O nouă traducere în limba germană din opera lui Lucian Blaga se lansează la Viena

mai 19th, 2016 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 25 mai 2016, de la ora 18.30, la sediul Institutului Cultural Român de la Viena are loc lansarea traducerii în limba germană a volumului ”Despre conştiinţa filozofică / Über das philosophische Bewusstsein”, în traducerea prof. dr. Rainer Schubert. Publicat cu sprijinul Institutului Cultural Român prin programul TPS – Translation and Publication Support Programme, volumul completează seria „Forum România“ apărută la editura Frank&Timme.

Sub titlul „Ce este filosofia? – Lucian Blaga răspunde“, traducătorul volumului, prof. dr. Rainer Schubert, discută principalele aspecte ale filosofiei lui Blaga. În continuare, dr. doc. Mădălina Diaconu susţine prelegerea „Conștiința de sine a filosofilor. O analiză actuală pe urmele lui Lucian Blaga“. Prezentările şi prelegerile pe baza noii apariţii fac parte din colocviul Forum România XIX. „Forum România“ este un colocviu de romanistică lansat în anul 2002 de Institutul pentru Studii Est şi Sud-Est Europene al Universităţii din Viena, care este organizat din anul 2005 cu implicarea Institutului Cultural Român de la Viena. Prin profilul său transdisciplinar, „Forum România“ găzduieşte contribuţii din zona cercetării filologice, istorice, sociologice, politologice, antropologice şi geografice.

Prof. dr. Rainer Schubert (n. 1948 la Viena) a fost mai mulți ani atașat cultural la Ambasada Austriei din București, apoi profesor de filosofie la secția în limba germană a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca. Actualmente este profesor de filosofie la Philosophisch-Theologische Hochschule Benedikt XVI. din Heiligenkreuz (Austria Inferioară).

Dr. doc. Mădălina Diaconu este docentă la Institutul de Filosofie al Universității din Viena și lector la Institutul de Romanistică al aceleiași universități. Este autoare a nouă monografii, coordonatoare a cinci volume și autoare a unui număr însemnat de studii. Ultimele apariții editoriale: Phänomenologie der Sinn (Reclam, 2013) și De gustibus. Breviar de gastrosofie (Iași, 2013; premiul ex-aequo pentru Cea mai bună carte de non-ficțiune la Gala Industriei de Carte 2014).

În luna mai 2016 s-au împlinit 55 de ani de la moartea poetului, gânditorului şi diplomatului român Lucian Blaga. Evenimentul de la sediul ICR Viena este organizat în colaborare cu Societatea Austro-Română, Institutul de Romanistică al Universității din Viena şi editura berlineză Frank&Timme.

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Număr de vizualizări :924


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro