Fekete-Kovács Kornél şi Modern Art Orchestra aduc vraja jazzului la Bucureşti şi Sibiu

mai 18th, 2016 | By | Category: Eveniment

Pe 24 mai 2016,  la Bucureşti și pe 26 mai 2016, la Sibiu, renumitul big band maghiar, Modern Art Orchestra sub conducerea trompetistului Fekete-Kovács Kornél se va afla pentru prima dată în România.

Modern Art Orchestra face minuni, iar bagheta magică este mânuită de conducătorul orchestrei, Fekete-Kovács Kornél. Auditorul ar putea crede că între muzicieni funcţionează un fel de telepatie. Mai mult, orchestra performează în orice stil, este deschisă la diferite abordări şi manifestă o umilinţă benefică faţă de solistul şi dirijorul formaţiei. Sunt stăpâniţi de vraja muzicii. (Rhoda Scott)

În organizarea Institutului Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti Fekete-Kovács Kornél şi Modern Art Orchestra vor evolua, în data de 24 mai 2016, ora 19.00 la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă a României (Str. Ştirbei Vodă nr. 1), apoi vor reprezenta jazzul maghiar la Sibiu Jazz Festival, unde vor urca pe scena Sălii Thalia (str. Cetăţii nr. 3-5) în data de 26 mai 2016, ora 21.00.

Concertul va demara în forţă cu un binecunoscut opus bartókian, Allegro Barbaro, în transcripţie pentru big band, apoi vor răsuna compoziţii ale unor membri compozitori şi instrumentişti ai formaţiei (Cseke Gábor, Subicz Gábor, Ávéd János, Bacsó Kristóf) şi evergreen-uri de jazz în prelucrarea şi interpretarea unică şi specifică Modern Art Orchestra.

www.youtube.com/watch?v=88RBMimXmIw

www.youtube.com/watch?v=4xGDxZo53tY

***

În octombrie 2005 trompetistul Fekete-Kovács Kornél înfiinţează big band-ul botezat Modern Art Orchestra, fiind şi astăzi conducătorul artistic, compozitorul şi solistul acestei formaţii. Big band-ul cu o istorie de zece ani de succes, şi-a propus de la începuturi prezentarea şi popularizarea muzicii maghiare clasice contemporane şi de jazz, respectiv stimularea creării de noi piese pentru orchestră gen big band. De la înfiinţarea sa MAO are în repertoriu exclusiv piese contemporane, un repertoriu care se îmbogăţeşte de la an la an în primul rând datorită autorilor care ţin aproape de orchestră şi care consideră că pura existenţă a formaţiei este o sursă de inspiraţie pentru a compune. Trupa formată din 21 de muzicieni este foarte populară atât în Ungaria, cât şi în lume. În 2014 Ennio Morricone şi-a început turneul european cu MAO, apoi în 2015 Modern Art Orchestra a susţinut un turneu în China, iar în noiembrie al aceluiaşi an au concertat pentru a doua oară în SUA. În cei 10 ani de existenţă big band-ul a lucrat cu reprezentanţi de marcă ai jazzului maghiar şi cu numeroase staruri internaţionale, precum David Liebman, Adam Nussbaum, Sherry Williams sau Mike Garson.

Modern Art Orchestra mi-a fost recomandată, aşa că am venit la Budapesta să-i ascult. Trebuie să spun că prima întâlnire mi-a făcut o impresie pozitivă, am fost foarte mulţumit de formaţie. În timpul repetiţiei am colaborat minunat, iar muzicienii au făcut o treabă excelentă, sunt atenţi, se concentrează, sunt profesionişti. Am venit special să ascultăm orchestra şi am fost extrem de mulţumiţi. (Ennio Morricone)

Având în vedere că tocmai acum se desfăşoară Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, numeroase personalităţi ne-au onorat cu prezenţa la concert, paisprezece mii de spectatori chemând din nou şi din nou pe scenă pe Maestro (Enio Morricone) şi pe muzicienii maghiari. În rândul spectatorilor, în lojă se zăreau mai multe staruri mondiale, printre care George Clooney şi Christian Bale, care şi-au exprimat admiraţia şi verbal. – se poate citi în numărul cu data de 13 februarie 2014 a ziarului Magyar Hírlap referitor la reprezentaţia MAO din Berlin.

Cele două concerte ale big band-ului se realizează cu sprijinul Fondului Naţional de Cultură din Ungaria (NKA).

Partener: SibiuJazzFestival.

Pentru concertul din Bucureşti biletele se găsesc în reţeaua iabilet.ro.

Număr de vizualizări :1257


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro