Ilina Schileru la Târgu Jiu: ”Sunt eu aici și mă prezint liberă”

mai 9th, 2016 | By | Category: Postcard

Joi, 5 mai 2016, la Galeriile Municipale de Artă din Târgu Jiu, artista Ilina Schileru a vernisat expoziția de grafică ”Grădina Icoanei”. Un proiect comemorativ, de păstrare a amintirii bunicilor ei de la Schela, din Gorj, un spațiu la care artista spune că se va raporta mereu, în forma pe care a avut-o în copilăria și adolescența sa. Felul în care satul bunicilor era locuit și oamenii care întregeau tabloul copilăriei au făcut obiectul primului proiect expozițional realizat de Ilina Schileru la Târgu Jiu, în urmă cu cinci ani. Este vorba despre o expoziție de fotografie. Acum, artista stabilită de mai mulți ani în București, unde lucrează în domeniul artistic, a revenit acasă, în Gorj, cu lucrări de grafică. ”Grădina Icoanei” este un cerc închis, în care Ilina și-a pus toată formarea ei ca persoană, atât de legată de bunicii care sunt acum o parte din veșnicie.

Gazda evenimentului de la Galerile Municipale de Artă din Târgu Jiu a fost Vasile Fuiorea, președintele filialei Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România: ”Ilina este o curatoare de importanță națională și astăzi, iată, este propria curatoare a expoziției de la Galeriile Municipale de Artă din Târgu Jiu. Ilina este la a doua expoziție personală aici, în acest spațiu. Și îmi face deosebită plăcere să spun acest lucru, pentru că Târgu Jiul are nevoie de tineri talentați cum este Ilina pentru că, oricât ar fi de importantă această zonă prin ce a lăsat Constantin Brâncuși, trebuie ca artele contemporane să se dezvolte în acest oraș. Și turismul cultural trebuie dezvoltat și, cred eu, se poate prin astfel de evenimente.”

Prezent la vernisajul expoziției ”Grădina Icoanei” a fost și Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu Jiu, care a ținut să îi mulțumească artistei pentru prezența sa în Gorj. ”Ilina Schileru este un talent și mai este și gorjeancă iar asta pe mine mă face să fiu mândru că sunt gorjean. Vă mulțumim, Ilina, că ne dați ocazia să vedem niște lucrări apreciate, din câte am citit și documentat, și vă voi urmări cu drag de acum înainte. Mă bucur că experiența pe care o aveți începe să ia contact cu Târgu Jiul, experiența pe care o aveți în organizarea de evenimente culturale mari. Începând de astăzi sunt sigur că vom avea un prieten important în dumneavoastră, un ambasador al vieții culturale care începe să prindă din ce în ce mai mult contur în Târgu Jiu. Ne dorim ca turismul și cultura să își dea mâna aici și să reușim să construim pe aceste două axe importante.”, a spus Adrian Tudor.

Ilina Schileru s-a născut în Gorj, dar în prezent trăiește și lucrează în București. Prezentă în ultimii ani în fenomenul artistic al Capitalei, Ilina se implică în importante proiecte culturale, fiind cunoscută și apreciată ca artistă și curatoare. Totuși, la Târgu Jiu, în Gorj, ”acasă”, expune doar pentru a doua oară, acest lucru provocându-i emoții puternice. ”Pentru mine acest spațiu este important pentru că aici m-am format. Sunt mulți membri ai familiei mele aici. La acest proiect ne putem raporta cu toții, la amintirile bunicilor care ne-au format caracterele. Întotdeauna mă voi simți atașată acestui spațiu și mă bucur foarte mult că am reușit să expun la Târgu Jiu. Mulțumesc pentru invitație. Nu am visat la o asemenea zi în care să fiu primită acasă și să pot aduce și eu ceva în acest spațiu. Curatoriez singură această expoziție pentru că mă raportez foarte bine la ce am făcut, sunt eu aici și mă prezint liberă, fără alte interpretări. Și, deși totul se rezumă la faptul că am pierdut aceste ființe dragi, bunicii mei, este totuși un proiect pozitiv, așa că vă rog să îl priviți cu multă deschidere. Este, de fapt, o comemorare, vorbim de o păstrare a unor lucruri și nu de pierdere”, a spus Ilina la vernisaj.

Expoziția ”Grădina Icoanei” rămâne la Târgu Jiu pentru două săptămâni, fiind deschisă publicului la Galeriile Municipale de Artă.

Dorina CIOPLEA

Număr de vizualizări :2144


One Comment to “Ilina Schileru la Târgu Jiu: ”Sunt eu aici și mă prezint liberă””

  1. Ioana spune:

    Salutam prezenta d-nei Ilina Schileru si apreciem vernisajul.

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro