Mari pictori români, la Palatul regal din Lisabona

mai 10th, 2016 | By | Category: Eveniment

Între 12 mai şi 30 august 2016, la Palatul Naţional Ajuda din Lisabona, Institutul Cultural Român de la Lisabona, în colaborare cu Fundaţia Bonte şi Direcţia Generală a Patrimoniului din Portugalia, prezintă expoziţia ”Pictură românească modernă (1875-1945). Colecţia Fundaţiei Bonte”.

Colecţia Bonte este o adevărată galerie de artă modernă românească, reunind lucrări ale câtorva dintre cei mai valoroşi artişti ai secolelor XIX şi XX: Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petraşcu, Camil Ressu, Iosif Iser, Theodor Pallady, Nicolae Dărăscu, Francisc Şirato, Alexandru Ciucurencu, Nicolae Vermont, Ipolit Strâmbu, Kimon Loghi, Arthur Verona, Ştefan Dimitrescu, Ştefan Popescu, Leon Al. Biju, Ion Theodorescu-Sion, Vasile Popescu, Adam Bălţatu, Samuel Mützner, Rodica Maniu, Magdalena Rădulescu, Constantin Isachie, Dumitru Ghiaţă, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Henri Catargi, Jean Cheller) ce vor oferi publicului portughez o panoramă elocventă a momentului de maximă înflorire a culturii române.

Istoria alcătuirii ei este nu doar cea a pasiunii unui colecţionar, Alain Bonte, ci şi a unui rar devotament pentru o cauză culturală şi a credinţei – exersată în timp, cu argumente profesioniste – că arta plastică românească merită şi trebuie cunoscută cum se cuvine şi peste graniţele ţării.

Cunoscând colecţia, Institutul Cultural Român din Lisabona împreună cu Ambasada României în Portugalia au decis să o valorifice potrivit meritelor sale şi intenţiilor care au constituit-o.

Proiectul de faţă a primit o nouă dimensiune prin cooptarea Palatului Naţional Ajuda din Lisabona, instituţie culturală portugheză de primă mărime, aflată în circuitul turistic şi cultural „obligatoriu“ al capitalei portugheze. Fostă reşedinţă a regilor Portugaliei începând cu sfârşitul secolului al XVIII-lea, Palatul Naţional Ajuda este astăzi sediu pentru un muzeu, pentru o uriaşă bibliotecă precum şi pentru Ministerul Culturii din Portugalia. Început în 1791, cu un profil arhitectural baroc, palatul este modificat începând cu 1802 în sens neoclasic, nota definitorie pentru ansamblul arhitectural al palatului. Decoraţiunile interioare glorifică însă, în spiritul aglomerării opulente de factură barocă, vechea Portugalie a cuceririlor.

În spaţiul de ţinută regală al muzeului se vor afla pe simeze, începând cu 12 mai 2016, 57 de tablouri din Colecţia Bonte ce vor oferi publicului portughez o panoramă elocventă a momentului de maximă înflorire a culturii române.

Număr de vizualizări :1258


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro