GAUDEAMUS Oradea 2016, un eveniment peste aşteptări

mai 23rd, 2016 | By | Category: Postcard

Duminică, 22 mai 2016, s-a încheiat Târgul GAUDEAMUS Oradea. Vremea frumoasă, miile de titluri prezente în incintă, ofertele imbatabile ale participantilor şi un program consistent de evenimente au adus la târg peste 17.000 de orădeni dornici să savureze atmosfera specifică unui loc dedicat CĂRŢII. Organizat în acest an de Radio România (Centrul Cultural Media şi Radio Cluj), Primăria Municipiului Oradea şi Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea şi regiune, Târgul GAUDEAMUS Oradea, cea mai nouă componentă a Caravanei Gaudeamus, avut loc în intervalul 18 – 22 mai, în parcul 1 Decembrie şi s-a desfăşurat sub semnul aniversării a 150 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în paginile revistei „Familia”. Preşedintele de onoare al Târgului GAUDEAMUS Oradea 2016 a fost domnul Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, cel care a iniţiat şi a organizat evenimentele care au ilustrat tema acestui an.

Trofeele GAUDEAMUS, decernate în cadrul festivităţii care a avut loc duminică, 22 mai, au fost: Trofee acordate prin Votul Publicului:

– Trofeul GAUDEAMUS: locul 3 – Editura RAO, locul 2 – Editura Niculescu şi locul 1 – Editura Trei

– Cea mai râvnită carte a târgului a fost desemnat volumul „Biblia pierdută” de Igor Bergler, publicat de Editura RAO şi vândut la târg, conform reprezentanţilor editurii într-un tiraj estimat de 140 de exemplare.

– Trofeul Presei, ai căror câştigători au fost desemnaţi de către vizitatorii care au menţionat instituţii mass-media drept sursă de informaţii despre târg, a fost câştigat de: cotidianul „Jurnal Bihorean” – secţiunea publicaţii, postul Radio Vocea Evangheliei – secţiunea radio, postul Digi 24 Oradea – secţiunea TV şi website-ul www.eBihoreanul.ro – secţiunea online. Dat fiind statutul de organizator al instituţiei, voturile numeroase acordate posturilor Radio România nu au fost luate în considerare.

– Premiul Miss Lectura a fost câştigat de domnişoara Diana Gavriş, elevă la Colegiul Naţional „Emanoil Gojdu” din Oradea, în clasa a XI-a. Premiul a fost oferit de Casa de Modă Ilinca din Craiova şi de Avon Cosmetics. O diplomă specială a fost acordată domnului Valentin Ajder, directorul Editurii Eikon, pentru programul de evenimente consistent şi diversificat pe care l-a susţinut de-a lungul întregului târg.

Pe parcursul celor cinci zile ale evenimentului, vizitatorii au avut ocazia să participe la Tombola GAUDEAMUS, organizată pe baza buletinelor pentru Votul Publicului. Cele aproape 30 de premii, cconstând în sume de bani (Asociaţia Club Lions 22 Oradea), produse cosmetice (Avon Cosmetics), permise de intrare la Aqua Park President (Hotel President Băile Felix) şi vouchere pentru pizza (Select Catering Oradea), au fost oferite de către companii orădene.

Gaudeamus Oradea 2016 în cifre:

– peste 17.000 de vizitatori (comparativ cu 15.000 la ediţiile precedente);

– 66 de participanţi reuniţi în 43 de standuri, reprezentând principalele categorii active pe piaţa de carte şi educaţie din România – edituri, agenţii de difuzare de carte şi produse multimedia, instituţii de învăţământ, edituri străine reprezentate de către distribuitori de carte;

– o suprafaţă record de peste 400 mp de standuri (cea mai rapidă creştere înregistrată în ultima vreme de un târg GAUDEAMUS);

– peste 30 de evenimente propuse de către organizator şi expozanţi şi adresate unui public variat ca domenii de interes şi vârstă;

– circa 200 de volume donate de către vizitatori pentru proiectul „Cărţile se întorc acasă”.

Proiecte Radio România – Gaudeamus derulate la Târgul GAUDEAMUS Oradea 2016

Invitaţi de nota 10: Olimpicii României, proiectul prin care postul public de radio promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de către reprezentanţii la vârf ai învăţământului românesc a avut la Oradea, ca protagonişti, patru reprezentanţi ai oraşului gazdă: Árva Norbert-Ákos, Divin Péter (Liceul Teoretic „Ady Endre”), Teodora Groza (Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”) şi Kun Édua Boróka (Liceul Teologic Reformat „Lorántffy Zsuzsanna”). Premiile au fost oferite de Automobile Dacia, BRD Groupe Société Générale, editurile Casa Radio, Corint, Nemira, Niculescu şi Byton Music.

Cărţile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte, are în acest an ca beneficiar Asociaţia Dedalis din comuna Balc, organizaţie care face demersuri pentru înfiinţarea unei biblioteci a comunităţii.

– Miercuri, 18 mai, imediat după deschiderea oficială, peste 350 de elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” au refăcut, în mod simbolic, prin intermediul unui lanţ uman format între pavilionul Gaudeamus din parcul 1 Decembrie şi bustul lui Iosif Vulcan, traseul pe care poezia „De-aş avea” a tânărului Eminescu l-aparcurs în urmă cu 150 de ani, de la Cernăuţi la redacţia revistei „Familia”. Lucrarea de debut a poetului, tipărită într-un format special, a fost astfel transmisă, de la târg până în preajma Muzeului Memorial „Iosif Vulcan” . Destinatarul final, domnul Ioan Moldovan, actualul director al revistei „Familia”, a rostit aici cuvintele cu care Iosif Vulcan a prefaţat în paginile revistei, la 9 martie 1866, poezia „De-aş avea”.

– Joi, 19 mai,  pe strada Republicii, în zona pietonală, a avut loc „Parada personajelor literare” susținută de liceenii de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, cu sprijinul Teatrului „Regina Maria” Oradea. Târgul Gaudeamus Oradea – un eveniment organizat de Radio România, Primăria Municipiului Oradea şi Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea şi regiune

Parteneri principali: BRD Groupe Société Générale, Vodafone România, Automobile Dacia Parteneri: Avon Cosmetics, Hotel President Băile Felix, Casa de Modă Ilinca din Craiova, Select Catering Oradea, Asociaţia Club Lions 22 Oradea, Teatrul „Regina Maria” Oradea, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Oradea

Parteneri media: mediaTRUST, Oradea Info, Bihoreanul

Număr de vizualizări :811


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro