FITN sau despre conectarea la noul fenomen teatral

mai 16th, 2016 | By | Category: Postcard

Duminică, 15 mai 2016, s-a încheiat Festivalul Internaţional de Teatru Nou, după 9 zile de teatru în care au fost prezentate douăzeci şi patru de spectacole din România şi două din străinătate: „Dancing Graffiti”, produs de Bandart, Ungaria şi „Operastracci”, aparţinând Centrului de Producţie Teatrală Koreja, Lecce, Italia. A venit momentul să tragem concluziile celei de-a 4 ediţii atent îngrijită de criticul de teatru Claudiu Groza.

Au fost prezente, la FITN, nume importante din teatrul românesc: Radu Afrim, Cosmin Ardeleanu, Pavel Bartoş, Mişu Dinvale, Nicoleta Lefter, Ilinca Manolache, Mihai Măniuţiu, Ana Mărgineanu, Vlad Massaci, Radu-Alexandru Nica, Mirela Oprişor, Şerban Pavlu, Gavriil Pinte, Theodor-Cristian Popescu, Vava Ştefănescu, Helmut Stürmer, Gábor Tompa, sau Andi Vasluianu.

Am fost şi voci noi, dar vibrante – Raisa Ané, Vlad Bârzanu, George Albert-Costea, Andi Gherghe, Ştefan Lupu, Vlad Nemeş, Alina Petrică, Bobi Pricop, Ioana Predescu, Rareş Florin Stoica, Horia Suru – care ne-au asigurat că teatrul românesc este pe drumul cel bun.

Toate spectacolele invitate au servit unor gusturi şi nevoi. Nevoia de nou; noul dramaturgic, noul regizoral, noul actoricesc. Au fost spectacole cu scenografii impresionante, creaţii originale cu linii dramaturgice care sparg graniţe teatrale. Au fost spectacole dezbatere, spectacole pedagogice.

Au fost spectacole a căror simbioză a dat naştere unor „exemplare”, exponate teatrale care-ţi rămân întipărite în minte: Aglaja, Columbinus, (D)efectul Placebo, Pisica verde. Iar producţii precum Guppi sau Family Affairs au deşteptat, poate, conştiinţe… Toate acestea pentru ca, la final de spectacol sau de festival, să putem spune că De fapt e frumos.

O sărbătoare a noului în toate formele sale, Festivalul de Teatru Nou încearcă, în fiecare an, să le dăruiască tuturor celor care intră în sălile de spectacol câteva ore de răgaz mental, de libertate a simţirii. Câteva zeci de minute în care pot să asiste la o revelare a artei teatrale contemporane.

”Ne place să credem că-i frumos ce se întâmplă la Arad, la Festivalul de Teatru Nou, de 4 ediţii încoace. FITN4 s-a încheiat. Ne vedem anul viitor. Nu înainte de a le mulţumi tuturor celor care au fost alături de noi în realizarea unei manifestări, sperăm noi, de succes.”

Număr de vizualizări :691


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro