Mogoșoaia ”ClasicFest” – mari artiști în recitaluri solo

mai 30th, 2016 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 4 iunie și duminică, 5 iunie 2016, în cel de-al doilea week-end din cadrul ediției a V-a a Mogoșoaia ”ClasicFest, vor avea loc noi evenimente culturale. Această ediție este  găzduită de Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia și organizată de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului şi Asociatia Culturală Pro Valores. AgențiadeCarte.ro este partener media și vă prezintă programul evenimentelor.

Sâmbătă,  4 iunie 2016, ora 12.00, în Sala Scoarțelor, violistul Lucian Moraru, vă propune o panoramare a trei secole de muzică, prin interpretarea unor opusuri semnate de: Johann Sebastian BACH, Max REGER și Paul CONSTANTINESCU. Recitalul va fi urmat de prezentarea unor noutăți ale casei de discuri SonArt.

Lucian Moraru, născut la Galați, începe studiul viorii la vârsta de 5 ani. După școala primară își îndreaptă atenția către un alt instrument – viola, părăsind orașul natal pentru a-și urma profesorul Gavril Manciu, la Sibiu. Urmează apoi Academia de Muzică din București sub îndrumarea profesorilor Valeriu Pitulac și Stefan Gheorghiu. După 1990 participă la cursurile de măiestrie de la Kerkrade în Olanda – profesor Milan Scampa (membru al cvartetului Smetana), cât și la Londra cu Amadeus Quartett. În anul 2008 absolvă facultatea de drept din cadrul Universitatii Nicolae Titulescu din București. A început cariera muzicală ca membru al Orchestrei Filarmonicii George Enescu din București, în paralel desfășurând și o consistentă activitate solistică evoluând sub bagheta unor dirijori de renume ca: Sergiu Comissiona, Petre Zbârcea, Mihai Brediceanu, Daisuke Soga, Horia Andreescu, Iosif Ion Pruner. Concertele și recitalurile solo includ țări precum: România, USA, Suedia, Canada, Grecia, Rusia și Italia. De asemenea la începutul anului 2005, a înființat „Traffic Strings” – un grup instrumental care abordează un repertoriu variat, cu care a înregistrat mai multe albume și susținut concerte în țară și străinătate.

Duminică, 5 iunie 2016, tot de la ora 12.00, în Sala Scoarțelor a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia, unul dintre cei mai valoroși violonceliști ai României, Răzvan Suma, după succese obținute în diverse formule camerale sau ca solist al unor orchestre importante, revine cu un recital solo. De aseastă dată va interpreta lucrări de: Johann Sebastian BACH, Alfredo PIATTI și Gaspar CASSADO.

Concertul va fi precedat de prezentarea expoziției de fotografie pe pânză: „4 anotimpuri cu Răzvan Suma”, autori: Adrian Stoicoviciu şi Cristian Preda.

Razvan Suma, este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume. În 2009, Răzvan Suma a devenit solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, iar în calitate de profesor asociat la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti dezvoltă o intensă activitate pedagogică. Este invitat să predea cursuri de măiestrie organizate în Spania, Argentina, Coreea. În România, Masterclass-ul Muzica la Altitudine realizat alături de violonistul Ştefan Horvath, a stâns numeroși cursanți.  A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internaţionale, precum: Maxim Vengerov, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz.  Sub titlul Vă place BACH?, în 2012 Răzvan Suma a suţinut primul său turneu naţional solo, evenimentul reprezentând o premieră absolută în România în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a Integralei suitelor pentru violoncel de Johann Sebastian Bach. Ca o continuare firească a acestei iniţiative, Răzvan Suma a propus melomanilor turneul naţional Vă place BRAHMS?, susţinut alături de pianistul spaniol Josu Okiñena.  În 2014, împreună cu Analia Selis și Julio Santián, Răzvan Suma a susținut un al treilea turneu, „Vă place TANGO?”, turneu reluat un an mai târziu.   Într-o nouă formulă de cvintet, împreună cu Analia Selis, Omar Massa, Mariano Castro şi Rafael Butaru, anul acesta s-a desfăşurat în 10 oraşe din România un alt proiect ArgEnTango: Piazzolla o poveste autentică.

Taxa de vizitare a Palatului Brâncovenesc de la Mogoşoaia (5 lei preţ întreg, 2 lei preţ redus), asigură şi accesul la concerte.

Programul complet pe: mogosoaiaclasicfest.wordpress.com/

Organizatori: Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Asociaţia Culturală “Pro Valores” şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Parteneri: Tipografia ERICOM – INTERSIGMA.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Bucureşteni.ro, Calendar evenimente, Observator cultural, Agentia de carte, Radio Trinitas, Criterii Naţionale, JurnalMM.ro, Capital cultural, Ziare.com,  Romania pozitivă, Roportal.ro.

Număr de vizualizări :1141


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro