Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”- a VIII-a ediție, la Iași și Chișinău

mai 11th, 2016 | By | Category: Eveniment

În perioada 17-20 mai 2016, la Iaşi  și Chişinău, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” Chişinău, în colaborare cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Primăria Municipiului Chişinău, Primăria Municipiului Iaşi, Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, Institutul de Filologie, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Asociaţia Culturală „Feedback” Iaşi, Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”, Chişinău, Secţia Naţională IBBY în Republica Moldova, Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Filiala Chişinău, Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” și Biblioteca Universităţii de Stat din   Moldova, organizează a VIII-a ediție a Festivalului Internaţional de Poezie „GRIGORE VIERU”.

ICR Chișinău susține Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru” prin acordarea Marelui Premiu „Grigore Vieru”, a Premiului pentru Critică literară şi a Premiului pentru Traducere.

În zilele de 17-18 mai, Festivalul se va desfășura la Iași. La Chișinău, Festivalul va debuta pe 19 mai, începând cu ora 10.00, cu depunerea de flori şi un recital poetic la bustul poetului Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publica „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.  Programul va continua cu un medalionul literar-artistic „Acum și în Veac”, organizat de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, moderator dr. Mariana Harjevschi, director general al bibliotecii.

În aceeași zi, la ora 14.00, în Sala Azurie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei se va desfăşura simpozionul științific „Grigore Vieru în posteritate”. Vor susține prelegeri, printe alții, acad. Mihai cimpoi, acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău, dr. Nina Corcinschi, dr. hab. Andrei Țurcanu, dr. hab.Aliona Grati, dr. hab. Alexandru Burlacu, dr. hab. Vasile Bahnaru. Prima zi se va încheia cu Gala Premiilor Festivalului, începând de la ora 18.00, la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”. Totodată va avea loc şi un spectacol de muzică și poezie susţinut de Mihai Ciobanu, artist al poporului, Fanfara Poliției de Frontieră, Studioul muzical-coral „Lia-Ciocârlia” şi poeţii invitaţi la Festival.

Joi, 20 mai, la ora 11.00, la Biblioteca Universităţii de Stat din Moldova se va desfăşura colocviul literar-artistic „Grigore Vieru – permanență spirituală”. În aceeași zi, începând cu ora 13.30, la Complexului monumental „Scriitorii Unirii”,  Truşeni va avea loc un medalion literar-artistic „Grigore Vieru – Poetul Unirii”, moderator Vasile Grozavu, președintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Filiala Chişinău.

Număr de vizualizări :927


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro