printre care: “Maci în noiembrie” (ed.Dacia, 1997), “Trei zile din acel septembrie” (ed.Limes, 2003), “Tinereţe cu o singură ieşire” (ed.Dacia, 2004),  “De mâine până mai ieri, alaltăieri” (ed.Limes, 2007),  “Despre cum nu am ratat o literatură grozavă” (ed.Junimea, 2015),  “4 zile cu nora” (ed.Charmides, 2015), s.a.

– Prezenta în numeroase cărţi colective, antologii şi dicţionare (româneşti şi străine), a condus Reprezentanta Galaţi / Tecuci a Filialei Iaşi – Uniunea Scriitorilor din România.

– Debut literar: în 1987 în revista „Amfiteatru” Bucureşti  – cu o prezentare de Radu G.Ţeposu

– Debut editorial: volumul de versuri „Fragmente dintr-o cavatină”, Editura „Porto Franco”, 1994

– Studii universitare şi post universitare în comunicare şi drept

– A primit de 2 ori Premiul Uniunii Scriitorilor din România (filialele Bacău şi Iaşi)  pentru poezie şi publicistică.

– Va fi prezenţă la Târgul de Carte de la Alba Iulia în perioada 20-22 mai când va lansa cartea „4 zile cu nora” (ed.Charmides– o carte dedicată poetei şi traducătoarei Nora Iuga,) pe 21 mai, la ora 16.00, va avea lecturi publice la Festivalul Internaţional „Poezia la Iaşi” (in perioada 23 – 28 mai) şi va fi prezenţa şi la Primul Festival „qPOEM” la Piatra-Neamţ pe 9 – 10 mai.

– Are în lucru o carte de poezii şi una de povestiri cu şi despre scriitori.

”bătrânul

nu ştiu cum arată o zi de vineri. mi-am dorit mereu

un balansoar. să aţipesc învelită cu pătura de lână

împletită…

ieri s-a dat ora înapoi adică

ora 4 a devenit ora 3.

beau cafeaua pe balconul scorojit de ploi. pe peretele de cărămidă

un afiş cu mariana marin şi virgil.

îl văd pe bătrânul din faţa magazinului cu pantofi sport

nu mai poate să treacă strada. domnul rotaru

nu mai are răbdare picioarele îl dor

mă strigă disperat la telefon

maşinile claxonează,  auzi

mi-am iubit nevasta  dimineaţă

în debara am gasit

umbrela albastră.”

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508