Expoziția „George Topîrceanu – Balade vesele și triste”, la Chișinău

mai 10th, 2016 | By | Category: Eveniment

Vineri, 13 mai 2016, la ora 11.00, la Galeria La Rond, situată în preajma monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași (Casa memorială „George Topîrceanu” din Iași), Muzeul Municipal Câmpulung (Casa memorială „George Topîrceanu” din Nămăești), Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Primăria Municipiului Chișinău, organizează vernisarea expoziției „George Topîrceanu – Balade vesele și triste”. Evenimentul marchează împlinirea a 130 de ani de la nașterea poetului, prozatorului, memorialistului și publicistului George Topîrceanu (n. 20 martie 1886, București  – d. 7 mai 1937, Iași), membru corespondent al Academiei române, unul din cei mai sclipitori condeieri ai literaturii române.

Alcătuită din 22 de bannere de 0,95 X 2,10 m, expoziția prezintă contextul istoric în care s-a format și a scris autorul „Baladelor vesele și triste”, urmărind parcursul biografic al poetului, începând cu anii de școală petrecuți la București și primele încercări literare din perioada 1904-1911 (poetul debutează în revista umoristică Belgia Orientului, sub pseudonimul „G.Top”, apoi se impune în lumea literară cu parodia Răspunsul micilor funcționari, publicată în revista Viața Românească în 1909); continuând cu perioada stabilirii definitive la Iași, în 1911, când George Topîrceanu se alătură cercului de scriitori ai Vieții Românești; apoi perioada mobilizării și participării la campania din Bulgaria și la Primul Război Mondial (unde cade prizonier, la Turtucaia, rămânând în prizonierat până în 1918), și terminând cu perioada de după război, când redactează împreună cu Mihail Sadoveanu revista Însemnări ieșene, publicând poezii, proză, cronici, însemnări din perioada războiului etc., etc..

Expoziția conține, de asemenea, și o serie de fotografii și documente din perioada când Topîrceanu a ocupat funcția de director al Teatrului Național din Chișinău, și fotografii și documente din perioada redactării  romanului Minunile Sfântului Sisoe, ale cărui fragmente au apărut în revista Fundațiilor Regale, precum și mărturii și opinii ale criticilor și istoricilor literari cu privire la viața și opera sa.

Număr de vizualizări :1135


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro